自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由+多利是+於+13-07-12+發表我意

原帖由 CyanCyan777 於 13-07-12 發表
其實有可能知。。。我仔隔離班有同學自行報一間b2中學,上星期學校已經打俾佢話收咗

...
直資就會,官津校5 會,因犯法架

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由+多利是+於+13-07-12+發表我意

原帖由 CyanCyan777 於 13-07-12 發表
其實有可能知。。。我仔隔離班有同學自行報一間b2中學,上星期學校已經打俾佢話收咗

...

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+13-07-12+發表

原帖由 雪菜肉c 於 13-07-12 發表
但如果係津校,自行入左都會提早通知定係7月先大圍一齊出result?
里刀底友毛世乙陽斬紙尾郊遊

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 bettylam 的帖子

另:通常如自行選第一間,例如聖x祿,通常家長們電腦都會楝返呢間排第一.

因為前人講落,電腦派吾到,叩門都吾會比人話,你電腦都吾係排我地學校為第一志願,即另有心水啦!咁你去叩你心水果間.....

亦有好多眾說紛紜,當然最大機會入到band 1,係成績好,仔女讀都無咁辛苦.

所以,家長們真係要睇返自己仔女成績而楝返岩佢地banding 架學校.

NNN

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

wonderlulu 發表於 13-7-12 16:33
如果你好了解個派法,呢個係唔可能發生嘅。

因為當佢抽中全港第一個派位,大地係佢腳下又如何? 但呢間B1唔 ...

我就係唔多了解個派法,所以先講有呢個情況出現,呢件係真人真事,我點誤導人呢? (我之前都有講,會唔會係可能填志願個陣,填錯左呢間BAND 1 校去左第一志願,同埋粒珠排位前,咁就派左比佢呢?)

就係唔明先討論丫ma,我冇話呢件事合理喎,就係有呢個情況出現左,我先提出黎討論!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

引用:Quote:原帖由+CyanCyan777+於+13-07-12+發

原帖由 多利是 於 13-07-12 發表
津校呀不過講得好婉轉,話佢知幾時要上中一銜接,叫得上銜接,即係收咗啦

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

唉…睇到第五版唔敢睇啦!原來小學咁大壓力!開始為九月升小一嘅仔擔心了!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:其實每間小學都有佢上唔同banding嘅quota,+

原帖由 mmllee 於 13-07-11 發表
其實每間小學都有佢上唔同banding嘅quota, 用學生一啲全港試嘅成績作考慮 若你係勁學校上band1自然多位, 弱 ...
事實係咁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:O+really+冇左學能測驗了 +

原帖由 imconfusing 於 13-07-12 發表
O really 冇左學能測驗了
學能測驗係我果個年代已經無左,已經十幾年啦

珍珠宮

回覆:mama667 的帖子

咩理論嚟架?

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+rosewong+於+13-07-12+發表學

原帖由 jolo 於 13-07-12 發表
之前有jm話,學校band 1有幾多額,係取決於 中一分班試 。。
正確,我有朋友個女剛剛派咗屯門百週年,而家狂谷補課準備考PS1,下屆學生靠佢哋呢個試

我要記得幸福......

男爵府

回覆 CyanCyan777 的帖子

CyanCyan777, 我想請問你如果我女假設係band 1生, 咁其實我同佢選擇第一至第三志願係咪應該選band 1中學呢? 謝謝!

伯爵府

回覆 mama667 的帖子

咁相對黎講,可能個細路嚮間band 2嘅中學會讀得好好,充滿信心,將來因為咁考到好嘅大學呢。人望高處當然係好,但最緊要嘅係選擇適合自己嘅嘢。就好似買衫咁,件衫有幾靚都無用,最緊要係睇返自己fit 唔fit, 著起黎好唔好睇。唔好將呢一刻嘅[失意]睇得太重,因為未行到果步都唔會知道結果,正所謂塞翁失馬,焉知非福?

子爵府

引用:Quote:mokchingyin0910+發表於+13-7-12+09:

原帖由 塵大聞 於 13-07-12 發表
你講緊果間會唔會係tko?
唔係

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

大宅

引用:回覆+CyanCyan777+的帖子CyanCyan777,+我想

原帖由 gdmice 於 13-07-13 發表
回覆 CyanCyan777 的帖子

CyanCyan777, 我想請問你如果我女假設係band 1生, 咁其實我同佢選擇第一至第三志 ...
擺幾多band 1真係好難講,始終有人進取有人保守,不過有啲客觀因素係一定要考慮,首先要肯定小朋友係咪一定係b1,因為擲界學生玩法就唔一樣。另外又要睇吓嗰年區內b1中學學位同埋有幾多b1學生,如果學位比學生多就可以進取啲,好似今年屯門b1位多過人,我仔有同學係b2生都派到b1尾中學。但如果人多過位,咁就要有心理準備有啲b1生會落咗去b2學校,咁就要諗吓係咪有需要保險啲。不過就算擺幾間b1,將區內最熱門嘅學校擺晒喺頭又會有啲危險,因為呢啲學校好多b1生會放喺第一志願,好易第一輪就收晒生,如果放第二三就派唔到,一篩就篩到去第四志願喇。以上純屬個人意見咋

gdmice  Thank you! 我同C6真係要慢慢諗, 慢慢選擇, 但到最後都係睇亞囡運氣.  發表於 13-7-15 11:15

首頁

尾頁

跳至