自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

mimi222shi 發表於 22-5-12 08:18
講真,供大既佢去外國讀大學

將來會否供養父母都成疑

係,要預咗係潑出去嘅水

男爵府

fridaynight 發表於 22-5-12 07:45
睇留言,見到多人話仔女會怨。話會怨啲人如果發生係佢身上,佢會怨父母。好得人驚。
...

話唔會怨先得人驚, 個個都係講事實。

留學俾一個唔俾一個, 偏心偏到出晒面喇。正如父母得一層樓, 留晒俾一個一樣。

父母無能力既, 就2個都唔好幫, 或者資助相同既金額, 想出去留學既餘額就靠自己。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

lala1016 發表於 22-5-12 08:03
不要考驗人性

身邊有太多case都係因為父母偏心 (無論偏叻或者差果個都好), 最後都搞到兄弟不和 / 當父母係 ...

父母偏心,一定影響兄弟和唔和睦,人係一定會偏心,不過唔好做得太出面。即使有財力,唔需要刻意分比仔女,以免比較。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

2 個都留港

水晶宮

ngwong2 發表於 22-5-12 07:35
我無咁偉大。用埋層楼。

自住樓,博不過咁大犧牲。隨時佢哋係外國讀完,渣都無,晚景可憐。

也有老人為了賺取政府福利,每月幾千元,將老本暫入仔女戶口。到得手後,仔女已拿左筆錢洗晒豪晒。聽不少。

我都不會咁偉大,比晒老本。

伯爵府

回覆樓主:

去英國讀中六和中七
每人讀兩年
回港升大學!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我c6同大伯就係一個例子,當年99淨係俾大伯出國,因為資源唔夠,c6中五後就要讀ive,兩個嘅落差都幾大,所以咁多年嚟,佢地都冇聯絡,c6口裏話冇嘢,但心中始終有條剌。

男爵府

如果兩個意願都係想出去讀既大前題下
但又唔夠錢,咁情願兩個都唔好去。費事無得去個個怨你一世。

大宅

回覆 eledak 的帖子

我細個時同父母講想去外國, 我父母就問我細佬想唔想去, 因為都只係可以1個去, 我細佬話唔鐘意讀書, 所以最後我去。到呢家大個, 父母有俾錢細佬首期買樓, 我同細佬感情都好好, 無話計較啲乜。
但我覺得只係咁岩我同我細佬都唔計較, 呢家我有兩個小朋友, 我都要balance返, 如果一個有一個無, 我覺得點都會計較同比較

大宅

3.兩個都唔去,本地有乜讀乜

男爵府

兩國都吾去 公平對待,家庭和睦

水晶宮

gobaa49 發表於 22-5-12 09:52
我c6同大伯就係一個例子,當年99淨係俾大伯出國,因為資源唔夠,c6中五後就要讀ive,兩個嘅落差都幾大,所 ...

你大伯的際遇比你老公好嗎?

珍珠宮

自己考奬學金去,邊個考到就支援生活費,過到去做part time 搵零用。
去台灣一定唔係一個選擇。
另外其實部分香港有啲課程可以選擇某啲年份去exchange ,叫仔女自己了解下啦。

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Ononluk 發表於 22-5-12 10:30
自己考奬學金去,邊個考到就支援生活費,過到去做part time 搵零用。
去台灣一定唔係一個選擇。
另外其實部 ...

奬學金已經有埋生活費,只係好難攞到。成功攞到獎學金,唔使屋企經濟支援。

大宅

有資源比一個去,但兩個一齊唔去,真係有些浪費。我會比去讀書果個做part time 幫補生活費,留部份比另一個去一年exchange 或 一年working holiday. 希望兩個小朋友都有機會去外國見識下。
我有些朋友唔叻讀書,去咗外國一年讀化妝,回港發展得唔錯。

翡翠宮

牛年勳章

兩個都想去,但只夠供一個,咁就兩個都唔供,讀本地,舊錢將來兩個平均資助買樓首期

翡翠宮

牛年勳章

rex13 發表於 22-5-11 21:50
2個都唔去⋯是但一個去,將來嘅出路有所不同,埋怨你,第二時你自己受返。

...

true
親友case:去外國果個一去不返落地生根、無得去外國果個嬲咗父母不聞不問

珍珠宮

gobaa49 發表於 22-5-12 09:52
我c6同大伯就係一個例子,當年99淨係俾大伯出國,因為資源唔夠,c6中五後就要讀ive,兩個嘅落差都幾大,所 ...

要怪就怪自己無能力入本地大學啦,早廿年本地大學門檻已經唔算高,如果連本地都入唔到都證明無乜書卷緣,去到外國求其一間大學碌到個學位都無意思啦。
我識人父母夾硬送個仔去外國讀,最後都讀唔成,英文都講唔好,搵工同ive 文憑無分別,但錢又俾咗。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

Astra00 發表於 22-5-12 10:29
你大伯的際遇比你老公好嗎?

好呀,大伯喺市中心有兩個早年full pay單位,其中一個收租,佢有做下小生意,但可能一個人長期自己生活,又冇結婚,性情計較,變得不孝順,咁多年嚟冇乜俾家用阿媽
,反而c6就個個月準時俾,我地冇一齊住。所以一個去一個唔去,好似賭大細咁,難聽啲講,我99冇左個大仔!

首頁

尾頁

跳至