婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

crazypaper 發表於 22-6-7 16:09
所以我唔係唔想見佢,但同佢一齊,即使一日,我都好心累,我連自己去個廁所,放低兩個小俾佢望住幾分鐘,我 ...

我都會寸步不離,因為我果件好錫D孫,佢發起神經上黎可以一秒錫個孫一啖,連續錫N次,試過嘴對嘴,我火都黎

珍珠宮

lovebobo 發表於 22-6-7 17:07
我都會寸步不離,因為我果件好錫D孫,佢發起神經上黎可以一秒錫個孫一啖,連續錫N次,試過嘴對嘴,我火都 ...
你既情況,佢一樣有,再核突都發生過,再離譜都出現,好多叫佢唔好做既,佢都照做,只有兩個情況,一係背住做,一係擺明做,唔會唔做,所以我都只能教我啲小朋友,幸好唔係一齊住

珍珠宮

lovebobo 發表於 22-6-7 17:04
咪就係囉,奶奶衰極都唔會咁對個孫掛,除非連個孫都唔鐘意啦
佢唔係唔鐘意,係確實從自己出發,無思考小朋友危唔危險,佢係絕對唔適合湊小朋友,同小朋友相處
你問佢啲仔女都一樣咁長大,無錯,運氣太好,細個咁湊都平安無事,恭喜佢! 同埋唔係佢湊,係佢6299湊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

crazypaper 發表於 22-6-7 18:06
你既情況,佢一樣有,再核突都發生過,再離譜都出現,好多叫佢唔好做既,佢都照做,只有兩個情況,一係背住 ...

唔一齊住都咁,一齊住就真係

點解D奶奶可以咁極品

翡翠宮

crazypaper 發表於 22-6-7 18:09
佢唔係唔鐘意,係確實從自己出發,無思考小朋友危唔危險,佢係絕對唔適合湊小朋友,同小朋友相處
你問佢啲仔 ...

通常做岀奇異行為既奶奶都係冇乜點揍過自己仔女

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

lovebobo 發表於 22-6-7 17:07
我都會寸步不離,因為我果件好錫D孫,佢發起神經上黎可以一秒錫個孫一啖,連續錫N次,試過嘴對嘴,我火都 ...
錫孫都好既...
你老人家好恨孫
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

翡翠宮

kwhkwh 發表於 22-6-7 20:38
錫孫都好既...
你老人家好恨孫

文中所提及既錫,係反話黎,太多我眼中睇唔過眼既事,老人家覺得係錫

珍珠宮

lovebobo 發表於 22-6-7 18:55
唔一齊住都咁,一齊住就真係

點解D奶奶可以咁極品
佢係唔會覺得自己有問題,有問題係我,仲不停點擊好新抱既video, 我其實初時極度容忍同體諒佢,但有啲野太離譜無辦法唔阻止!唔拒絕都講唔過去啦!

翡翠宮

crazypaper 發表於 22-6-8 09:15
佢係唔會覺得自己有問題,有問題係我,仲不停點擊好新抱既video, 我其實初時極度容忍同體諒佢,但有啲野太 ...

我朋友教我,有時唔係話唔專重老人家,不過如果過左自己底線,必要時要開聲,如果唔係,只有辛苦左自己,呢番說話同樣可以應用喺另一半身上

我好同意,可惜我未能做到,怪自己太懦弱

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

lovebobo 發表於 22-6-8 09:37
我朋友教我,有時唔係話唔專重老人家,不過如果過左自己底線,必要時要開聲,如果唔係,只有辛苦左自己, ...
點會係軟弱呢。
我有時費是家嘈屋閉姐,忍左佢口囉。
等小朋友大左,老人家介入應該會少架啦。
你哋唔同住,都尚且客氣。反而新來幾個一化新抱,做人好有氣派。要學野。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

lovebobo 發表於 22-6-8 09:37
我朋友教我,有時唔係話唔專重老人家,不過如果過左自己底線,必要時要開聲,如果唔係,只有辛苦左自己, ...
我諗我同你差唔多,我比較少拒絕,除非影響小朋友,有時連講都費時,只會教自己小朋友唔好咁,如果要拒絕,真係可以每樣野都拒絕,因為佢無乜邊件事唔奇特既!
佢好識睇環境,老實講,我功力小,鬥唔到,唔想鬥,角色太被動

男爵府

我D仔個嫲嫲以前一入我屋企,就彈3彈4:又咁多雜物,又話廁所咁污糟,唔係人住,唔知你哋點去得落,講到核突過公廁,現在好啦我反晒面,大家唔使見,佢唯一2個男孫都無得俾佢見,我以後都唔會叫佢99,叫唔出

男爵府

Phyllisyam 發表於 22-6-9 18:43
我D仔個嫲嫲以前一入我屋企,就彈3彈4:又咁多雜物,又話廁所咁污糟,唔係人住,唔知你哋點去得落,講到核 ...

係呀我嗰隻奶奶嚟親都彈三彈四, 好彩我有咁遠搬咁遠, 佢哋而家年紀大咗唔會嚟

水晶宮

happy44 發表於 22-6-9 18:57
係呀我嗰隻奶奶嚟親都彈三彈四, 好彩我有咁樣搬咁遠, 佢哋而家年紀大咗唔會嚟
...

你就好啦!

男爵府

Astra00 發表於 22-6-9 22:18
你就好啦!

但都要隔個星期六同佢食午餐(emoji)

水晶宮

Phyllisyam 發表於 22-6-9 18:43
我D仔個嫲嫲以前一入我屋企,就彈3彈4:又咁多雜物,又話廁所咁污糟,唔係人住,唔知你哋點去得落,講到核 ...

我奶奶直程「演奏級百彈師主」,我費事聽佢說咁多。有時我心情不好,寸起上來,我直頭話佢:「得啦,最勁你啲女啦!不用教我咁多。」

有次踩我媽買間舊樓比弟,話垃圾樓。把口好到呢!我即寸佢,大把人樓都沒間留到比個仔(擺明寸佢)。

水晶宮

happy44 發表於 22-6-9 22:20
但都要隔個星期六同佢食午餐(emoji)

盡量減到一個月一次。到時搵下借口。

男爵府

Astra00 發表於 22-6-9 22:22
盡量減到一個月一次。到時搵下借口。

雖然依兩年疫情好慘, 但有時的節日飯局,多咗個藉口可以唔去

水晶宮

happy44 發表於 22-6-10 08:30
雖然依兩年疫情好慘, 但有時的節日飯局,多咗個藉口可以唔去

我都是咁,成功避開好多劫數。

珍珠宮

happy44 發表於 22-6-9 18:57

係呀我嗰隻奶奶嚟親都彈三彈四, 好彩我有咁遠搬咁遠, 佢 ...
呢排超忙,真係自己都無時間帶小朋友玩,佢就不停講,要嚟要嚟揾我地,又話唔阻我地,唉!大佬,嚟得一定阻,唔通我地有我地忙,你有你發呆咩?真心煩,夾硬嚟!講極都唔明

首頁

尾頁

跳至