婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

好佩服樓主嘅耐性
咁好心機一個一個咁回覆!
D人睇唔明咪由得佢地囉

伯爵府

lilian_2010 發表於 15-11-8 16:52
咁你可以睇下我隔離post回貼,唔止我老公咁話ga,我朋友老公甚至好串咁講:真係咁鬼窮無經濟能力,就咪鬼學 ...
我諗你誤會咗我意思。我指好多男人覺得要有一定經濟能力先結婚,係一個好普遍的心態,而唔係話結婚需要一定有強大經濟支持,我從來無咁講過,而你老公個朋友的'偉論',我更加覺得係離譜,今日窮啫,唔代表他日都會窮,拍拖都唔比?談情說愛乃人之常情,點可以咁講?再者,你quote你老公朋友嗰句,實在同你所表達的意思,覺得唔需要經濟穩定先結婚係剛好相反,自相矛盾的。

而且,每個人對'有一定經濟能力'的定義都唔同,所以,我一直都話,結婚最好係兩個人都覺得係時候先至好,否則都唔係right timing. 你舉嗰D例子,我梗係知一定有,但早結婚同無穩定經濟能力下結婚,嗰D問題唔洗我多講,應該好多人都知,你講個個別例子好成功,唔代表嗰D問題唔存在。呢個世界幾例外都有,只係計發生機率啫。我覺得人生規劃係應該在可控制的範圍內減少問題的發生。

99派定心丸,我實在唔覺得有需要。定心丸點解要係物質?一句我鍾意呢個女仔,你同佢結婚我會好開心已足夠啦!唔通咁仲唔明呀?想佢哋安穩,比錢個仔亦已足夠,比新抱用意何在?除非驚個女仔唔肯嫁自己個仔啫!如果係咁,即係本身兩個人都未必相襯啦!對個新抱好亦可以有好多方法表達,如果覺得只有錢先表達到的話,咁真係唔知係新抱市儈定99膚淺!?你99繡比你個香包正好就係非物質又表達到信息,何需要比錢?當然,比錢未過門的新抱係佢自由,我完全無異議,只係我自己唔覺得有需要咁做啫。

你最後嗰句都識講啦,一句說話已係推動力,所以我先唔明比錢未來新抱的用意何在啫。Anyway, 世事無奇不有,你朋友個99鍾意就是了!

伯爵府

lilian_2010 發表於 15-11-8 21:12
仲有,講緊係一些無誠意關係時,女方想要安全感正常,青春唔等人,男人越老越值錢越吸引,女人越拖越失市場 ...
無誠意的關係,仲要咩安全感?早走早著啦!即係你明係覺得個男的對你無誠意,咁你就嘗試問佢攞錢來表達誠意呀?佢比你就係有誠意了嗎?唔講錢,就講結婚,男人唔想結婚住,唔可以仍然係鍾意一個女人,只係覺得未係時候咩?咁逼佢結婚又有意思嗎?

所以我咪話囉,有無誠意,拍拖一段日子係會感覺到,覺得人哋無誠意,嘥你時間,可以做的只係止蝕離場,而唔係逼佢交出誠意。再者,一個女人若覺得誠意等如錢,咁我覺得呢個女人自己本身都誠意有限。

大宅

引用:Quote:lilian_2010+發表於+15-11-8+16:52+

原帖由 aidan08 於 15-11-09 發表
我諗你誤會咗我意思。我指好多男人覺得要有一定經濟能力先結婚,係一個好普遍的心態,而唔係話結婚需要一定 ...
你似乎都未明白到我意思wor,其實你可以去發現下,特別係上一代之前,加上哩一代多數係組成家庭時,未必有一定經濟基礎,其實我想問問你,你理解中的經濟基礎究竟係去到邊度?或者大家係哩個上面就已經認知非常之唔同,所以延伸出黎ga理念亦都好大差別!
係,所以我只係講有d男人谂法會係咁,而且我朋友老公咯句,係基於一件我ga見聞同我地另外一個朋友之事黎串一d同女朋友拍拖時就已經好小家氣付出少少(甚至只是言詞)都斤斤計較ga男仔,我又話左佢係成功人士(即係有幾只遊艇那種),講野係串d噶啦,佢有佢道理嘖,不過類似說話,好似李首富都講過!如果我全盤贊同佢,就唔會認為只要大家有堅定共識就可以結婚一齊去創造未來啦,但係我哩個裡面,絕對唔包括只有一方付出ga例子,如果係哩種,就算幾有經濟基礎都嫁唔過啦,你話係唔係?!除非個女仔只為貪錢ga嘖!再清楚d表達就係:我絕對贊同唔需要話有幾大經濟基礎下先可以結婚,哩d只需要兩個人一條心有共識去努力就會有回報,婚姻亦都穩固,我好討厭d男仔用所謂無經濟條件、能力當藉口而誤人青春,講到底,我認為經濟唔係兩個人可否行埋,行成世ga阻礙或者絕對主因!提示下,好多有心創好經濟先成家ga男人,亦都好防人,特別係身邊咯位!
係ga,哩d好好99,為個仔可以做到咁,就如同D變態99衰對新抱,都會有,只係人地唔會上黎曬,就如同我咁多朋友,真系得我一個會上bk,我有時同佢地講哩個網站見聞,但個個反應都係:你係唔係得閒無聊得哉呢?!上埋d咁ga師奶網咁八婆,我又認ga!各人喜好嘖!

