跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

Re: 屯門邊間小學好?

Lan_HuiTai 寫道:
屯門官小好嗎? 難考嗎?

唔洗考ga!
都係一樣計分或等大抽獎

禁止訪問

民房

小女明年讀小一.心儀何日東及梁周順琴.如何日東一定入硬因有25分.但不知現在何日東跟以前有什麼改變.相比梁周順琴那間比較好.(注:我小女現就讀美樂幼稚園.好多人話美樂可函接到此兩校因美樂程度深).

有冇人現讀此兩校.有冇家長子女同讀過此兩校可分別講出此兩校之分別及不同之處.本人想知...

此兩校那間 ...
1.校風較好
2.功課較多,功課較深,功課較適合學生能力(不是為出卷而出卷)
3.老師品格.關心學生心理,功課.尤其成績不達理想之學生.
4.有冇精英班

***我唔想為多人讀而去 .最重要考慮究竟適唔適合 .如何日東各方便都好但如果教師不關心成績不好的學生咁我寧願不選. 我相信沒一個媽咪擔保肯定自己女兒會那年成績好那年成績不好.因我相信沒一個媽咪想中途轉校.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

HI!大家好,

選校真係要好謹慎,以免後悔,
我個08年係k2唧,我都已經在留意了,昨天路德會兆霖既副校長打比我因上星期五我打去問有關學前英普預習班既事,當時聽電話的說未知幾時會再開班,著我留下電話,遲啲再打比我,昨天就收到係副校長來電了,佢好詳細咁講學校既新教學方法比我聽,幫學生唔好對學習產生恐懼.....,我問佢學校在坊間既評價唔多好喎,而且又係合併學校,會唔會再有殺校危機呢,佢都好仔細咁解釋原因,重話教統局已將佢地從殺校名單中剔除,又去年批出60萬比佢地裝修學校,
以我呢看,先唔好話banding問題,就是這份熱誠,我都會考慮

民房

其實我讀緊梁周順琴上午校~老師都幾好人嫁~又唔係太大壓力~都唔錯嫁~

翡翠宮

請問鄭任安夫人及鄭任安夫人千禧如何, 是否活動教學, 有冇人可以比d意見我呀!

男爵府

我大姑拉個仔今年响千禧讀小一,課程對佢嚟對唔算深,因佢個仔响啟思讀幼稚園,加上佢一早已在校外讀緊普通話,英文及學緊珠心算,不過我聽我99講d英文默書都幾深,啱啱過咗中秋節那個禮拜,佢默英文已經係children...較深的生字, 相比另一個在元朗鐘聲讀的孫仔較深呢

翡翠宮

原文章由 rl2999 於 07-9-29 15:25 發表
我大姑拉個仔今年响千禧讀小一,課程對佢嚟對唔算深,因佢個仔响啟思讀幼稚園,加上佢一早已在校外讀緊普通話,英文及學緊珠心算,不過我聽我99講d英文默書都幾深,啱啱過咗中秋節那個禮拜,佢默英文已經係children...較深的生字, ...

rl2999, hi,
謝謝你回覆, 你k9個仔还要報那麼多課程來讀好厲害, 聽聞鄭任安千禧係比較注意課外活動是嗎 功課黙書多嗎 係唔係英普教學呀! 唔好意思, 咁多嘢問 :lol: :lol:

複式洋房

青松小學好唔好?

hi~~我係一位路過者,想請問如果個小朋友係讀完小一先來轉校,又或者讀完小一上學期先轉咁對個小朋友來講係咪一件唔好的事?你地又點睇?呢間學校會唔會俾好大壓力小朋友的?thx!!

大宅

我仔仔讀緊鄭任安千禧小一, 功課唔深, 亦唔多.每日都只有4樣功課.而且佢喺學校都已差不多做完.
這間學校理念係愉快學習. 我都覺佢做到. 因為我見我個仔讀得好開心.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我囡今年讀屯官小一, 論課程就非常適合我女兒, 因為學校手冊講明不著重抄寫。我女怕寫字。

事實上亦很少抄寫的功課。每天約5本功課。默書每2星期才有一次中/英默。英文現在都只係默4句非常簡單的句子。我同其他小一家長傾過,相比起其他學校小一,似乎輕鬆很多。

不過, 暫時覺得老師方面都是較傳統的,比較嚴肅, 對操行要求高,唔似幼稚園老師般"連子蓉面口"。

翡翠宮

yinyinbb, 謝謝你回覆, 你有冇參加學校o既課外活動呀! 我睇佢o既網都有好多, 唔知你小朋友讀边間幼稚園, 可否告知.

