跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: Any mom living in USA now - Part IV

So cloudy,
ok ok.. 我會煲干瑤柱豬骨粥, ok 唔ok?? 同肉絲米粉做早餐喇! 嘩!你好好記性啊! 係呀!我鐘意飲凍O茶 可以買一個豬仔飽for Amanda嗎? Amanda至愛豬仔飽!
AngieMame,
你好呀! 我叫Nillie, 有隻羊咩咩女2歲8.5個月大, 返緊day care..家住new york, staten island... Amanda BB時都係人奶BB嚟架.. 請多多指教

P.S. for all breast feed mom, WHO 世界衛生組織會於下星期重新發出指引, as一直原用 英國嘅生長ratio, 係以食奶粉(formula)BB做標準, 而家佢哋會post 一個growth ratio 專for 人奶BB.. Hurray!!

Kitty&mimmy,
muimui313唔係由new york搬去夏老威嘅.. 我只係唔想佢一個媽咪住夏老威, 搬上嚟LA又好, CA又好, NY都好, 起碼多啲人方便,容易照應呢..

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: Any mom living in USA now - Part IV

Nillie,
干瑤柱豬骨粥 &肉絲米粉 sounds yummy. I will buy豬仔飽 &凍O茶. If they have 碗jai翅 (limited time only…), I will get some so we all can share. Anything else? Please feel free to let me know.

Hi Angiemame,
Nillie is right about the growth chart for infant is not accurate. I was reading yahoo news yesterday, see below for the article.
明報專訊】世界衛生組織(WHO)昨日指出,英國40年來錯誤使用以食用奶粉嬰兒為本的「初生嬰兒成長標準」,令餵哺母乳的母親常以為嬰兒過瘦,試圖餵奶粉「谷肥」嬰兒,引致嬰兒成長後出現癡肥。世衛下周將公布以母乳的嬰兒為基礎的成長標準,供餵哺母乳的母親參考。但本港兒科醫生指出,各人遺傳基因不同,成長指標未能作準。
醫生﹕基因不同 指標難作準
英國「初生嬰兒成長標準」,一直以食用奶粉的嬰兒作基準,但世衛指出,食用奶粉的嬰兒,增加體重的速度遠較食用母乳的嬰兒快,當以母乳餵哺的母親看 見此標準時,往往誤以為自己的嬰孩過瘦,故以餵奶粉及其他補充料「催谷」嬰兒。不過,這種方法有機會令嬰兒在成長後出現癡肥現象,並引起糖尿病及心臟病等 相關疾病。
世衛下周公布母乳嬰成長標準
世衛下周將公布一項以母乳嬰兒為基礎的成長標準,是項標準以6個國家、8000名嬰兒為基礎,餵哺母乳的母親並沒有吸煙習慣,參與研究的嬰兒,過去半年只食用母乳。世衛指新標準能說明食用母乳嬰兒的理想成長指標。
然而,本港醫學會會董兼兒科專科醫生陳以誠認為,各人的遺傳基因、家族歷史不同,初生嬰兒成長標準只能作參考,不可盲目跟從,他解釋﹕「所謂標準,只是一些統計數字,有些父母個子較矮小,其嬰兒的體重當然較輕,並不代表嬰兒不健康。」
陳以誠又指,食用奶粉嬰兒體重增加速度較快,主要原因是奶粉內的脂肪、澱粉質含量高,而食用奶粉的嬰兒體重較高,不一定是健康徵兆,反而是過胖警號,他說﹕「部分家長怕孩子吃不飽,不斷餵奶,由於奶樽易吸啜,嬰兒吃多了,家長也不察覺。」
陳以誠認為,母乳是嬰兒最佳食糧,「母乳獨有母親抗體,嬰兒食後抵抗力大增,且人體內的蛋白質、脂肪質、澱粉質及維他命,不會引致嬰兒出現過敏反應,餵哺母乳更可增進親子關係,只可惜,現時本港八成母親也選擇餵奶粉。」

民房

Nillie,
Amanda好得意喎,多謝你話個咁鼓舞嘅news俾我,我之前都知道一直用緊嘅growth ratio係based on formula-fed BB架啦,所以我媽咪成日話我Angie食得唔夠囉,我初時好激氣架,咁我咪落力d喂多幾次囉,依家見佢個面仔有d肉,先放心d. 你喂到Amanda幾歲呀? 有冇用吓奶樽架? Angie唔肯用奶樽呀!! Angie食親都喊哂咁,我好心痛! 不如自己喂噃好過

socloudy,
多謝你forward個咁鼓舞嘅news俾我,我會加油!!

