自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

請咩位

男爵府

八婆仔@ 發表於 16-7-6 12:14
我要負責條TEAM要請人,請我下面個位....

wallacemama

子爵府

回覆 八婆仔@ 的帖子

我現在也請緊人,求職信就不說了,就算跟他們約好了面試時間.....約了10個最後才2個人出現,真的不知現在的后生怎樣想的,連基本簡單的尊重別人也沒有,不想in就無謂跟人家約時間呀,香港教育...唉...說什麼贏在起跑線/讀名校有什麼用呀

面試時也有一個很好笑,我叫佢自我介紹一下...對方竟然答:"我沒有這方面的經驗,唔識怎樣介紹.." 吓﹖連自我介紹都唔識﹖還要經驗的嗎﹖回家睡覺吧....

emt1314    發表於 16-7-8 10:15

大宅

八婆仔@ 發表於 16-7-6 13:14

又真係幾攪笑
不過都好既,即時可以將工作量減半或3/4, 果堆全部唔洗考慮

話說上年年尾我呢邊想請個駐校輔導老師
因為我呢邊係滑雪聖地,自然好多後生仔女應徵
雖然都明佢地目標為左咩
但都唔洗用著哂FULL GEAR既相黎做求職相
戴哂雪帽,雪鏡又卡在帽上面
擺明「我係黎應徵滑雪架!!」
點請得落手........

由隻身到日本至落地生根

子爵府

回覆 八婆仔@ 的帖子

4)如獲接見,請聯絡本人媽媽? 聯絡你呀媽?????

---> 可能他/她請了阿媽做經紀人,約他/她要make appointment呢...

子爵府

回覆 Wild_Lady 的帖子

你係唔係應聘AV女郎或大老闆秘書想被人包呀..?

公爵府

引用:Quote:eggpudding+發表於+16-7-6+12:30+成

原帖由 alicemic 於 16-07-06 發表
除非你唔係華人無中文名,否則應該要寫, 呢個係一封求職信基本要求。
...
其實都係睇你見咩公司去配合返啫。我send 親都係MNC, 都係從來冇寫中文名,返左工公司要legal name 我都係比身分證個譯音, 個HR system 都係全英,冇留位寫中文名。
見本地/中資背景公司,加返個中文名可以表示尊重,都係好事。從來冇一分CV 可以適用於所有工,有誠意的candidate 應該根據每分工稍作調整。

公爵府

引用:哈哈,諗起之前有個jm開過post,+話人地見工

原帖由 Amandang0124 於 16-07-06 發表
哈哈,諗起之前有個jm開過post, 話人地見工同收D求職信,有項性別sex, 有人寫強勁 :wahaha ...
所以點解recruitment agency 開到周街都係,因為HR 真係見人見到笑唔出,要靠agent 幫佢地搵啲正常人

公爵府

引用:同埋試過second+in一個男仔(剛畢業),一坐

原帖由 Angleman 於 16-07-06 發表
同埋試過second in一個男仔(剛畢業),一坐低叫佢介紹下自己(我係最後果關)點知佢一開口就話:下,又介紹 ...
你袋錢落佢袋咋,其實你好好,直接話佢知佢衰乜。好多人死左都唔知咩事,結果一路搵唔到工。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

我D求職信都好正式
極少奇怪野XDD

真係吸引人注意都唔係咁
願身邊人皆有所歸

子爵府

我係90後(頭)
聽到都覺得騎呢

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

milk323 發表於 16-7-7 12:32
其實都係睇你見咩公司去配合返啫。我send 親都係MNC, 都係從來冇寫中文名,返左工公司要legal name 我都係 ...

我呢番說話係出自廿幾年前第一份工幫手拆求職信時老闆嘅說話,話唔合規格嘅信唔in, 而無中文名係其中一個原因,佢覺得一封比人第一印象嘅求職信都寫唔掂,欠誠意喎! 當然時代進步, n前嘅要求可能而家唔興, 如果唔係都唔會有呢個鋪啦!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

milk323 發表於 16-7-7 12:32
其實都係睇你見咩公司去配合返啫。我send 親都係MNC, 都係從來冇寫中文名,返左工公司要legal name 我都係 ...

我呢番說話係出自廿幾年前第一份工幫手拆求職信時老闆嘅說話,話唔合規格嘅信唔in, 而無中文名係其中一個原因,佢覺得一封比人第一印象嘅求職信都寫唔掂,欠誠意喎! 當然時代進步, n前嘅要求可能而家唔興, 如果唔係都唔會有呢個鋪啦!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

我同各位JM 輸賭, 呢個POST 多數會上報 !

1314625    發表於 16-7-7 17:31

子爵府

回覆 bkfans 的帖子

你有沒有問佢要唔要加多杯咖啡呀﹖

琥珀宮

畀面勳章

alicemic 發表於 16-7-7 13:07
我呢番說話係出自廿幾年前第一份工幫手拆求職信時老闆嘅說話,話唔合規格嘅信唔in, 而無中文名係其中一個 ...

係呀
以前我老細,仲要睇寄信人嘅字體,唔工整唔要,仲要書記姐姐打電話時,睇求職者嘅對答有無禮貌添架

子爵府

回覆 I9528 的帖子

不知所謂

子爵府

heilok 發表於 16-7-6 19:51
睇完呢個post就知點解有d人揾工甘困難。呢度好多做HR嘅jm, 真係可以學到好多嘢。
...

嗯,所以現在的後生找不到工作不要只懂埋怨社會埋怨政府,要先看看自己有沒有問題先啦!

翡翠宮

I9528 發表於 16-7-7 14:02
係呀
以前我老細,仲要睇寄信人嘅字體,唔工整唔要,仲要書記姐姐打電話時,睇求職者嘅對答有無禮貌添架
...

証明我哋係職場上都有一定年資,我哋講嘅嘢, 年青一輩覺得匪夷所思

男爵府

八婆仔@ 發表於 16-7-6 12:14
聯絡媽媽。。。。我諗可能是窮到無電話

首頁

尾頁

跳至