想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係睇婦產專科,你話有朱古力瘤,想調理下生bb, 會分流你去睇一個醫師.我覺得佢地用沖劑好方便,日日飲都唔駛煩,一開水就得.
原帖由 cy_cheung 於 09-3-24 20:30 發表

多謝妳分享呀~ 請問廣華中醫專科有冇特別邊個中醫, 定去到廣華中醫話睇婦科就得?
thx~~

別墅

回覆 # 的文章

明白了,那山頂做貴嗎?我自己感覺山頂要走來走去比較辛苦...

祝你成功!

別墅

回覆 # 的文章

吓..咁快就番發啦?我都係舊年8月做第一次手術,手術時醫生都有同我講,你要有定心理準備,呢個手術可能係你人生中出現幾次~愁

我好驚呀...d m來番咪好容易番發?
不過,你有無做下運動,我而家堅持一星期跑步一次及做hot yoga一次..希望可以拖慢復發

別墅

我都覺做完手術後個身體真係差好多, 好容易病, 成日都覺好凍, 冬天手腳冰冷. 個樣老左十年.>_< 一直都補唔番..

我上年十月做完手術之後, 都有看中e, 個ec 話我有好多好多瘀血, d脈好難把, 要清左d瘀血先, 我都好勤力飲, 飲左兩個月, 佢話把到我滑脈,好似有左, 叫我唔好咁緊張,要平心. 當時我满心歡喜, 但結果0個個月0的M只係遲左3-4日(=無bb), 個ec 話我可能太緊張, 所以無lu. 真失望...

而加都係飲d "M後"的中藥. 但M到0個幾日都幾痛, 有時食野都痛.. 唔知係唔係心理作用...但係EC話我0的脈象好左好多.

早幾日我0的M又突然遲左三日, 因為今次個肚唔痛,當時我又想, 係唔係有左呢? 結果都係失望而回...好唔開心, 咁0岩見到我細妹同佢個仔, 我就覺得自己好無用.. 喊左出來, 番到屋企, 我喊住同老公話, 不如離婚, 等佢可以揾第二個同佢生, 而我唔洗再聽到D親戚朋友0既說話. 點知我老公話 : [mud你咁保守, 無咪無law,唔會有第二個女人咖啦]. 聽到佢呢句雖然有d開心, 但係如果真係生唔到, 我會好對唔住佢同佢屋企...又有好大壓力了.

我都知要放鬆心情, 平常心d,但係有時真係好難做到,尤其係d朋友會話 : [都叫左你早d生咖啦, 而加咪後悔law], 我當堂喊左出來. 到而加我呢個病我都唔敢比我99佢地知, 怕佢地又比說話我聽, 但係唔知可以拖到幾時....

我約左今個星期六要去岑EC度覆診, 希望唔好係個瘤番法,又有方法幫到我早d有bb啦. 各位加油啊

大宅

原帖由 nataliewwf 於 09-3-25 16:59 發表
我都覺做完手術後個身體真係差好多, 好容易病, 成日都覺好凍, 冬天手腳冰冷. 個樣老左十年.>_< 一直都補唔番..

我上年十月做完手術之後, 都有看中e, 個ec 話我有好多好多瘀血, d脈好難把, 要清左d瘀血先, 我都好勤 ...

甘你要好好保養身體啊.....吾好諗得太多...relax d....

男爵府

唔好唔開心啦, 我都有朱古力瘤, 雖然我知好難有BB, 但我都冇放棄架, 至少比我TRY一年先啦, 哈哈。

我小腹有時會痛 (以前係日日痛, 食左中藥後來M唔痛, 但排EGG期時有時會有D痛)

但唔知點解去便便時有時小腹會痛, 有時小便時都會, 所以我都好驚。

我99都唔知我有病架, 我唔想比佢地知, 知到就煩啦, 唔知會係背後講D乜。

我C6一向都唔鐘意小朋友(拍拖時同結婚後都話唔生, 後來我有朱古力瘤, 醫生話生BB會令個病好返9成, 佢先投行)
所以C6方面我就冇壓力

朋友方面, 有朋友TRY左幾年都冇(之前小產過), 後來最近有左, 佢C6就成日問我幾時生, 又話有BB好開心, 又話我冇BB所以唔會明, 我心唸你老婆之前咁耐都冇, 我都開解你啦, 點解你明知我有病會難有BB, 仲同我講D咁既野?

講真, 當時聽到我好嬲架, 所以有一排冇搵佢, 不過而家就冇乜野了, 但就好少搵佢了(以前日日/隔日講電話)

其他朋友就好好, 唔會成日問住我幾時生BB。

其實每個人都係為自己而活, 唔係為其他人而活架麻, 而且BB係你同C6共同創造出來既, 生唔生都唔到其他人去批評!