民房

IamBallBall,
Hello!! Welcome to BK wor...
Let me introduce myself la... I'm AngieMame...lived in Los Angeles with my hubby and our newborn girl Angie. She is 7 weeks old la... younger than yours a little bit ar!! Same as you, I'm a stay-at-home mom (at least for now).

大宅

畀面勳章

Nillie_Mami
would u please check pm. many thanks.

男爵府

nillie mami, 1 gallon milk $2.5??有無搞錯. 我呢邊起碼$ 3.5, 有

公爵府

牛年勳章

各位住在美國的媽咪, 我最近去完美國L.A.旅行, 食過一間叫龍抄手的台灣食府, 地點近 Diamond bar 的香港超級市場附近, d擔擔面好正, 在香港食唔到咁正, 如果係附近的妳, 有興趣試擔擔面, 一定要試下, 我選少少辣,

男爵府

AngieMame,
我當時環境所限, 冇機會坐月, Amanda又係全人奶BB, 到佢4個月大我就入咗醫院.. Amanda逼住做奶粉BB, 因為冇得pump奶, 出院後又要休息, Amanda只係食到7-8個月大咋, 我好內'救'呢.. 如果我再小心啲唔好冷親(first winter in US, with heavy snow), Amanda可能而家仲會"黏"吓"黏"吓呢... 佢好似記得嗰種feeling咁, 當佢好冇安全感時, 佢隻手會去揾我個bar, or just放手入我衫內找實我, 外人睇見會話Amanda'核突'.. 但我只會好温柔咁望吓佢, 輕輕攞返佢隻手仔出嚟問佢 what's happen? 等佢用佢嘅BB話同我解釋.. 呢種無聲語言-->身體接觸, 係無聲勝有聲.. 關係好親蜜!
Amanda係埋身+bottle BB, 我會pump奶出嚟餵佢, 原因我要mark低一餐我可以pump到幾多奶, 同當Amanda食飽, 我會pump晒啲奶出嚟, to maintain好嘅milk supply, so 有時我會俾佢飲之前雪起嘅奶..
我冇俾固定nipple佢用, 怕佢stick with 1個牌子嘅奶咀.. so 而家, 佢喺屋企用avert, 出街多數用 playtex nursier disposible. 唉!而家介唔乸奶樽添!真頭痛, 咁出年點上pre K 呀!!

Hong hong,
Please send me your emai, as I am not able to reply the PM here.. the window did not pop up.. *sigh*
[email protected]

muimui313,
我咁大個女去未去過夏老威, 你講得啱呀!沖涼後出花洒even 我都係次次開heat, 春夏秋冬都係滕滕震.. 我諗我哋嚟探你哋之前要好好儲錢至得..咪俾Amanda食哂啲旅費都似!!

大宅

Hi Angiemame,
You’re welcome.

Hi Muimui313,
係” 小兒七星茶”, 係沖劑黎ga.

民房

Nillie_Mami,
其實我心情好矛盾,一方面好想繼續喂人奶,但又想佢學飲奶樽...Amanda switch去用奶樽時有冇唔慣呀?? Angie依家7個禮拜,食慣咗媽咪喂,唔肯飲奶樽啦,好頭痛!! 我都想喂耐d架,若果我要返返工,點辨呢!! 所以我遲遲都未決定到幾時做返嘢囉,不過,我都好認同,透過喂奶而同bb建立嘅bonding係好sweet嘅!! Angie都係用playtex nursier disposible,個nipple suppose to be close to mom's,但Angie仍然唔'like', :tongue:

別墅

好耐都冇入黎啦﹐今日終於比我上到﹗ 大家好呀﹗我比 2 個仔玩C呀﹐好好好好C曳呀﹗日日都練千里傳音﹗﹗

歡迎新加入既媽咪﹗等我介紹一下先﹐我有2 個仔﹐一個就黎 3 歲﹐一個 15個月﹐家住 San Jose, CA.

