想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我try左2個月都唔中呀, 今個月c6又出trip, 希望下個月去完travel, 放鬆心情會易中d啦

6月要去覆診啦, 到時要決定做唔做手術了, 而家市道咁差,做手術又要請2星期病假, 好驚比人抄呀

原帖由 Chamo 於 09-3-15 10:57 發表
之前醫生講人人不同.
大約係針藥效期之後兩個月經週期.
即係如果你係打兩支三個月, 即大約係8個月無 m.(假設月經週期係 30天)
即係你打第二針那天起計 5 個月經週期.

...

別墅

回覆 # 的文章

哦..明白.咁我咪要等到四月底lor...:(

別墅

回覆 # 的文章

見步行步,吾好咁大壓力.

男爵府

Hi, 我都係08年12月在山頂做了腹腔鏡, 抖了一個月, 09年2月打了排卵針, 之後自己試下, failed左, 3月day3返去照, 發現有個水囊, 醫生比左一個月避孕藥我食, 下個月day3再返去照下, 如水囊退了就會做my first iui.......

別墅

回覆 # 的文章

你都係朱古力瘤?請問你排卵針係邊度打?同埋點解咁快要做iui ge?醫生無suggest你try 下自然先?我要等m來番先可以try

大宅

hi!
坊間話女性成日食雞翼, 會增加生朱古力瘤既機會, 其實係咪真架?

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

回覆 # 的文章

做完手術唔可以咁快食太燥既食物,花膠比較溫和

民房

Bigwhite: 真架... 因為有雌激素... 醫生就話唔好食雞皮, 雞翼, 但我就成隻雞唔食...

pao_yen: 花膠都唔好呀... 都係有好多雌激素...

男爵府

係呀, 2樣都唔食得。
補既野都唔好食, 好易返發架食左。

原帖由 goofydonald 於 09-3-17 23:03 發表
Bigwhite: 真架... 因為有雌激素... 醫生就話唔好食雞皮, 雞翼, 但我就成隻雞唔食...

pao_yen: 花膠都唔好呀... 都係有好多雌激素...

伯爵府

越懷著要生仔目的而去做, 就好難有.
即使身體健康正常, 都因緊張而難於懷孕.
或者去旅行輕鬆下都好架.

原帖由 CHANLAILAI 於 09-3-15 18:14 發表
我try左2個月都唔中呀, 今個月c6又出trip, 希望下個月去完travel, 放鬆心情會易中d啦

6月要去覆診啦, 到時要決定做唔做手術了, 而家市道咁差,做手術又要請2星期病假, 好驚比人抄呀

...

男爵府

係呀, 不過我travel果後時間係排egg前, 就唔0岩時間呀

你而家身體點呀? 有冇好轉呢?

原帖由 Chamo 於 09-3-18 22:47 發表
越懷著要生仔目的而去做, 就好難有.
即使身體健康正常, 都因緊張而難於懷孕.
或者去旅行輕鬆下都好架.

男爵府

補品暫時不適宜, 利賓納, 提子都ok ga~
原帖由 cincin_ko 於 17-3-2009 11:59 發表
我都有朋友剛剛做完切除朱古力瘤的手術, 我想送d 野比佢,請問應該食番乜野補品好呀?

複式洋房

剛發現有朱古力瘤.. 又想生bb .. 可以點??

男爵府

你個瘤幾大呢?

我左右都有呀, 仲間中會小腹痛+柯, 但醫生話照TRY要BB, 但如果TRY到6月都唔中, 就可能要做手術了

BB你快D來媽媽既懷抱啦>.<

原帖由 CJ-7 於 09-3-20 14:45 發表
剛發現有朱古力瘤.. 又想生bb .. 可以點??

複式洋房

原帖由 CHANLAILAI 於 09-3-21 14:26 發表
你個瘤幾大呢?

我左右都有呀, 仲間中會小腹痛+柯, 但醫生話照TRY要BB, 但如果TRY到6月都唔中, 就可能要做手術了

BB你快D來媽媽既懷抱啦>.<

6cm... 算大嗎...其實我TRY咗幾個月想生BB.. 點知經痛去睇醫生..就發現有瘤啦....醫生講明會影響生BB... 所以好唔開心.. 加上我已經高齡..機會更加渺茫...

複式洋房

原帖由 pao_yen 於 09-3-17 10:07 發表
你都係朱古力瘤?請問你排卵針係邊度打?同埋點解咁快要做iui ge?醫生無suggest你try 下自然先?我要等m來番先可以try

hi,如果有子宮內膜異位(即chocolate cyst)係唔應該打任何排卵針的,因為會令個cyst size增加,最多都只何食排卵藥(clomid),由D3開始食到D7,一星期後開始test LH level,可check小便,令外如果做切除朱古力癗手術,可能令ovary嘅組織受損,影響啲eggs嘅質數,所以我boss(醫生)會suggest啲patient要左BB先囉!希望可以幫到你

男爵府

你有1粒嗎? 是否只有一邊有呢? 6CM都算大, 但都唔代表唔得呀, 我係親子都見有人6CM都BINGO到架, 唔好灰心呀!

我左右2邊都有, 每邊有3粒, 最大果粒2.7CM, 最細既1CM, 子宮頂仲有個机瘤1CM, 我都未放棄, 你更加唔可以放棄啦!

原帖由 CJ-7 於 09-3-21 16:36 發表

6cm... 算大嗎...其實我TRY咗幾個月想生BB.. 點知經痛去睇醫生..就發現有瘤啦....醫生講明會影響生BB... 所以好唔開心.. 加上我已經高齡..機會更加渺茫... ...

複式洋房

原帖由 CHANLAILAI 於 09-3-22 01:21 發表
你有1粒嗎? 是否只有一邊有呢? 6CM都算大, 但都唔代表唔得呀, 我係親子都見有人6CM都BINGO到架, 唔好灰心呀!

我左右2邊都有, 每邊有3粒, 最大果粒2.7CM, 最細既1CM, 子宮頂仲有個机瘤1CM, 我都未放棄, 你更加唔可以 ...

多謝你呀!.. 個日個醫生知我經期未黎.. 檢小便無BINGO只係叫我M黎之後再約時間檢查.. 并無講清楚個位置... 照係照到一粒...不過痛咗幾日..就無痛啦.. 但係M仲未黎....有D擔心...
大家一齊努力!! 祝早日BINGO!!

男爵府

子宮內膜異位係咁架, 來m前會痛, 來時又勁痛, 來完都仲會痛, 不過都係因人而異, 有d人係完全唔痛但都有朱古力瘤。

我之前係來唔來都痛, 起初以為腸有事, 後來知有古古力瘤, 再上網search資料, 先知非經期痛係子宮內膜異位既其中一個病徵。

來m時仲會勁痛, 痛到係郁唔到, 後來食左何ec既藥, 而家來m唔痛了, 平時都唔會小腹痛, 不過排egg期有時都會有d陰陰痛。

原帖由 CJ-7 於 09-3-22 10:36 發表

多謝你呀!.. 個日個醫生知我經期未黎.. 檢小便無BINGO只係叫我M黎之後再約時間檢查.. 并無講清楚個位置... 照係照到一粒...不過痛咗幾日..就無痛啦.. 但係M仲未黎....有D擔心...
大家一齊努力!! 祝早日BINGO!! ...

首頁

尾頁

跳至