自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

一定去,果個係親生仔,洗咩理其他人眼光??
更何況係阿仔請你去,又唔係你不請自來

大宅

巧雪 發表於 17-7-30 16:03
看過你們的貼子後,感觸良多,心裡有些激動,我巳whatsapp了大仔告訴他我會出席,讓他安排。我經濟不太寬裕 ...

心意到,禮物大少不是重點!相信你個仔都知你環境怎樣!

男爵府

joeyjoeycc 發表於 17-8-2 15:07
樓主,我既情況同你大仔差唔多,我父母响我兩歲離婚,小學跟媽咪,中學跟返老豆,媽咪响我5歲時已再婚,我 ...

真係一種遺憾我感受到你既唔開心
最終你媽咪有冇打返電話俾你做咩黎唔到?

子爵府

HLDMaMa 發表於 17-8-2 15:26
其實如果甘既情形,你繼母可以出席嗎?樓上有人教樓主要出席,但不要要求坐主家席,但如果自己個仔結婚, ...
我就係唔想繼母出席, 父對母已冇野, 但母對父就100%憎恨, 佢比我父出現已經係好大既愛所以唔想繼母出現去令母親眼冤, 但父最後因為繼母冇得去而唔黎, 真係唔識比反應佢

雖然我同樓主件事唔係一模一樣, 但以我作為一個破碎家庭, 希望父母出現的孩子角度來說
是真心希望樓主會去

大宅

一定去, 坐全晚, 請得你去, 佢一定好想你見証!!!
i'm 雨婷寶

水晶宮

LOVE074 發表於 17-8-2 17:47
我就係唔想繼母出席, 父對母已冇野, 但母對父就100%憎恨, 佢比我父出現已經係好大既愛所以唔想繼母出現去令 ...

你這情形,可能係爸爸揾小三而同媽媽離婚,所以你吾想繼母去,而你媽媽更憎恨佢,冇可能同佢見面。
但這故事係我朋友問我,我都覺得好複雜,但現今環境又真係好大機會出現這情况喎。一對夫婦離婚,個仔交俾嫲嫲凑,爸爸成日出trip ,後來在外地結婚,媽媽後來也結婚了,生话算吾錯,後來兒子結婚,繼父幫佢出酒席,主家席當然係爺爺嫲嫲和媽媽。但繼父坐主家席還是父親呢?這就是問題所在。樓主可能也希望出席個仔婚礼,但如果被安排在普通席大家覺得冇所謂嗎?可能樓主也有這個隱憂。

子爵府

BK Milk勳章

el_20 發表於 17-8-2 15:42
真係一種遺憾我感受到你既唔開心
最終你媽咪有冇打返電話俾你做咩黎唔到?
...

佢只係隨口講,話要看住uncle(佢現在老公),唔俾佢黎我飲宴,我覺得佢講大話囉,我唔同姓既妹妹,妹夫都有黎,其中一個妹仲要係幫我手坐門口迎賓一,如果佢要跟既,佢跟我啲妹都得啦,餅卡又攞左(我老豆唔知,我只係靜雞雞自己貼出黎),又話要買新衫買新鞋電髮,錢又攞左,一陣又話要的士錢出入,最後影都無,其實佢係我呀媽,有時唔想講佢不是,但…………點解叫佢黎睇下出嫁,都可以唔黎,呢個要求我唔覺得過份喎。 婚宴嗰晚,我妹拎左幾盒食物俾我媽食,我媽仲夠胆同我講好好食,我都唔知可以俾咩反應佢

現在……我地既關係……係無聯絡,佢有乜嘢就透過呀妹揾我,佢地食飯就呀妹通知我,我食飽夾完錢就走

子爵府

BK Milk勳章

mielmiel 發表於 17-7-29 23:14
有個親戚離婚多年,自己再婚並有仔女,老婆自己一個帶住兩個女冇再婚,個大女結婚請了爸爸,但他當天才推說 ...

同我呀媽一樣!

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主,其實我睇到呢個post,我好希望你會出席大仔飲宴,因為我呀媽當日無出席我飲宴,仲要早一晚同我講,可能唔黎,如要講真,我現在好狠佢

男爵府

joeyjoeycc 發表於 17-8-2 19:25
佢只係隨口講,話要看住uncle(佢現在老公),唔俾佢黎我飲宴,我覺得佢講大話囉,我唔同姓既妹妹,妹夫都有 ...

真係家家有本難諗的經,點解個個家族總有d自私人

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我會直接同個仔講,問佢會唔會尷尬同埋爸爸知唔知,大約點安排,目的係唔想佢難做而我都需要一個心理準備

伯爵府

回覆樓主

一定留

子爵府

回覆 巧雪 的帖子

如果大仔開口叫到, 換轉是我會同細仔一齊出席整個婚禮, 大仔可能是很想你在場見證他的婚禮

首頁

尾頁

跳至