男爵府

AngieMame,
學食人奶同學食奶樽一樣, 係要時間適應, 好似小朋友初初學行學企時會跌, 學用飲管會choking, 係必經階段.. 只要係"keep going"..小朋友自然會pick up..唔會唔肯/唔識做..
Angie用慣媽咪私伙, 要小小時間practice唓! 1曰如果你係餵8餐.. 每日after day nap (近afternoon)1餐, 你pump晒啲奶, 用playtex餵, 佢係會latch得差啲, 畢竟playtex係plastic, 唔係skin, latch得好就小心個flow, laych得唔好就等佢用吓氣力啦.. 食人奶咪仲攰.. 咁你又可以check吓自己有幾多奶, 又可以因為奶嘅色擇, texture而改自已飲食習慣.
Angie只係要時間學唓! Amanda出世1個月時, 我已"間唔史"俾佢用playtex, gerber同similac奶咀, 奶樽, 因為我要佢知道佢要學識"珍惜"-->[埋身餵]嘅時間.. 加上有時親友, 朋友都想餵BB食奶.. also.. 教佢用奶樽係可以令自己有小小personal time添! Amanda就知道只要係bottle都係"奶", 乜nipple都唔緊要, 只要可以食飽就得.. 佢細時個咀仔唔大, 含唔晒個nipple都會'格硬嚟', 所以會choking.. 有時又唔開口, 攪到食唔到而喊, 但BB係天資聰敏嘅小生命, pick up 得好快, 只要你唔好見佢做幾次做得唔好就放棄, 要努力加油啊
返工嘅話, 你要返工前一個月開始switch little Angie去bottle喎!!
以一日8餐, 介夜奶計,
Day 1-5, 第3餐bottle
Day 6-10, 第3,5餐 bottle
Day 11-15, 第2, 3, 5餐 bottle
Day 16-20, 第2, 3, 5, 6, 餐bottle
Day 21-25, 第2至6餐 bottle
Day 26-30, 第2-7餐bottle
而第1餐通上係清晨, 佢埋身餵, 會瞓耐同酣啲, 又可以empty好啊你個breast, 唔會上班時有漏奶情況
最尾一餐係bed time, certainly for her comfort 同你嘅comfort.. also.. demand and supply.. 埋身係好事!
日頭返工就要有好communication.. 要有breaktime俾你pump奶, 有privacy, 同要尊重.. 要有freeze/fridge放奶.. otherwise, 你要prepare cooler, summer 要小心放工車程, make sure有足夠ice 雪住奶返屋企.
你要之前買定freezer 奶袋, permanent筆.
人奶可以雪6個月(100%frozen). 於4C(fridge)可放48小時但我個人反對, rational係你會成日打開雪櫃門, 我哋冇得確保佢係4C呢, 24小時係我嘅maximum咯!
會放雪櫃, 只為defrose freeze咗嘅奶, ok??
所有已解凍嘅奶只可以for 1 feeding, 唔可以再雪過, ok??
所有for 1 feed嘅奶要warm up, and mix well before feed, ok??
所有pump 出嘅奶要mark 1. Date, 2. Time, 3. number of bags.
每次從freezer攞奶出嚟, 要攞日子最前一包(the one close to expiry date, come first)
返工前2個月要開始pump奶同儲奶, 每包份量以1邊breast為準, unless Angie係食晒2邊complete, 咪會好浪費呢!!
有乜唔明就問啦, 我放2weeks大假呀!!

民房

Nillie,
Thank you哂,真係好詳細,但係Angie真係好stubborn,我已經每日或者隔日俾奶樽佢試,但佢一食就知唔係媽咪私伙,就開始喊,咁耐都未曾試過食多過一安士,通常試咗半個鐘都唔掂,我就只好自己喂番,不過我仍會努力嘗試,希望Angie會surprise吓我啦

男爵府

Angiemame,
冇担心冇担心, 俾啲時間同耐性阿Angie, 唔好放棄啊! Angie得2個月大.. 唔好太rush喇.. unless你已plan咗幾時返工就冇得傾咯, 到時事在必行喇...

Natmama, 小肥佬, &各位..
你哋去晒邊呀??

洋房

Hi All,

Sorry, I went back home to Maryland for over a week because my husband's grandma was very sick in the ICU, thank God she's now okay!

Yes, I live very close to Mitsuwa, the Japanese market, if you go there next time, let me know so we can hang out ar!!

My baby doesn't have a routine and he wakes up all the time during the day. (my mom said that's called 狗瘙教), plus he still needs to 食夜奶。 so I don't have much time to get online (don't even have time to do housework). 很佩服其他媽媽可以返工, take care of family, cook and type chinese so quick!!!

