自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

baby668 發表於 23-2-10 18:31
其實問題嘅根源,就係居屋同公屋,竟然起到居屋一樣,有人就會覺得兩千蚊租,已經住到四五百萬嘅質素,於是個個 ...

咪係囉,根本政府政策就唔係鼓勵人上進努力

男爵府

waic 發表於 23-2-11 07:46
諗起威人威威不是威支籤
政府要多聽民意呀

睇而家個政府,支籤真係好準呀

男爵府

titytang 發表於 23-2-11 17:40
政策、資源都去曬某一階層,對其他持份者公平咩

特首冇重視過呢個問題,最重要係顯示佢有交功課,所以佢不理成本起簡約公屋,好直接咁令劏房人士受惠,至於會唔會更吸引人下流排公屋,呢個問題好難證明同簡約公屋有關,之後點收啓德塊地就下屆政府處理,總之佢就好有效率咁搞咗個「德政」

侯爵府

baby668 發表於 23-2-8 18:36
我反而好奇,點解唔起正式公屋,要起臨時房屋

重點其實冇慳到錢,但效益係低咗好多

臨時 住幾年話拆麻 否則比人閙得仲勁 同埋起得比較快

子爵府

sinia0808 發表於 23-2-11 17:33
唔係受惠者,係會唔好受架啦

仲有啲唯恐天下不亂嘅議員

子爵府

omother 發表於 23-2-11 23:14
咪係囉,根本政府政策就唔係鼓勵人上進努力

一早都話應該要將居屋起得更靚,將公屋起得更差,等啲扮窮嘅人買居屋

子爵府

micsin 發表於 23-2-12 07:39
臨時 住幾年話拆麻 否則比人閙得仲勁 同埋起得比較快

到時拆卸成班人就會抗議,強烈要求原區安置,又要海景,煙花景,又要地鐵站口,窮人係香港地就係最惡

別墅

waic 發表於 23-2-11 07:46
諗起威人威威不是威支籤
政府要多聽民意呀
車公好準

子爵府

baby668 發表於 23-2-8 18:36
我反而好奇,點解唔起正式公屋,要起臨時房屋

重點其實冇慳到錢,但效益係低咗好多

分多次

男爵府

Prosperous 發表於 23-2-11 22:53
真係完全同你溝通唔到, 其他數唔同你計, 因為唔知你講乜! 我話有簡約公屋畀排緊公屋隊的人住, 佢地可以捱少幾年唔使住劏房, 唔係快幾年上公屋 ...
我就真係完全同你溝通唔到喇,相信呢度都冇人同你溝通到,有簡約公屋就可以捱少幾年唔駛住劏房喎,真係唔知果幾年點計出黎 要排3年以上先可申請,啟德會2026落成,到時都排左6年,你話排5~8年可以上公屋,但又計到劏房戶有簡約公屋就可以早幾年唔駛住劏房,照你講排公屋最少要10年先會有你講嘅捱少幾年劏房,政府仲話要加快建公屋,唔會供應越多排得越長麻,唔識計數讀返幼稚園吧

侯爵府

九暈畏 發表於 23-2-13 16:02
我就真係完全同你溝通唔到喇,相信呢度都冇人同你溝通到,有簡約公屋就可以捱少幾年唔駛住劏房喎,真係唔知 ...
申請公屋會截龍的嗎? 只可以 3 年前申請, 然後 2026 年入住? 你啲咩規定來的? 得今年有人申請公屋咩? 2020, 2021, 2022, 2024 冇人申請呀?

當個個都係 8 年上到樓, 2020年入紙申請果啲, 去到 2026 咪排咗 6 年, 如果佢想入住簡約公屋, 咪可以住 2 年再上樓, 咪捱少 2 年劏房。2021年入紙申請, 2026年住簡約, 2029年上樓, 咪捱少 3 年。2022 年入紙申請, 2026 年入住, 咪捱少 4 年, 2023年入紙申請, 2026 年入住, 咪捱少 5 年。咁簡單啲數你都唔明, 要返去讀多幾年書果個係你呀!

公屋一年到晚都有人排, 每年都有人上樓, 每年都有人已經排咗 3 年或以上、有資格入住簡約公屋等上樓, 你估只限一個申請日期, 一個入住日期! 到2026年起好, 咪睇下邊啲人會申請入住, 如果已經排咗六七年, 佢未必想搬來搬去, 啲啱啱排咗 3 年, 咪有機會住足 5 年。政府咪用呢個緩衝期趕進度, 希望唔使再排咁耐!

你唔好再覆我喇, 費事個個掩住咀笑你唔識計數!

侯爵府

baby668 發表於 23-2-12 21:41
一早都話應該要將居屋起得更靚,將公屋起得更差,等啲扮窮嘅人買居屋
呢個做法好合理!

最離譜有啲居屋同公屋係幾乎一模一樣的, 抽到公屋果啲, 交租當交管理費, 真係冇動力向上游。

子爵府

Prosperous 發表於 23-2-13 16:48
呢個做法好合理!

最離譜有啲居屋同公屋係幾乎一模一樣的, 抽到公屋果啲, 交租當交管理費, 真係冇動力向上 ...

講起就火都嚟,依家啲居屋質素,同公屋一樣,所以住公屋嘅人就會恥笑,買居屋嘅人,我用兩三千蚊租,就可以買到你四五百萬嘅質素

首頁

尾頁

跳至