跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原文章由 mimi2007 於 08-7-24 09:10 發表

我呢幾日好d 啦! 朋友幫我用藥酒卒過
手腕,而家好返好多,可以抱bb,感覺好得多.醫生嗰到,已
經ok啦, 睇咗之後,佢話產婦因賀爾蒙改變,係比較容易情緒低落,叫我唔駛担心,聽完佢講,個心安樂d,之後又瞓返好d,瞓 ...

聽到你好番多了,我就放心啦~~~~有d咩事要出聲wor,當呻下都好ma~

我打算係bb展第一天上午,人最少,接著2日都係星期六日,人多就比較麻煩。果度d人會免費派一張張尿片家,我朋友去年就拿了3大袋尿片回家,save番唔少money~

你睇下到時得唔得閒啦,更正日期應係8月8日

洋房

我諗我唔會帶bb去bb展,因為我住得比較遠. 8月8日都ok呀.唔係星期六仲好d.

大宅

好媽媽勳章

原文章由 小吉梨 於 08-7-24 11:23 發表
我都想呀...不過, 我仲未出過街呀, 好驚handle唔到...

係呢, 你地出過街未? bb扭點算....我覺得自己好無用呀, 都唔知點搞佢...而家仲未識同bb沖涼, 佢哭我又唔知點好...

公主, 你會帶埋bb嗎? 怕唔怕人多呀? 用bb車 ...

小吉梨,
我只係試過自己帶bb去樓下坐下jar,去遠d都係有人陪。bb扭計???帶定d奶咀果d野law,盡量少坐巴士果d,快d回家or到會場應會比較好,真係搞唔到就煮到埋黎先食~尼d野...我想我人生總有一天要面對佢係街度扭ge。
你有沒有向你媽or有bb的朋友請教下點照顧bb呀???有時候叫你家人過來,多少幫到你,令你知道bb做咩喊家。bb沖涼慢慢黎啦,bb硬淨d時你會易學好多家啦。or你可以向健康院姑娘講出你以家的想法&向佢地請教呀,佢地會好樂意幫你家。再唔係你試講你個問題係bk度呀~

果日同唔同bb出去呀???好問題...我以家重想緊...but如果同bb出去,我估我好大機會同以家幫手照顧bb的姨姨一齊出去啦,因為我d骨頂唔到抱bb咁耐呀

我早前寄回產後問卷俾廣華,今日收到佢地姑娘call,佢地真係好好呀 ...佢問我以家點呀,問下我身體健康又問下我心情。其實我重有野想同姑娘講家,最衰bb係度喊,我沒時間再同姑娘講...果位姑娘唔知係唔係護士黎家呢???

洋房

原文章由 小吉梨 於 08-7-24 11:23 發表
我都想呀...不過, 我仲未出過街呀, 好驚handle唔到...

係呢, 你地出過街未? bb扭點算....我覺得自己好無用呀, 都唔知點搞佢...而家仲未識同bb沖涼, 佢哭我又唔知點好...

其實我都未試過一個人帶bb出街,最多都係同老公帶bb落樓下,一陣又上返屋企,我都未敢帶bb去太遠既地方,問過d朋友,佢地話3個月倒, 佢地先會帶阿b去d較遠既地方. 如果一個人帶, 其實我都唔掂架, 我都未同過bb沖涼, 因為之前人地話唔好濕水咁多.bb扭計喊, 我個心都會覺得唔知點算, 不過, 同自己講, bb喊係好正常既, 並唔係自己有咩問題.

小吉梨, 唔緊要架, 慢慢來, bb一路大會愈來愈需要媽咪, 所以最緊要保持自己健康同開朗, 咁bb都會成長得開心d架.
仲有, 呢到有好多媽咪會支持妳, 同妳一齊經歷呢條新手媽媽既路,加油呀!

首頁

尾頁

跳至