跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 你地會轉邊隻大仔奶粉呀

係唔係長期食用呢隻Lactulose會有問題呢?
[quote]
monkey&dogBB 寫道:
大囡食緊明治大仔,ng ng好好,so細囝應該會繼續食明治大仔!

見大家討論緊明治vs森永,我可以share森永奶粉成分資料給大家,that's why食森永痾ng ng好過明治:-

レэヶ糖 (Oligosaccharide)
0.5g in 森永
2.3g in 明治
2.3g in 和光堂
1.2g in 雪印
ьиュвみЗ (Raffinose) 500 mg in 森永 only
ьヱХш①みЗ (Lactulose) 500 mg in 森永 only

The three items above are all useful to help ngng
but lactulose is frequently use in medical treatment of constipation.

問:何謂LACTULOSE?長期飲用可有副作用?糖尿病患者可否飲用?

答:LACTULOSE是由果糖及多種糖類構成的糞便軟化劑,常用以治療便秘,基於味極甜而會造成惡心、脹風及腹痛等問題,過量則有腹瀉之虞,糖尿病患者飲用後可導致血糖高升,所以應在醫生監督下服用。

http://health.sinchew-i.com/content.phtml?sec=68&sdate=&artid=200112060615

同時龍小姐曾經講過:"同一份量奶粉開出
該用戶已被刪除

大宅

monkey&dogBB

thanks for your comment, 聽完你講又唔知仲轉唔轉去森永好?
[quote]
樂樂媽,

唔係太清楚喎!

男爵府

monkey&dogBB,

唔係吓嘛?
parco食明治痾嘅poo poo已經夠爛,
到而家都仲係1 pat, 從未試過1條架﹗
咁轉左森永會唔會變肚痾架?

同時龍小姐曾經講過:"同一份量奶粉開出嚟嘅奶,森永係稀過明治,so食森永奶粉痾出嚟嘅ng ng水d & 軟身過明治!"

大宅

babyhilary

我就係聽完monkey&dogBB講之後, 又有
該用戶已被刪除

男爵府

龍小姐遲d會俾一份日本奶粉成分表給我,我到手時再俾你地

男爵府

monkey&dogBB,

聽妳咁講反而放心d,
因為parco食明治細仔唔止冇便祕, ,
d poo仲軟到一pat咁, 通常仲要1日痾2次添﹗

如果大仔加左鐵質令poo poo變硬反而仲好,
變返軟條狀, 1日1次就perfect!

大宅

lotkitkit, parco ma,
你地有無luc過佢地ng ng呀? 係片痾實一pat架啦. 一一都係食明治,1日痾2次poo poo,食fruit個日就痾3次天,luc佢個陣係軟條狀.

你話食明治臭d,但我覺得朗b d ng ng臭過一一喎...

聽完monkey&dogbb咁講,我諗都會俾一一食明治大仔lu.
我叫暨綿一, 乳名叫一一.綿一blog

男爵府

一一媽,

次次luc parco都唔成功,
試過2次比佢坐bb toilet又唔肯痾﹗
我真係唔知到底佢d poo poo係咪軟條狀﹗

c 啦, 我係一個好容易受人動搖嘅人,
明治...森永...心大心細添﹗
但食開明治又有感情喎﹗oh my god!

大宅

一一媽

我仲未試過luc樂樂poo poo呀, 等我宜家開始試

大宅

我個B就食緊明治,APRIL的時候食過森永(1 CAN),我就覺得兩隻對佢都OK.

大宅

仲有冇其他mama對明冶, 森永大仔奶粉有意見呀?
[quote]
lokitkit 寫道:
一一媽

大宅

Dear all
我想問食明治大仔的poo poo係咪會爛d架? 你地BB的情況係咪咁?

請問有無龍小姐的電話?

原文章由 lokitkit 於 07-6-5 12:51 發表
仲有冇其他mama對明冶, 森永大仔奶粉有意見呀?
[quote]
lokitkit 寫道:
一一媽

首頁

尾頁

跳至