唔好唔開心啦, 一起努力, 祝大家6月前可以BINGO到啦!

原帖由 nataliewwf 於 09-3-25 16:59 發表

我上年十月做完手術之後, 都有看中e, 個ec 話我有好多好多瘀血, d脈好難把, 要清左d瘀血先, 我都好勤 ...

複式洋房

大家唔好灰心!.. 而家科學倡明.. 我o地一定可以戰勝朱古力瘤... 我老公都好support 我.. 佢話小朋友同我.. 佢一定選我.. 叫我唔好諗咁多.. 最緊要兩個人開開心心,身體健康可以白頭到老....況且有都未必好.... 隨緣啦.... 所以大家千萬唔好俾佢影響夫婦感情.. 一同努力打低個瘤!! 加油呀!!

男爵府

同意!

子爵府

原帖由 successbaby 於 09-3-26 17:56 發表
同意!
.我剛剛照完,e生都話我有個4.5cm大既朱古力瘤,我平時都5痛,e生叫我做手術,I" very afraid.........
[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

男爵府

我都係隨緣啦, 當然都會努力啦, 不過就算每月見到M小姐都唔會唔開心, 但會有D失望囉

我相信個天會幫我安排之後既路係點行, 雖然過左3個月就要返去覆診, 決定是否做手術, 但係都唔擔心得咁多了,
希望送子觀音同四面神可憐我, 係6月前送我一個健康寶寶啦。

伯爵府

經常吃雪蛤膏, 燕窩和雞翼, 會否增加患上婦科病機會, 如子宮肌?

看 Elle 2009年4月那本雜誌, 其中由婦產科專科醫生葉承楷撰文, 有這條 Q&A, 所以跟大家分享.

Answer:
子宮肌瘤是婦女常見疾病, 但形成至今不明. 可能與遺傳, 基因突變有關, 與飲食之關則難以稽考. 由於化驗證實子宮肌瘤含有雌激素成份, 故醫學界相信任何雌激素增加都可以刺激子宮肌瘤生長, 最簡單例子是懷孕, 婦女在懷孕期間雌激素增加, 就是令子宮肌瘤惡化的重要成因.

事實上, 市面上部份食物, 保健食品及中藥都含有雌激素成份, 會刺激人體荷爾蒙反應, 但不一定會增加患上婦科病的機會. 以雪蛤膏為例, 它是雌性蛤蟆的輸卵管, 當然含有荷爾蒙成份, 但經烹調後, 有關成份便會改變, 大家可放心食用. 至於雞肉的原理亦然, 綞烹調的雞肉, 雌激素成份已壞死, 人體進食後不會增加相關風險. 因此, 無須對飲食存有太多戒心, 保持均衡飲食就是健康之不二法門.

伯爵府

是的. 我看的幾個中醫, 也從沒有叫過我不要吃雞, 沒有說過食雞多會影響荷爾蒙 ..... 一直是民間謬誤.

中醫有叫我不好吃補品如燕窩, 海參及花膠等.
我估是因我體質是濕熱, 什麼痰飲血瘀 ... 吃了這些補品補不到, 而且會把體質惡化而不能食.

市面上那些令人青春的口服液, 豐胸丸就不好吃啦. 一定有雌激素, 說沒有的是騙人, 要小心.

複式洋房

原帖由 Kenise-mama 於 09-3-26 19:47 發表
.我剛剛照完,e生都話我有個4.5cm大既朱古力瘤,我平時都5痛,e生叫我做手術,I" very afraid.........

唔洗擔心.. 其實我之前因為有肌瘤幾年前已經做過手術.. 跟住一路食避孕丸.. 而家想生bb 就發現有朱古力瘤.. 我都有d擔心.. 不過而家微創手術已經可以除去個瘤.. 唔需要擔心...一起加油!!

大宅

其實中西醫都唔認同食d有激素的食物架...我唔知係唔係..仲之有潛助風險我就唔試,真係唔想再做手術..

