自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

BK Milk勳章

好難明
家下咁既環境
仲考慮D咁既野
講真生命真係好可貴
我只想疫情快啲完結

子爵府

kcwss 發表於 20-2-14 14:44
今日 WhatsApp group有好多家長談論到3月中都未必開到學,不如全港學生重讀一年。
因為就算返學,怕老師會 ...

唔係支唔支持嘅問題,而係跟本做唔到。有學生報咗下學年去海外升學嘅點安排? 如果冇咗DSE, 咁今年用non jupas嘅學生點安排? 出年考多次?用今年成績收生不過遲一年先讀?咁出年報non jupas嗰d又點算? 長遠計仲會將入學年齡推遲一年…係咪真係行得通?
DSE嗰d其實都叫教哂書,係冇咗個mock exam. 考試正路事在必行。至於升中學嘅,希望可以安排暑假補課。其他年級,下學期考唔切嘅,留返部份喺新學年教,理論上都可以解決到。

男爵府

我自己偏向唔想留班,而家學校都有網上學習,停學不停課,學校都有咁多資源比家長去協助小朋友在家學習,咁咪抽時間同小朋友溫下書囉,就算唔係好似返學咁日日學習,其實只要安排好兼有規律同小朋友溫習相信進度不至於太差的。

伯爵府

2018復活節勳章

scootaloo 發表於 20-2-14 19:35
咁公務員呢一年成日home office 嗰啲使唔使遲一年退休

哩個比喻好貼切

子爵府

Poo得好勳章

其實如果你有好好利用哩個時間備課,應該問題不大,我相信學校也會有妥善安排,不用太早擔心

珍珠宮

2023年兔年勳章

今日 WhatsApp group有好多家長談論到3月中都未必開到學,不如全港學生重讀一年。

留毛

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

怎麼不問老師支不支持,教育局支不支持,全港市民支不支持?
全部學生重讀是那些極少數子女成績差擔心留級的家長可以決定的嗎?開玩笑!

男爵府

不同意重讀,咁9月開學人地要讀K1個D點算,點塞咁多個學位加埋入去讀。
取消暑假同之後D公眾假期,加多星期六都要返學追返個進度

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無可能啦
K1入學, 邊有多一倍學位
天朗氣清

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

邊個咁蠢去罷課?就算無因疫情而停課,佢哋都無上堂,只可以講句自佢作自受
依家雖然停課無停過學喎!
呵! 又係到攪攬炒!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

你覺得有道理,咪自行安排你未讀中學嘅小朋友重讀,go go go

男爵府

回覆樓主:

講真依家教育制度就算成績唔好係全級考尾幾都無得repeat, 更可況仲話全香港學生一齊repeat, 真係好渺茫呢!
仲有全港學生重讀一年呢個問題唔淨只影響現時在學兒童,仲會影響埋依家得兩歲嚟緊今年九月升K1嘅兒童,咁即係今年K1學位要比兩屆學生讀,又邊有可能呢,再唔係就係今年將會入讀嘅K1學生又延遲至出年先至讀K1 ,咁樣就影響晒所有打後要入學嘅學生,仲要唔係影響今年,係影響晒打後咁多年,所以唔係講咁容易呢!

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

自己去罷課果D,佢自己負責,全港都停課一樣時間,冇唔公平

Tabo63    發表於 20-2-17 09:27

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

不用重讀,全升班可,小六有二次評分足驹,dse可遲考,本地大學可1月開科,外國大學取offer先也可1月上課

侯爵府

過年後先停課,就算加埋之前兩星期左右,都係停幾個同嚎,黠解要用一年時間補反?

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

為了個多月疫假, 浪費一年光陰。 真係攬炒。

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

我反而覺得在本地繼續升學既會照升班, 只係下年度既上學期要大家補返尼個年度既進度.
其實都預左暑假會短, 同埋要回學校補課.

至於海外升學既就各下自理喇.

首頁

尾頁

跳至