大宅

回覆:奶奶VS未來新抱

哩個無誠意下你又似乎誤會左,係講緊一段戀愛關係中,女方係有認真付出,一心想同對方一世,而且已經有相當一段拍拖時間時想要個肯定,但男方明白意思後就開始有猶疑,有哩樣咯樣所謂顧慮,好啦,最後勉強肯行落去啦,但跟住就又出左d外人睇黎都會覺得無誠意ga結婚條件,咁個女仔到宜家先會開始認真思考雙方關係中究竟自己一直處在何種角色、對方心目中哪處位置,當認清自己係對方心目中并冇一直以為的那麼重要ga時候,就會谂下一步自己應該點面對,就會去做一些認為咁先俾到自己安全感ga野,索取經濟又好放棄又好,甚至為結婚想方設法懷孕等等,全部都係為安全感,咁點解經濟又唔可以話係成為一個令人覺得有安全感ga存在?哩個并唔係罪,只係每個人處理手法分別,你可以覺得不齒,但唔可以就此批判人係錯!男同女,一個理性因子一個感性因子,所需要承擔ga好多野都唔同,從來都無平等,而且永遠都唔會,所以好多野,反感就係反感ga啦,無得點解無得改!當然,所有又係我個人思想!
每個人由細到大,經歷唔同,見解觀點都唔同,邊個都說服唔到邊個,無謂爭啦,宜家我地兩個好似離題,都係還返個地盤俾樓主先!
btw,同你討論一輪又令我接受多左d資料,多謝你ga分享!

伯爵府

lilian_2010 發表於 15-11-12 21:45
你似乎都未明白到我意思wor,其實你可以去發現下,特別係上一代之前,加上哩一代多數係組成家庭時,未必有 ...
你似乎都未明白到我意思wor,其實你可以去發現下,特別係上一代之前,加上哩一代多數係組成家庭時,未必有一定經濟基礎,其實我想問問你,你理解中的經濟基礎究竟係去到邊度?或者大家係哩個上面就已經認知非常之唔同,所以延伸出黎ga理念亦都好大差別!<---係你始終唔明我意思啫,呢個所謂經濟基礎無定義,每個人都唔同,但傳統觀念男人係主要負擔家庭收入的人,所以好多男人想到結婚都會考慮是否經濟基礎。同我覺得要有幾多先叫穩固係無關,只係一個心理狀態。

係,所以我只係講有d男人谂法會係咁,而且我朋友老公咯句,係基於一件我ga見聞同我地另外一個朋友之事黎串一d同女朋友拍拖時就已經好小家氣付出少少(甚至只是言詞)都斤斤計較ga男仔,我又話左佢係成功人士(即係有幾只遊艇那種),講野係串d噶啦<------係你朋友串啫,唔係因為佢有錢所以串,好多有錢人講嘢都好有分寸的,有錢或有幾多隻遊艇同串無咩必然關係,佢有佢道理嘖,不過類似說話,好似李首富都講過 <---可能係你覺得類似啫!如果我全盤贊同佢,就唔會認為只要大家有堅定共識就可以結婚一齊去創造未來啦,但係我哩個裡面,絕對唔包括只有一方付出ga例子,如果係哩種,就算幾有經濟基礎都嫁唔過啦,你話係唔係?!<-----唔太明,anyway,我哋係講緊有D人覺得要有經濟基礎先結婚會好D,而唔係是但一方因為對方有經濟礎先結婚。係兩樣嘢。除非個女仔只為貪錢ga嘖!再清楚d表達就係:我絕對贊同唔需要話有幾大經濟基礎下先可以結婚,哩d只需要兩個人一條心有共識去努力就會有回報,婚姻亦都穩固,我好討厭d男仔用所謂無經濟條件、能力當藉口而誤人青春,講到底,我認為經濟唔係兩個人可否行埋,行成世ga阻礙或者絕對主因<----你講緊係有D人將呢個原因當藉口,但我講緊係確實有好多人會考慮經濟條件適唔適合結婚而唔係藉口,嗰D人唔係無心同對方結婚。而且,我個意思唔係經濟係兩個人可否行埋的主因,不過係好多人揀什麼時候結婚的一個重要因素啫,我講嗰個係timing問題!提示下,好多有心創好經濟先成家ga男人,亦都好防人,特別係身邊咯位<---咁我都提示吓,好多唔理有無經濟基礎純靠感覺行頭走去結婚的男人對理財都一塌糊塗,責任感亦缺乏。講真,咩人都有risk嫁啦!
係ga,哩d好好99,為個仔可以做到咁,就如同D變態99衰對新抱,都會有,只係人地唔會上黎曬,就如同我咁多朋友,真系得我一個會上bk,我有時同佢地講哩個網站見聞,但個個反應都係:你係唔係得閒無聊得哉呢?!上埋d咁ga師奶網咁八婆,我又認ga!各人喜好嘖!<----咁啱嘅,我都無朋友上,不過,上都可能唔話你知呢!唔係佢點知係師奶八婆網呢!