大宅

aurora1204

我仔仔仲未有得參加課外活動,因小一要下學期至有得參加.
我小朋友k1-k2讀Oscar. 後因Oscar結束所以跟校長老師一齊過新一代讀k3.

原文章由 aurora1204 於 07-10-1 13:27 發表
yinyinbb, 謝謝你回覆, 你有冇參加學校o既課外活動呀! 我睇佢o既網都有好多, 唔知你小朋友讀边間幼稚園, 可否告知.

翡翠宮

原文章由 yinyinBB 於 07-10-1 23:05 發表
aurora1204

我仔仔仲未有得參加課外活動,因小一要下學期至有得參加.
我小朋友k1-k2讀Oscar. 後因Oscar結束所以跟校長老師一齊過新一代讀k3.

yinyinbb, hi,
鄭任安夫人千禧老師如何? 是否關懷學生?? :lol:

男爵府

原文章由 aurora1204 於 07-9-29 15:40 發表

rl2999, hi,
謝謝你回覆, 你k9個仔还要報那麼多課程來讀好厲害, 聽聞鄭任安千禧係比較注意課外活動是嗎 功課黙書多嗎 係唔係英普教學呀! 唔好意思, 咁多嘢問 :lol: :lol: ...

默書每星期一次,佢報咗課外活動la,係游水班、仲有我唔記得喎,我要問吓佢係咪英普教學喎,我都唔知呀,佢話個班主任幾好架喎,呢個星期六見到佢幫你我問吓佢呀?

翡翠宮

原文章由 rl2999 於 07-10-2 19:09 發表

默書每星期一次,佢報咗課外活動la,係游水班、仲有我唔記得喎,我要問吓佢係咪英普教學喎,我都唔知呀,佢話個班主任幾好架喎,呢個星期六見到佢幫你我問吓佢呀? ...

好呀! 唔該晒.

大宅

aurora1204

老師都好好人, 有小小事(如:我個仔唔舒服or俾同學仔整到)佢都會打電話俾我話我知.

[quote]原文章由 aurora1204 於 07-10-2 13:15 發表

翡翠宮

yinyinbb & rl2999, 謝謝你們的寶貴意見. 我希望我囡囡可以開開心心上學去, 香港o既學習氣氛要完完全全冇壓力係冇乜可能, 但我覺得只要鈡意返學喜歡學習的話, 讀起書上黎会事半功倍(只是個人意見), 其實我囡囡現在还細, 下年才上k1 , 我都要睇下佢lee兩三年的讀書情況才幫她報什麼小學. anyway, 謝謝兩位寶貴意見.

複式洋房

[quote]原文章由 LOUISE01119 於 07-9-29 22:50 發表
hi~~我係一位路過者,想請問如果個小朋友係讀完小一先來轉校,又或者讀完小一上學期先轉咁對個小朋友來講係咪一件唔好的事?你地又點睇?呢間學校會唔會俾好大壓力小朋友的?thx!! ... [/quo
te]

hi..我個仔而家讀緊青松小五,呢間學校係傳統教學方式,如果你小朋友係活動派我諗比較會辛苦d!我個仔仔由一年班開始到而家,我就越黎越頭痛...:cry: 因為呢間學校幾著重成績,老師都幾嚴,功課有時多,有時少,可能我仔仔係比較活躍,之前小三有諗過轉校,但怕佢難適應,所以算吧!如果你無急必要既,我覺得讀完小一才轉,如果呢度讀上學期,個邊讀下學期,個人認為唔係咁好o羅...

大宅

原文章由 健朗媽咪 於 07-6-10 19:00 發表
其實隔個禮拜默書但係範圍大

會好過每個星期默書, 但係範圍較細

因為就算範圍大, 但係多時間準備, 記憶會深d, 就算過一排再問返小朋友, 小朋友都會記得d字點寫點串

但係如果每個星期都要默,因為準備時間短, 就算 ...

我好認同這說法, 因為我個女都係讀五邑, 佢地以前係每星期都要默中文同英文, 相比現在只係每星期默一科, 我覺得對小朋友及家長嚟講都比較舒服, 但係默書範圍既多少, 我個人覺得好似差唔多咋喎?-(

今年開始連測驗都可以放早, 咁又可以多D時間溫習, 唔駛放學返嚟趕頭趕命, 真係好

首頁

尾頁

跳至