想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

咁有無人有朱古力瘤而無月經?

男爵府

我手術前的朱古力瘤3.5cm, 而家無左啦, 醫生叫我快啲生bb, 我自己恨到暈呀, 其實未做手術前已試了4個月排卵藥+自然都衰左, 再之前已試了over1.5年, 所以不算快了, 排卵針打係屁股, 不算痛, 我下個cycle day2/3 就去照陰, 做iui, 希望今次可以得啦!!

原帖由 pao_yen 於 09-3-17 10:07 發表
你都係朱古力瘤?請問你排卵針係邊度打?同埋點解咁快要做iui ge?醫生無suggest你try 下自然先?我要等m來番先可以try

男爵府

hi,我都有子宮內膜異位, 啲內膜細胞會四處走, 其中有啲stick住大腸, 我都係來m前1日左右開始會腸痛, 想大又疴唔出, 初時以為咩事, 就算上年12月做完腹腔鏡, 而家來m都仲係有小小腸痛, 希望快啲成功就可以順便醫埋呢個病, 話時話, 真係自己都唔知幾時有呢個病??

原帖由 CHANLAILAI 於 09-3-22 14:31 發表
子宮內膜異位係咁架, 來m前會痛, 來時又勁痛, 來完都仲會痛, 不過都係因人而異, 有d人係完全唔痛但都有朱古力瘤。

我之前係來唔來都痛, 起初以為腸有事, 後來知有古古力瘤, 再上網search資料, 先知非經期痛係子宮內 ...

男爵府

我都有腸痛呀,好驚呀!
如果D腸都有,會唔會CUT腸架?

原帖由 successbaby 於 09-3-23 22:06 發表
hi,我都有子宮內膜異位, 啲內膜細胞會四處走, 其中有啲stick住大腸, 我都係來m前1日左右開始會腸痛, 想大又疴唔出, 初時以為咩事, 就算上年12月做完腹腔鏡, 而家來m都仲係有小小腸痛, 希望快啲成功就可以順便醫埋呢 ...

大宅

我都有一個5 cm既朱古力瘤同子宮後屈,知道左都有5年,但一直都無大,所以無做手術,怕會破壞卵巢組織,試左4年,2次少產,終於生左個仔啦!大家唔好灰心呀

伯爵府

我當初一知有瘤就二話不說去做手術, 係因為相信做左手術先可以有 bb.

直至復發, 先至上網睇多 d, 先知做完手術會傷卵巢組織, 亦都減低懷孕機會.

如果我當初有多 d 資料, 就會先試下半年, 無先至去做手術!!!

不過, 我聽聞市面上有醫生係見人有瘤, 就即刻叫人/說人做手術. 又話你個 boss 那種建議病人唔好做手術住既醫生係因為唔專業/熟手做手術, 而且令人浪費時間去試懷孕 .....

我只係知道每個醫生有不同見解/看法. 唔應該為左 sell 自己手術點好而去批評人 .... 我未親自睇過但已反感. 今日那個醫生既護士打電話來提醒我四月看醫生, 我只答暫時唔想睇住, 連這句都未講完, 一收到意思唔想睇已急不及待要收你線, 超級無禮貌 .... 根本就是金錢掛帥 ...

原帖由 chuchu1211 於 09-3-21 23:33 發表

hi,如果有子宮內膜異位(即chocolate cyst)係唔應該打任何排卵針的,因為會令個cyst size增加,最多都只何食排卵藥(clomid),由D3開始食到D7,一星期後開始test LH level,可check小便,令外如果做切除朱古力癗手術,可能令 ...

複式洋房

原帖由 lingchai 於 09-3-23 23:22 發表
我都有一個5 cm既朱古力瘤同子宮後屈,知道左都有5年,但一直都無大,所以無做手術,怕會破壞卵巢組織,試左4年,2次少產,終於生左個仔啦!大家唔好灰心呀

多謝你的鼓勵.... 咁請問你bingo 之後.. 仲會唔會痛嫁 咁同埋你生bb 個時有無消滅埋個朱古力瘤呀? 同埋朱古力瘤會唔會無經期o嫁
謝謝!