伯爵府

lilian_2010 發表於 15-11-12 22:10
哩個無誠意下你又似乎誤會左,係講緊一段戀愛關係中,女方係有認真付出,一心想同對方一世,而且已經有相當 ...
哩個無誠意下你又似乎誤會左,係講緊一段戀愛關係中,女方係有認真付出,一心想同對方一世,而且已經有相當一段拍拖時間時想要個肯定,但男方明白意思後就開始有猶疑,有哩樣咯樣所謂顧慮,好啦,最後勉強肯行落去啦,但跟住就又出左d外人睇黎都會覺得無誠意ga結婚條件,咁個女仔到宜家先會開始認真思考雙方關係中究竟自己一直處在何種角色、對方心目中哪處位置,當認清自己係對方心目中并冇一直以為的那麼重要ga時候,就會谂下一步自己應該點面對,就會去做一些認為咁先俾到自己安全感ga野,索取經濟又好放棄又好,甚至為結婚想方設法懷孕等等,全部都係為安全感,咁點解經濟又唔可以話係成為一個令人覺得有安全感ga存在?哩個并唔係罪,只係每個人處理手法分別,你可以覺得不齒,但唔可以就此批判人係錯!男同女,一個理性因子一個感性因子,所需要承擔ga好多野都唔同,從來都無平等,而且永遠都唔會,所以好多野,反感就係反感ga啦,無得點解無得改!當然,所有又係我個人思想!<----其實我完全明你表達D咩,你只係repeat多一次罷了,我咪就係覺得呢D女人個處理方法好奇怪,你覺得個男的係開條件嚟勺難你,咁你就開返個條件去勺難佢呀?如果佢話ok呀,我接受你條件呀!咁係咪就好有安全感就嫁呢?點解唔係感覺到個男的有意勺難就已經要考慮吓佢係咪適當的結婚人選呢?我完全唔理解開返個勺難對方的條件對所謂增加安全感有咩幫助?我無不齒人講錢,呢樣係你覺得啫,我係一個好明白現實的人,有D時候根本就係要講錢,再者,我從來唔覺得呢個世界有什麼平等的。只係我唔覺你講嗰個例子係適當的時候去講錢啫。
每個人由細到大,經歷唔同,見解觀點都唔同,邊個都說服唔到邊個,無謂爭啦,宜家我地兩個好似離題,都係還返個地盤俾樓主先!
btw,同你討論一輪又令我接受多左d資料,多謝你ga分享!

唔洗客氣,樓主,還你地盤了!

大宅

育兒性格勳章

男爵府

回覆:nanananana 的帖子

無計
而家結婚呢d野煲得太大
好多人由求婚開始已經成場戲甘

諗住男家有d錢,所以結婚會大搞
點知家陣結得偷偷摸摸,b可能覺得無面

其實結唔成對大家都係好事

違規簽名-超版代刪

男爵府

回覆:奶奶VS未來新抱

想知點先可以做 jlady的家人?做佢家人真好,無條件養你一世…

其實主要都係兩個後生的溝通相處問題…個女仔又急進咗!

我結婚都係叫“請屋企人食飯”,但都係用婚宴的菜式(畀婚宴的價錢,如果平時一樣的菜式,只係半價),有主家席,但就無搞舞臺…

其實買樓都係一種投資,有人問幾百萬首期,點解唔買幾百萬樓全付?(個女朋友應該唔想住咁細),誇張啲講:即係叫住開億價别墅的(億萬富豪),去買間千萬樓畀個仔住?

男爵府

引用:想知點先可以做 jlady的家人?做佢家人真好

原帖由 心大心細 於 16-02-04 發表
想知點先可以做 jlady的家人?做佢家人真好,無條件養你一世…

其實主要都係兩個後生的溝通相處問題…個女 ...
補充:

屋企人食飯:爸媽的兄弟姊妹&其子孫

擺酒:爸媽的表兄弟姊妹&其子孫(即係表姑婆、表伯爺、表叔公、表姨媽…等等)/朋友

首頁

尾頁

跳至