自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

JO_100 發表於 19-9-30 20:04
的仔女可能全是大6人落嚟,為左要多間空,做埋的大龍鳳迫房署分户. 絕對吾同情.

叫亞婆返老人院.

認同,阿婆住老人院,收番間公屋最簡單
莫為閒人動氣.

垃圾可以循環再用, 廢物只會污染環境

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雖然我出生自香港,但活左幾十年,接觸唔少大6人,印象最深既係好多內地人都同我講過呢一句:

為左佢地自己想得既,可以不惜一切方法得到,就算抓爛塊面又如何,犧牲色相又如何,只要得到

佢想要,就值﹗

所以"攻心計"日日可以上演,我地唔夠佢地鬥。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

my005 發表於 19-10-1 08:00
雖然我出生自香港,但活左幾十年,接觸唔少大6人,印象最深既係好多內地人都同我講過呢一句:

為左佢地自 ...

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

根本仔女都一擔擔啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ic34 發表於 19-10-1 08:02

我以前鍾意做義工,接觸太多新移民,睇得太多,而家醒晒,連義工都唔再鍾意做喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

my005 發表於 19-10-1 08:00

為左佢地自 ...
即系話佢地做埸大龍鳳,呃多1間公屋?

珊瑚宮

叮噹2000 發表於 19-10-1 08:23
即系話佢地做埸大龍鳳,呃多1間公屋?

呢尐只有佢地最清楚﹗

禁止訪問

珍珠宮

mickeyeva 發表於 19-9-29 20:01
好似話衰仔話照顧阿婆為名,加了個衰仔個名,結果吞了間屋,唔俾阿婆返自己間屋!
...

婆婆除名咪得囉

大宅

mickeyeva 發表於 19-9-30 19:53
唉~擺老人家上檯,真係難為了老人家!

很混亂, 一時個"林生'話只需請到工人就可放返婆婆入屋企瞓, 因婆婆冇能力自行進出屋企閘門。

但到之後主持單獨問位«林生/林太», 係咪就係只需請到工人到就可放婆婆入屋,回覆就都係【唔得】,嗰兩位姐妹,冇人肯拎錢出嚟點頂, 得佢丈夫一人揾錢15000/月, 支出間屋租,老人院及婆婆支出+自己有兩小朋友仲咁細, 分唔到身出唔到嚟工作。

PS: 我已經很儘力聽, TBB經常聲音經過特別處理

大宅

Fion710 發表於 19-9-30 23:09
幾個仔女講廣東話都唔正,我要睇字幕

全集得婆婆廣東話最順耳, 但點解婆婆要在老人院自殘我就唔理解了。

下集 條片

https://youtu.be/CX4hTNXawGA

琥珀宮

ansonbbb 發表於 19-9-30 20:07
都唔知邊一方講真話,見到婆婆咁老,要瞓走廊好心酸,個仔又唔想同佢住,就算比佢入屋,就無人關顧佢....
...

明顯地以前冇教過仔女,甚至可能冇理過
好多野唔好只睇表面
真係見過有父母完全唔理仔女, 唔理嘅到直情冇飯食,最後轉去兒童之家,個阿媽成年都冇出現過

大宅

superkingdom 發表於 19-10-1 07:46
我都覺得係!一哭二鬧三上吊!唔係而家先有,所以千奇唔好再扮好心分屋比佢地,老人院成街都係,個個都有 ...

定係嗰家人想借機想R多再點長者津貼咋

水晶宮

不可奉告 發表於 19-10-1 09:08
全集得婆婆廣東話最順耳, 但點解婆婆要在老人院自殘我就唔理解了。

下集 條片

婆婆心願要返屋企,老人家就係咁,先父有病住院期間成日要返屋企,其實婆婆可以有幾耐日子,點解仔可以咁絕

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇完大龍鳳,完全唔覺有理由可以r 多一間公屋,阿婆咁弱,有工人照顧都唔掂la,工人係呢d家庭都唔會做得長久,安心住老人院,收番間公屋,完!

大宅

my005 發表於 19-10-1 08:11
我以前鍾意做義工,接觸太多新移民,睇得太多,而家醒晒,連義工都唔再鍾意做喇。
...

我住個屋邨都超多超多新香港人,左右隔離對面鄰居都係, 感謝主, 絕對冇電視機嗰家咁鬼嘈, 咁煩咁炒鬧, 换著我對面有個婆婆瞓家門口, 我絕對怕自己不慎"輪儘" 踩到婆婆吧。

仲有我鄰居99都78歲, 都絕對冇電視機那婆婆71 歲咁老態吧

大宅

Fion710 發表於 19-10-1 09:23
婆婆心願要返屋企,老人家就係咁,先父有病住院期間成日要返屋企,其實婆婆可以有幾耐日子,點解仔可以咁 ...

絕情直點講, 個仔寧願攬住間屋,都唔會再要個生自出嚟的阿媽媽, 我每次看到電視畫面個71歲蘇婆婆要哭著瞓門口(0:14) , 距離佢瞓覺幾步就正正係對面屋個香爐門口地主公裝香位了, 超陰公,大吉利事

希望佢仔睇到電視播出街後, 真係會墊高枕頭反省下啦, 做人仔女可以如此涼薄??

水晶宮

不可奉告 發表於 19-10-1 09:30
我住個屋邨都超多超多新香港人,左右隔離對面鄰居都係, 感謝主, 絕對冇電視機嗰家咁鬼嘈, 咁煩咁炒鬧, ...

唔開心終日以淚洗面,真係會老得快,我有親戚成日唔開心,佢75歲睇落去90歲,我地開解佢可能有心結鬱係心

大宅

婆婆淨係想同個仔住,主持都問過佢,所以兩個女想搵個仔照顧婆婆,兩個女應該搵唔多,細妹應該仲有欠債,同個仔有牙齒印

生咁多但老左無一個可以照顧自己,所以有時有d野真係話唔埋,希望婆婆自己諗通,見到佢咁樣都慘,佢應該行唔到要坐輪椅,有病所以71歲就老成咁

大宅

Fion710 發表於 19-10-1 10:23
唔開心終日以淚洗面,真係會老得快,我有親戚成日唔開心,佢75歲睇落去90歲,我地開解佢可能有心結鬱係心 ...

我唔知我自己咁做算唔算係感情用事的人, 换著我住正對面有個蘇婆婆咁既,撞正我星期六上午放假在家無人, 我睇我自己會推婆婆入去我屋企傾下計飲杯水, 讓佢感受下人間仲有點人情味,但又唔知婆婆會點想我呢類鄰里。

我心態, 推她進出自己屋只需門口放塊斜台板就方便容易得多, 婆婆都可放鬆心結兩小時啦。

唉~最怕我C6 會阻止我咁做,怕鄰居(蘇婆婆阿仔,心抱) 會覺我地心懷不鬼仲煩

首頁

尾頁

跳至