婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

crazypaper 發表於 22-6-11 23:53
呢排超忙,真係自己都無時間帶小朋友玩,佢就不停講,要嚟要嚟揾我地,又話唔阻我地,唉!大佬,嚟得一定阻 ...

我那件都係咁。我預早說當日點安排。你係要夾硬來只有摸門釘。而家小朋友都好忙。

珍珠宮

Astra00 發表於 22-6-12 07:58
我那件都係咁。我預早說當日點安排。你係要夾硬來只有摸門釘。而家小朋友都好忙。
...
最慘係臨時講漏夜講,唔早講,我早兩日話呢排真係無乜時間,遲少少約去街 ,佢又話好,過兩三日,又嘈要嚟,正常人知道人地忙,無時間,都唔會死扭爛扭,佢另類,對佢太絕又狠唔下心,唔絕又食住我上!

大宅

lovebobo 發表於 22-6-6 21:43
我得奶奶,冇老爺,我知佢喺我背後一定有講我是非架

做好自己就是了

水晶宮

crazypaper 發表於 22-6-12 10:06
最慘係臨時講漏夜講,唔早講,我早兩日話呢排真係無乜時間,遲少少約去街 ,佢又話好,過兩三日,又嘈要嚟 ...

我多數絕,話之佢。說又說左。一言既出駟馬難追。係佢不預早約累事。

珍珠宮

Astra00 發表於 22-6-17 13:39
我多數絕,話之佢。說又說左。一言既出駟馬難追。係佢不預早約累事。
佢同佢無結婚無拍拖既女可能太得閒,成日覺得我有大把時間應酬佢地,永遠係不適當時間同地點,做啲唔適當既野,提一提佢又覺得我刻薄,其實唔提點下,出去咁教我小朋友,我小朋友會俾人話無家教!到時又係我錯

水晶宮

crazypaper 發表於 22-6-18 12:26
佢同佢無結婚無拍拖既女可能太得閒,成日覺得我有大把時間應酬佢地,永遠係不適當時間同地點,做啲唔適當既 ...

完全同意。我成日同老公說,我話,你媽太得閒。好心學下我媽,返下工,賺下錢。有啲建設性。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 22-6-19 10:48
完全同意。我成日同老公說,我話,你媽太得閒。好心學下我媽,返下工,賺下錢。有啲建設性。
...

我老公話佢阿媽搵唔到工

珍珠宮

Astra00 發表於 22-6-19 10:48
...
佢退休可以揾世藝做下,唔好下下衆焦係兒孫身上,介入太多就過哂火!
又想我對佢好,但佢又不願真心付出,世界邊有咁著數吖! 買個新鮮生果有幾貴?係要俾啲擺到變哂質,水都出埋既俾我!

水晶宮

crazypaper 發表於 22-6-19 12:46
佢退休可以揾世藝做下,唔好下下衆焦係兒孫身上,介入太多就過哂火!
又想我對佢好,但佢又不願真心付出, ...

完全是我心聲!

我成日覺得如果我退休,我會有好多野做,我先沒咁多時間去干涉子孫。我已提早同阿仔說明,你有你嘅世界,我有我的生活,千萬不好預我湊孫,困身到極。

仲有,我比野人地一定會影晒相問過人地要唔要先。我不會將垃圾比人,叫人代掉。尤其是食物類。食完隨時看醫生,倒不如我不吃。比得出壞的食物,當人回收桶,仲係其他毒姑面前演繹到有幾偉大,真係攞命。

水晶宮

lovebobo 發表於 22-6-19 12:17
我老公話佢阿媽搵唔到工

算啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

crazypaper 發表於 22-6-19 12:46
又想我對佢好,但佢又不願真心付出, ...

D老人家識得咁諗就好啦,我99冇朋友,佢既知心好友就係佢個仔,乜都要知,但又理唔到

翡翠宮

Astra00 發表於 22-6-19 12:55
算啦!

都冇辦法啦,佢老人家搵唔到都有仔女養,你試下仔女冇俾家用?佢即刻搵俾你睇

成日同個仔呻,又話要去到好遠覆診,今日去呢度,聽日去果度,等又要等幾個鐘,好攰,佢個仔聽到心都痛

子爵府

lovebobo 發表於 22-6-7 18:55
唔一齊住都咁,一齊住就真係

點解D奶奶可以咁極品

我都吾明大家都做阿媽,有些阿媽心態真係吾多好。

我女這星期要叩門面試,托奶奶湊兩歲濕疹兒子,已千叮萬囑吾好比甜食及某些水果,偏要比,仲要放題式咁比,搞到阿仔呢排成日痕R到周身傷,我和仔夜晚無覺好訓,佢仲可以若無其事咁話:「佢咁痕,幫佢搽類固醇藥膏及食抗敏藥!」

等阿女面試埋這星期,以後吾敢再麻煩奶奶

珍珠宮

Astra00 發表於 22-6-19 12:52
完全是我心聲!

我成日覺得如果我退休,我會有好多野做,我先沒咁多時間去干涉子孫。我已提早同阿仔說明 ...
佢係夠膽拎俾佢朋友其他親友,我都無咁嬲,佢只係拎俾我,我先嬲!佢都有個唔嫁同住既女,唔叫佢食哂去?

翡翠宮

princesssarah 發表於 22-6-19 16:24

D老人家責無旁貸,心諗,幫你揍小朋友仲咁多野講,所以真係唔好搵佢地幫手,不過我知有時做阿媽既都迫不得已先搵奶奶幫手

珍珠宮

lovebobo 發表於 22-6-19 13:24
D老人家識得咁諗就好啦,我99冇朋友,佢既知心好友就係佢個仔,乜都要知,但又理唔到
...
我呀媽真係完全無介入佢新抱一家既事,買又買好既俾佢地
我覺得介入都算,人地say no,就算啦!唔係,一味冤住你,冤到你妥協,冤到你煩為止,咁真係頂唔順,如果可以,最初都應承咗啦!洗乜噏幾廿百次呢?

子爵府

lovebobo 發表於 22-6-19 16:38
D老人家責無旁貸,心諗,幫你揍小朋友仲咁多野講,所以真係唔好搵佢地幫手,不過我知有時做阿媽既都迫不得 ...

小朋友出世幾年我都極少麻煩佢,基本上無揾佢湊過小朋友咁濟,就係知佢性格,經過今次,真的吾敢再有下次!

珍珠宮

princesssarah 發表於 22-6-19 16:24

錫孫既,見到佢抓到周身損都肉痛啦!唔知啲長老諗乜野?

子爵府

crazypaper 發表於 22-6-19 16:45
錫孫既,見到佢抓到周身損都肉痛啦!唔知啲長老諗乜野?

最搞笑琴日同佢出街,佢見阿仔尿片漲晒,我無換(因換左不到一小時及已回程坐車),佢話我仔好慘…….

心唸,對比阿仔比佢湊完成身R損,呢啲算乜慘

珍珠宮

princesssarah 發表於 22-6-19 16:48
最搞笑琴日同佢出街,佢見阿仔尿片漲晒,我無換(因換左不到一小時及已回程坐車),佢話我仔好慘…….

心 ...
雙重標準就一定啦!

首頁

尾頁

跳至