男爵府

Iamballball,
somehow, BB可能唔太累, 所以每一覺都瞓唔耐, 仔仔學坐未? if佢學坐, 就尤得佢坐, 用有聲同顏色對比強列嘅布toys引佢.. 佢瞓時開小小音樂/TV, 目的等佢唔會因為你做家務時嘅聲浪將佢嘈醒.. 至於夜奶, 佢會自己慢慢介, 放心..
我哋間唔時都去Mitsuwa, 上星期六greentree為女女子茵(有冇寫錯別字 ?-( )擺滿月酒, 我哋咪下晝去逛mitsuwa, 之後去咗hoboken(spelling right?)個海邊俾Amanda揸住日本人3,5,7節條鯉魚喺度"喪跑".. 啲人個個見佢揸住條鯉魚都忍唔住 出聲.. 太過隱.. 佢見人就say hi, 見狗仔就同狗仔"roof, roof"叫, 啲小狗就會望吓叫番Amanda, 大狗..就當Amanda係隻蝨, {睇唔到}..
New jeresy/New york如果用穚出入staten island (3穚)用ezpass, 35日內用20日, 只收$2.5一程, 唔係carpool 啊, 如果car pool 用3穚2隊道過new york new jesery行cash line只係1蚊, 你知嘛? 其他媽咪嚟staten island探我哋會行tunnel過new jersey, 先入油, 至行穚入staten island, 行cash line, 每次只係1蚊toll錢, 平好多呢.. ^o^
我forward咗你email 俾Darrenmama, 佢會send invitation俾你架喇

別墅

AngieMame,

你幾時返工呀? Anglie鐘意"痴"住媽咪丫麻, 我女女都唔肯食奶樽, 但係當佢係其它人餵佢同埋肚餓果陣佢就肯食D囉, 我用奶樽餵佢一D都唔肯呀!

IamBallBall,

你好呀, 我係Clara, 有大女EVIE同細女KATIE, 我係住係SO.MD. 你由NJ去MD要幾耐呀? 好難得有人提下MD, 我住SO.MD, 山卡啦地方, 好少中國人架, 不過近呢一兩年都多咗少少, D中國人多數係NO.MD. 我諗你可能都係

Nillie,

睇咗你D相, 真係好得意, 若果有機參加你地D聚會就好啦, 不過黎親都要5粒鐘, 走又要5粒鐘, 都唔講得笑!! 你女女排排練成點? 遲D又要睇相, 若有MOV就更好. 我而家逢星期四都帶大細B去LIBRARY既STORY TIME, 聽下故仔, 又唱下歌仔啦, 不過都係45分鐘架咋! 好快過, 阿女都好鐘意, 但係佢都唔係好曉同其它人玩, 又或者跟住唱歌仔, 希望大D佢同細B會日日玩到顛晒, 唔使成日捉住奶奶同我黎玩啦!

洋房

Nillie,

Thanks for your suggestions, I'll try!
你住近New Dorp嗎? 我從未到過Staten Island, 只是知那裡有間廣東話教會, 叫恩褔, 牧師一家我是認識的。

Clarab,
我娘家是在Gaithersburg, 開車要大約4小時, 以前Gaithersburg很少中國人, 依家很多啦。

想問下, 你們bb 吃Similac Advance嗎, 我覺得很熱氣, 又易便秘. 見好多hk的bb吃日本奶粉, 好似好好, 可惜冇得賣。 我煲過紅蘿蔔水, 他又只肯飲少少西梅汁, 他4個月大, 有咩計 ?

我想整大頭相, size 已很小了, 但仍error。 可不可以教下我呢?

大宅

Hi IamBallBall,
Do you feed your bb with powder milk, concentrate or ready to feed formula? You need to feed him more water if he is a powder milk baby. If this is not the case, you may want him to try Enfamil LIPIL or Good Start. Both of their formulas are easier to digest so 便秘 shouldn't be a big problem.

男爵府

Iamballball,
正如socloudy講你用ready to use定係formula powder?? 如果用奶粉, 記得要'筆'鬆奶粉, 至好'筆'出嚟, 唔好'urg'實奶粉嚟量份量, otherwise, 小B會吸收小咗水份..
4個月大, if 你好担心constipation, 可以餐與餐之間餵水俾仔仔飲!
我屋企係5min from New Dorp咋, very close.. 有機會, 你嚟吓staten island呀!!

首頁

尾頁

跳至