男爵府

原帖由 lingchai 於 09-3-23 23:22 發表

lingchai,
請問妳生左個仔之後, 個瘤仍在嗎?
我上年11月因為右邊小腹痛去see婦科, 發現卵巢有個瘤, 當時係大約3.xcm, 上個星期返去再照, 已經去到5.6cm, 醫生話唔係水瘤, 應該係朱古力瘤, 建議要割, 另外check左CA125指數有成144, 我book左鄭醫生星期四consult, 而家好擔心~ 基本上我由11月到而家, 右邊耐唔耐都會痛, 尤其m後~
其實我好天真咁諗可唔可以唔割架~
我想生多個bb, 我個dr又話如果我有左bb, 個瘤可能會變細, 但佢話我而家既成孕機會好低囉~ 不過我生個囡之前, (當時應該冇瘤) see幾個醫生都話我有子宮內膜異位同子宮後屈, 會難成孕, 但果時又有左~ 所以....
而且見好多人話割左都會返發~

全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

大宅

我一向經期正常,約28天one cycle.不過有嚴重經痛,痛到連大腸肛門位都痛.睇醫生就發現有一個5-6cm大的朱古力瘤係卵巢位置,每個醫生都有解釋比我聽,叫我做手術.不過我都堅持要試幾年先再決定. 結婚之後好努力咁想生bb, 不過試左成年都無,都試過食排卵藥,不過無用.因為有子宮後屈,所以每次dodo完就用枕頭墊高個patpat,等的精子可以容易的入.

生左之後就無經痛啦!不過個瘤仲係度,都無細到. 我想生多一個,所以都係keep住檢查, 唔做手術,生多個先算. 之前我做過好多research, 都係認為做左會破壞組織,又可能有其它風險,都聽過好多人做完2個月到又返發,終於試左3年成功啦!宜家bb3個月大了.

複式洋房

唉, 我上年7月做左第二次手術..... 醫生話而家又復發, 叫我快d有..... 但係佢又唔比排卵藥我食, 因為佢話會有好多負作用, 但係我試左成8個月都未有, 我係咪應該盡快去睇不育科??? 但係我之前生第一胎係自然有既, 醫生話你 之前都得點解而家唔得?叫我sex 得蜜d...都唔知點算好......

男爵府

lingchai,
多謝妳既分享~
我同妳case有d似, 我都係一向經期正常,不過有嚴重經痛,痛到連大腸肛門位都痛~ 可以因為我開刀, 生完bb後, 經痛係少左, 但唔係唔痛囉~
咁妳個瘤o係時大肚會唔會對bb有影響? 醫生有冇話驚會爆? 同埋妳個瘤既位會痛嗎?
唔好意思, 咁多問題~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

大宅

其實可以唔割,我知道左5年都無做手術,不過我有左睇醫生就話個瘤有機會會係懷孕時爆, 如果係就會好煩,不過其實機會好少好少.醫生仲話其實有呢個病最好係懷孕.
原帖由 cy_cheung 於 09-3-24 15:05 發表

lingchai,
請問妳生左個仔之後, 個瘤仍在嗎?
我上年11月因為右邊小腹痛去see婦科, 發現卵巢有個瘤, 當時係大約3.xcm, 上個星期返去再照, 已經去到5.6cm, 醫生話唔係水瘤, 應該係朱古力瘤, 建議要割, 另外check左CA1 ...

男爵府

原帖由 lingchai 於 09-3-24 17:33 發表
其實可以唔割,我知道左5年都無做手術,不過我有左睇醫生就話個瘤有機會會係懷孕時爆, 如果係就會好煩,不過其實機會好少好少.醫生仲話其實有呢個病最好係懷孕.
...

可以話我知妳see邊個dr嗎? 我另外有個問題係個瘤大得好快, 同埋而家個瘤個位, 耐唔中就痛吓~ 如果俾我揀, 我都情願快d生多個再算~

別墅

我之前因為試左半年都未有bb, 所以心急去檢查, 先知有個朱古力瘤, 有10cm,包住左成個左邊卯巢, 上年十月頭至做了內規鏡手術, 岑ec話只係抽左個瘤出來, 對卯巢唔會有影響, 半年後番回去覆診. 手術一個月後可再試下自然懷孕... 但到左而加, 試左差不多半年, 都未有...之前m0個幾日試過肚臍對下很痛,番去ec到check, 佢話係經痛... 最近每次m到, 肚臍對落都陰陰痛耐唔耐仲一陣陣很痛tim, 尤其係大小便時候就更痛.

