自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

Duster 發表於 23-2-22 11:38
你應該說:永遠都係對喺香港勤力工作,有份交稅貢獻社會嘅市民唔公平。其實對於中產來講,根本就係俾5,000 ...

頂, 見到你回應先唸起預繳交多$4000

+消費券$5000
- 稅$8000
- 差餉 $2000
嘔突$5000

伯爵府

HL7646 發表於 23-2-22 18:28
要睇留港年數吧? 之前聽聞留港超過1年就得。

唔係呀?真係條氣頂住

珍珠宮

所以而家年青人下游,交稅養廢人

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我另願退稅都唔要消費卷

珍珠宮

高層唔該出來做野,我唔想上游,不斷交稅養新移民,又養班大帝,綜援有資助仲比多半個月?拿書薄津貼不應再比學前二千,變咗雙重福利,公屋租金最少要三千,拎綜援政府比冇影響,真係低收入有津貼月月多成萬,一係將超額或富戶即踢,公屋即時多好多,煙直頭唔洗加,唔賣,的士小巴安裝8達通,無得逃稅,揸的士小巴即時好多無公屋或交雙倍租,可能綜援唔洗拎

伯爵府

shobi 發表於 23-2-22 22:02
睇返記錄,原來18年退稅3萬,而家得返$6000,唔嬲就有鬼

你咁講一講, 真係仲嬲喎

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章

政府慷納稅人之慨

子爵府

Horsebbj 發表於 23-2-22 13:47
不停派錢, 而交稅嘅人又少了, 錢從何來? 如何補貼?增加陸路離境稅, 消售稅, 物業稅, 利得稅? :hehe ...

遺產稅
有傳聞指內地想收遺產稅,而且萬事俱備。如果內地開徵遺產稅,香港不可能不跟隨?
https://skypost.ulifestyle.com.hk/column/article/3466720/%E5%81%87%E5%A6%82%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%86%8D%E6%9C%89%E9%81%BA%E7%94%A2%E7%A8%85

逆向稅
定立一個收入水平,收入達此水平者如現時般交稅,收入低於此水平者由政府支付其收入與水平之間的差額給他,例如若水平為 $20,000,收入 $10,000 者可得 $10,000,收入 $15,000 者可得 $5,000,這樣便人人的收入均至少達到水平,這樣便可取消包括公屋在內的其他福利,政府可省回審核是否符合資格領取福利的行政開支。
這是「時分券」、「各盡所能,各取所需」的變異版,天真的施老闆以為「上有政策,下無對策」。
https://www.am730.com.hk/column/%E6%96%B0%E8%81%9E/%E9%80%86%E5%90%91%E7%A8%85%E7%9A%84%E6%A6%82%E5%BF%B5%E5%8F%8A%E5%85%B6%E5%90%88%E7%90%86%E6%80%A7/362480

利息稅
香港以前有利息稅,需否恢復利息稅?

股息稅
內地有股息稅,美國有股息稅,香港需否仿效?

侯爵府

舊年差餉仲起碼減四季$1500x2, $1000x2 ,今次得返減兩季$1000x2變相又減我哋福利!
attach1/tmp/phpNjllIb

子爵府

小溱 發表於 23-2-22 13:43
對...半杯水論

退稅由 $10,000 減為 $6,000,佢睇到嘅係少咗 $4,000

消費券由 $10,000 減為 $5,000,佢睇到嘅係有 $5,000

兩杯水,一杯睇到半杯空,一杯睇到半杯滿。雙重標準唔係美國獨有,係人之常情。

將人哋半杯水倒埋落我個杯先啱。

A:應該退稅保持 $10,000,消費券由 $10,000 減為 $0。

B:應該退稅由 $10,000 減為 $0,消費券保持 $10,000。

子爵府

tkop 發表於 23-2-22 22:30
消费券都减左

退稅由 $10,000 減為 $6,000,佢睇到嘅係少咗 $4,000
消費券由 $10,000 減為 $5,000,佢睇到嘅係有 $5,000
兩杯水,一杯睇到半杯空,一杯睇到半杯滿。雙重標準唔係美國獨有,係人之常情。

將人哋半杯水倒埋落我個杯先啱
A:應該退稅保持 $10,000,消費券由 $10,000 減為 $0。
B:應該退稅由 $10,000 減為 $0,消費券保持 $10,000。

子爵府

同爭產一樣
我為公司出咗咁多力,佢有咩貢獻?有咩理由同我一樣分咁大份?
佢私生嘅,有咩資格分?要分都唔應該分咁多!

我收入高,交稅多,我應該分大份啲。
佢無收入,無交稅,無理由都有得分。
佢係新移民,有咩資格分?要分都最多分半份。

錢能令人露出真面目!
為咗錢,亦唔怕畀人睇到自己嘅真面目!一如爭產嘅不惜家醜外揚都要打官司。

男爵府

回覆樓主:

消費卷益左商家,在不知不覺下加價,日後都唔會減,慘嘅都是市民。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

choyki 發表於 23-2-23 11:28
遺產稅
有傳聞指內地想收遺產稅,而且萬事俱備。如果內地開徵遺產稅,香港不可能不跟隨?
https://skypost ...

逆向稅要取綜援的市民肯返工, 報足稅才可行

男爵府

choyki 發表於 23-2-23 11:41
退稅由 $10,000 減為 $6,000,佢睇到嘅係少咗 $4,000;消費券由 $10,000 減為 $5,000,佢睇到嘅係有 $5,00 ...

即係怎樣做 都不會滿足所有人

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

saikungyan 發表於 23-2-23 13:08
消費卷益左商家,在不知不覺下加價,日後都唔會減,慘嘅都是市民。

對呀!每次派就每次再加, 加完又唔減, 實際上市民因消費券而付出更加多, 情況同最低工資一樣,可惜不是每個人都明白

別墅

差餉仲要減得兩季

子爵府

Manmanca 發表於 23-2-22 23:58
我另願退稅都唔要消費卷

我都係甘講

子爵府

choyki 發表於 23-2-23 11:56
同爭產一樣
我為公司出咗咁多力,佢有咩貢獻?有咩理由同我一樣分咁大份?
佢私生嘅,有咩資格分?要分都唔 ...

多勞多得有咩問題?唔通做又36唔做又36好?咁邊個會肯去做嘢

首頁

尾頁

跳至