自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

hoiki_hk 發表於 20-3-18 15:21
我有個朋友為左個仔有加藉, 去完加拿大生仔, 話而家不知幾多人去加拿大生仔呀
...

唔清楚你朋友個仔而家仲當唔當有加藉,但係我記得廿幾年前我哋一家嘅意大利朋友唔知用咩身份加拿大住咗一排,生左個B仔,但好似都要遣返返去意大利,可能條例係要等佢個B仔滿18歲再申請佢哋成家入加拿大藉?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

BK2002 發表於 20-3-18 15:23
佢入咗籍唔知算唔算居民~但無乜必要都無謂過去~

想去爭取抗體
放下自在

子爵府

認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

Shellyxlk 發表於 20-3-18 15:30
唔清楚你朋友個仔而家仲當唔當有加藉,但係我記得廿幾年前我哋一家嘅意大利朋友唔知用咩身份加拿大住咗一 ...

個仔有加拿大護照架, 父母就要等個仔滿18歲再申請佢哋入加拿大藉

民房

Shellyxlk 發表於 20-3-16 16:20
請問邊度有得睇?
同問

珍珠宮

2024年龍年勳章

cattz288 發表於 20-3-18 15:39
想去爭取抗體
希望佢去唔到啦~我哋全公司同事都係咁諗, 但無人想同佢傾~~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

BK2002 發表於 20-3-18 15:43
希望佢去唔到啦~我哋全公司同事都係咁諗, 但無人想同佢傾~~

返黎隔離14日都無問題?
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章

cattz288 發表於 20-3-18 15:48
返黎隔離14日都無問題?
可能摶老闆照出糧~

象牙宮

BK2002 發表於 20-3-18 15:54
可能摶老闆照出糧~

叫老闆出定通告, 隔離時間得no paid leave
放下自在

珍珠宮

Dotti 發表於 20-3-17 11:59
回覆 grancyliang2007 的帖子

我只心寒在呢個疫情咁得人驚。避無可避令到所有人都好大壓力。以為今年可以 ...

我只覺我好灰, 日日新聞只有講疫情, 出面好多店執左, 我份工都危危地, 唔炒都可能要減人工

生意少左, 我自己人又老又無咩材能, 真係慘

出面都好多同類人, 無錢生活仲要驚中肺炎, 買口罩又貴又難買.....
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

回覆 小詠 的帖子

個個都有自己嘅壓力。所以正能量一齊共患難好緊要。希望你身邊會有人幫助你嘅需要。撐住呀!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

DoReMi媽媽 發表於 20-3-16 17:28
今次疫情,喚起中國人上下團結一心,哩個國民教育,用幾十年都未必有更好成效,反觀香港一部分人,未問自 ...

只係喚醒咗中國人民 香港個班 我真心唔會阻人發達㗎, 唔鐘意中國唔該走啦~ 我會?真心祝福佢地幸福快樂, 來生不要做中國人㗎

珍珠宮

Dotti 發表於 20-3-18 16:22
回覆 小詠 的帖子

個個都有自己嘅壓力。所以正能量一齊共患難好緊要。希望你身邊會有人幫助你嘅需要 ...

謝謝你呀, 我都有朋友可以傾下, 大家都幫唔到D乜只可以聽下我呻下, 實情出面情況係差, 我有朋友本來有份幾好既工都一樣危危地, 自求多福咋
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

Pulmma 發表於 20-3-18 16:35
只係喚醒咗中國人民 香港個班 我真心唔會阻人發達㗎, 唔鐘意中國唔該走啦~ 我會?真心祝福 ...

我反而感動, 中國其實都中係重傷, 但都派人去救意大利, 和其他國家, 意大利人唱國歌,和謝謝我地幫忙, 其實我地唔駛佢地言謝, 希望佢地快D無晒事就夠啦, 也希望唔好再有人有此病, 見佢地真係好慘, 要放棄救老人和重病既人, 好無奈
所有遇見,皆有因果

子爵府

joan246 發表於 20-3-16 16:28
點解唔學中國,起火神山之類,又唔係冇地、冇$!提供基本冶療都好過乜都唔做!平時交咁多税去左边!
乜請 ...

中國,之前話如果醫生辭職就會吊銷醫生牌

外國醫護無得迫
政府大定人民大既分別

子爵府

Shellyxlk 發表於 20-3-18 15:30
唔清楚你朋友個仔而家仲當唔當有加藉,但係我記得廿幾年前我哋一家嘅意大利朋友唔知用咩身份加拿大住咗一 ...

加藉之前一路都係一出世就有,近依2年先改

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Pulmma 發表於 20-3-18 16:35
只係喚醒咗中國人民 香港個班 我真心唔會阻人發達㗎, 唔鐘意中國唔該走啦~ 我會?真心祝福佢地幸福快樂, 來生不要做中國人㗎

嗰啲唔駛再提佢哋,醒唔返的了

珍珠宮

其實D西方國係咪個個都係空心老官,亞洲地區醫療系統係咪好過西方國?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小詠 發表於 20-3-18 16:42
我反而感動, 中國其實都中係重傷, 但都派人去救意大利, 和其他國家, 意大利人唱國歌,和謝謝我地幫忙, 其實 ...

塞爾維亞都好慘,已經向中國求助,中國亦出派出支援隊伍同防疫物資去幫忙,但我都擔心中國,一個國家四出幫忙其他國家,而中國都面對緊病毒輸入嘅情況,哩次疫情,係得中國出手幫助其他國家,美國哩啲所謂超級大國,只係一路隱瞞,抹黑中國,唔覺佢哋做咩實事去救國民或其他國家,好自私的一個超級民主大國,我都想YC曱甴全部去晒佢哋嚮往嘅西方民主大國,香港唔需要YC曱甴為香港爭取任何野。

https://i.imgur.com/Q4ll0Qq.mp4

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 20-3-18 17:03
塞爾維亞都好慘,已經向中國求助,中國亦出派出支援隊伍同防疫物資去幫忙,但我都擔心中國,一個國家四出 ...

係, 向中國求助既國家的國民都用感恩既心情向我地道謝, 香港包機回來既, 有幾多個有感謝香港政府和中國外交部?
所有遇見,皆有因果

男爵府

hoiki_hk 發表於 20-3-18 15:21
我有個朋友為左個仔有加藉, 去完加拿大生仔, 話而家不知幾多人去加拿大生仔呀
...

吾出奇啦, 大量某國婦女, 好鐘意臨盆前去夏威夷"旅遊"喎

首頁

尾頁

跳至