下個星期便到半年了, 要去覆診, 都唔知係唔係個瘤番發...我32歲了, 結左婚8年, 之前後生唔想生, 而加很想快d生bb, 我個妺都已生左個仔,d朋友又生左, 我99同老公d親人成日吹我,比說話我聽, 令到我很大壓力....

別墅

我想問下排卯藥的療程是怎樣的

大宅

touchwood,個瘤無影響我拖bb,去做產前檢查都無醫生再提及個瘤,我係政府醫院生,生完宜家每半年檢查一次,睇住個瘤會唔會大左. 我希望等個仔1 year old再努力,不過又唔知要努力幾耐先再有,醫生就話想生要趁早.

以前每到排卵期卵巢位置都有痛,仲有血絲.係呢個時候我都會同老公行埋.經期時朱古力瘤既位置都有痛,生完之後好似無痛.同埋以前有血塊排出,宜家都無啦!

私家醫生我係睇Dr. Siu 景生.不過好耐之前,反而bingo前有食中藥,因為之前試過少產,所以怕卵子質數唔好,調理下.我係睇廣華既中醫專科.

原帖由 cy_cheung 於 09-3-24 17:32 發表
lingchai,
多謝妳既分享~
我同妳case有d似, 我都係一向經期正常,不過有嚴重經痛,痛到連大腸肛門位都痛~ 可以因為我開刀, 生完bb後, 經痛係少左, 但唔係唔痛囉~
咁妳個瘤o係時大肚會唔會對bb有影響? 醫生有冇話驚會 ...

大宅

仲有, 每次經期一定要將的血排走晒,我會係經期差唔多完既時候飲攻瑰花茶.

男爵府

原帖由 lingchai 於 09-3-24 18:56 發表
touchwood,個瘤無影響我拖bb,去做產前檢查都無醫生再提及個瘤,我係政府醫院生,生完宜家每半年檢查一次,睇住個瘤會唔會大左. 我希望等個仔1 year old再努力,不過又唔知要努力幾耐先再有,醫生就話想生要趁早.

以前每 ...

多謝妳分享呀~ 請問廣華中醫專科有冇特別邊個中醫, 定去到廣華中醫話睇婦科就得?
thx~~

大宅

大家好...我係岩岩加入bk....多多指教...

我早2,3年發現有朱古力瘤...只有一個, 約2.3cm..一直keep住每6個月照一次ultra sound, 一直都無大過, 又無細過.....dr有建議我做手術, 但佢都話吾做到可以....

2個月前結左婚, 準備anytime做mama...上個月去我既婦科dr到做晒blood test..我地2個都正常, 無問題.....

而家....順其自然啦....睇一倫睇下會吾會自然bingo到啦...

大家互相加油ar!!!

男爵府

我同你一樣呀, 小腹位會痛, 有時大小便都會痛, 特別係來m時期

我都有朱古力瘤,左右卵巢都有, 仲唔止一個, 不過佢地都細細個, 加埋都係3.7cm到

醫生叫我try下先, 冇先做手術

食左何ec藥後, 來m冇乜點痛, 但會有d唔舒服, 食粒止痛藥就ok (之前食2粒止痛藥都上唔到痛, 痛到係郁唔到, 仲要一痛痛8-10日)

希望大家快d bingo啦

原帖由 nataliewwf 於 09-3-24 17:48 發表
我之前因為試左半年都未有bb, 所以心急去檢查, 先知有個朱古力瘤, 有10cm,包住左成個左邊卯巢, 上年十月頭至做了內規鏡手術, 岑ec話只係抽左個瘤出來, 對卯巢唔會有影響, 半年後番回去覆診. 手術一個月後可再試下自 ...

首頁

尾頁

跳至