不過我想依家都好好,起碼腹腔境對真係無甘傷身呀,大家都要努力呀..心情都好影響,我以前都係好憂慮好緊張的人,自知道後,我已學習轉變啦,relax relax and relax

男爵府

我可以話比大家知, 雞同補品係會易生朱古力瘤既, 因為我係一個例子

一年前我冇事, 冇事後我個個月飲八珍湯(因為人地話飲左唔會M痛, 同埋一星期食1-2次雞, 之前因為7年前有机瘤, 所以一直都戎雞同補品, 見7年都冇返發就食返, 點知一食就出事了, 大約半年後, 小腹成日痛, 幾個月後先睇婦科, 一CHECK就照到有幾個朱古力瘤同一個机瘤, 醫生話係內分泌/激素影響所以生瘤

複式洋房

原帖由 CHANLAILAI 於 09-3-31 22:17 發表
我可以話比大家知, 雞同補品係會易生朱古力瘤既, 因為我係一個例子

一年前我冇事, 冇事後我個個月飲八珍湯(因為人地話飲左唔會M痛, 同埋一星期食1-2次雞, 之前因為7年前有机瘤, 所以一直都戎雞同補品, 見7年都冇返 ...

同意.. 其實我同你的case 差不多... 想生bb試咗幾個月都無聲氣.. 係bk度睇d 姊妹話飲當歸首烏雞湯同埋飲雞精(我買咗當歸個種).. 飲咗一個月.. 谷m痛到標冷汗.. 去檢查先發現有朱古力瘤... 而家都唔知點算好...

複式洋房

原帖由 lingchai 於 09-3-24 17:25 發表
我一向經期正常,約28天one cycle.不過有嚴重經痛,痛到連大腸肛門位都痛.睇醫生就發現有一個5-6cm大的朱古力瘤係卵巢位置,每個醫生都有解釋比我聽,叫我做手術.不過我都堅持要試幾年先再決定. 結婚之後好努力咁想生bb, ...

lingchai.. 請問你試咗幾耐先有bb呀? 我老公話如果食避孕丸可以唔洗做手術.. 就不如唔好生bb.. 食番丸算數... 所以我而家好煩... 唔知點好... 我已經係高齡.. 真係好難決擇

複式洋房

Hello, 唔知大家仲記唔記我? 我係同pao_yen (Yin) 同期做手術的, 依家已有左8wks了! 各位姐妹唔好灰心呀, 加油呀!
其實我之前都係一個幾絕望既等b新手...因為我已經歷了2次手術呀, 第一次仲個瘤爆左有腹膜炎呢. 手術後既見的不育科醫生, 其中董醫生話我ivf都係得40%成功率呀, 所以你地要加油呀!
手術後我有聽中醫話, 不吃激素的食物包括雞, 心安理得喎.

男爵府

真係好鄧您開心!! 唔知幾時先到我呢??
請問您做完腹腔鏡後係自然bingo定其他方法iui,ivf等, 請賜敎!! 因我上年12月做完手術, 下個月開始first iui, 真的很擔心!! 因為我驚打針食藥會次激, 令朱古力瘤加速復發, 我問醫生做natural iui 可唔可以, 但醫生話我排卵不是太正常, 所以都係要用藥, 有時我驚次激得滯會引發其他病變, 如卵巢癌等, 定係我唸多左, 其他sisters有無擔心呢個問題??

原帖由 bb2009 於 09-4-1 10:44 發表
Hello, 唔知大家仲記唔記我? 我係同pao_yen (Yin) 同期做手術的, 依家已有左8wks了! 各位姐妹唔好灰心呀, 加油呀!
其實我之前都係一個幾絕望既等b新手...因為我已經歷了2次手術呀, 第一次仲個瘤爆左有腹膜炎呢. 手術 ...

複式洋房

原帖由 successbaby 於 09-4-1 12:00 發表
真係好鄧您開心!! 唔知幾時先到我呢??
請問您做完腹腔鏡後係自然bingo定其他方法iui,ivf等, 請賜敎!! 因我上年12月做完手術, 下個月開始first iui, 真的很擔心!! 因為我驚打針食藥會次激, 令朱古力瘤加速復發, 我問 ...

我覺得高齡人士, 手術後都應盡快開始iui/ivf, 我都係! 雖然手術醫生叫我試natural半年唔得先人工, 我太驚番發, 所以手術後已安排iui, 不過2次都失敗, 第2次因c6病了cancel了iui後,我迫佢try natural, 居然成功了! 所以我算係natural pergnant架. iui時及之前都靠中藥調理, 有飲花膠湯+鮮奶, 真係work架, 令到內膜厚d架, 排卵前中醫有叫我飲雞精, 不過唔可以日日飲, 佢話雞係打針的, 怕會保埋d黏連. 我見ivf姐妹有做針炙幫助, 我iui時都有去針炙, 手腳好暖呀. 不過, 我bingo不久已作小產見紅, 中醫話我體質偏差,難hold住過胎. 所以各位姐妹, 手術後要好好調理體質呀.

首頁

尾頁

跳至