自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

chan803 發表於 11-4-8 12:14
打少幾隻字都唔得

就當美亞今次真係依易小姐所願咁賠.

其實好多意外保的條款,係在公共交通工具上出事,賠償係DOUBLE架, 呢個可能就係無自身責任的原因, 我估架咋! 我唔係保險公司高層,唔敢代佢地答。 只是將知道的說出來。

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

siulili 發表於 11-4-8 12:19
其實好多意外保的條款,係在公共交通工具上出事,賠償係DOUBLE架, 呢個可能就係無自身責任的原因, 我估 ...

其實我個例子係用返易小姐所買的旅遊保險, 唔係平日自己買的意外保險

伯爵府

chan803 發表於 11-4-8 12:21
其實我個例子係用返易小姐所買的旅遊保險, 唔係平日自己買的意外保險

...

其實要賠DOUBLE的,保險公司已做左,而家嘈果D,係易小姐認為自已係永遠殘廢,其實我明佢心情,會覺得自已的一世已經完左, 唔止個樣同對手,係呢世都完啦,無將來架啦。
但問題係,保險業係將所有賠償量化和實體化, 真係一舊舊同你計,唔可以咁虚無地講‘情’字囉。 如果唔係, 點解所有心靈創傷的賠償都要經民事索償呢? 但打心靈創傷, 業象一定唔係同保險公司打囉。

持相反意見人士, 我係講事實, 你地聽得入 就入,唔入就唔好睇, 唔好又對號入座。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實而家話易小姐毀容好慘,又有2手指傷殘,既然塊面唔見得人無人會請,點解美亞唔當永久傷殘唔賠比佢呢?

擧一個例子,一個女人去外地旅行用200蚊買份旅遊保,點知係當地比人打劫用刀界花塊面、有2隻手指骨折斷殘廢咗,返到嚟保險公司賠咗打劫既損失同醫療費用同手指殘廢項目,但無包佢將傷口磨皮整容回復原貌!

好啦! 佢而家面有傷痕又無錢整容搵唔到工,而家叫保險公司當佢永久傷殘賠錢,但果傷殘都有份級數,醫生証明佢復原有進展唔構成永久傷殘,而份旅遊保險無一項係包整容架喎?咁係保險公司都要賠呢?

啲人成日講要將心比心,但個心就偏埋一邊,咁係咪公平呢?

picnic95e  根本咩都系易小姐"覺得",,做咩佢唔積極D面對自己既人生呢?
少左2隻手指就唔可以搵野做,,咁智障人士都系咁日日番工,,輪椅人士一樣環遊世界,,睇你用   發表於 11-4-8 12:50

公爵府

好媽媽勳章

whoareyou 人地仲要"兜",明明話人又話人地對號入座,算啦,費事再講,無佢咁得閒。

真係有d感慨, 唔知幾時開始, BK變咗一個鬧交樂園
我地呢班異見人士, 已經避開佢, 另開topic, 咁支持就入囉, 唔啱聽就當睇唔到囉
又要挾討論之名入黎, 踩場+迫人順服為實, 唔準異見者講野, 一講就話你係無見識, 唔理性, 唔曉合約為何物....
大佬, 同共產黨有得揮喎!!
其實, 反對嘅各位, 你地明唔明, 你地已經以你地嘅自由, override咗我地呢批異見人士嘅言論自由? 大家都有自由, 點解你嘅係高d? 我地柄埋一角自說自話, can you just leave us alone?

I/LOVE/3T  ellawyc, 支持你!  發表於 11-4-8 13:48
goat  (上續)你有你自由, 只係覺得做人唔駛去到咁盡。
題外話, 原來"點評"係有限字數?  發表於 11-4-8 13:41
goat  以前都會有D惹火議題, 都會有兩派意見, 但只要有人開類似不喜勿入TOPIC,,大家都會識做, 比下面對方(另一批意見)。講真, 就算真係入, 又有邊個阻止倒?  發表於 11-4-8 13:39

王國長老

王國長老

ellawyc 發表於 11-4-8 13:21
真係有d感慨, 唔知幾時開始, BK變咗一個鬧交樂園
我地呢班異見人士, 已經避開佢, 另開topic, 咁支持就入囉 ...

我正正一直講緊呢個point: 俾個位人地講下啦, 聽到你地既聲音, 但係都可以俾d不同聲音講下嘛.

唔係我一言堂唔俾人入黎講野, 事實上已經另有一個topic任講反對易小姐既觀點, 我只係希望俾個位唔同聲音講下, 但係呢度已經俾人overrule左, 邊d人先係一言堂, 其實大家心中有數. 不停窮追猛打直至要你認同佢觀點.

edelwise  簡單d黎講, 呢個topic已經被某些人挾持左!!  發表於 11-4-8 13:57
I/LOVE/3T  edea, 支持你!  發表於 11-4-8 13:49
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

首頁

尾頁

跳至