自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

引用:食素係好,但要留意番營養攝取均衡 +

原帖由 ya_01 於 14-03-18 發表
食素係好,但要留意番營養攝取均衡
同意我媽食素多年近排身體唔多好,比我细佬話佢營養唔夠,所以支撐唔到年老出現的問題,而家一個月只食十多日素,平時要食番肉類,暫時似乎又OK

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

大宅

我都係食長素的,支持你和你媽媽呀!

jamieshih1210  多謝  發表於 14-3-19 19:56

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:媽媽本身食10日素而家覺得個人輕左精神左想

子爵府

回覆 monkey妹 的帖子

年記大左飲食會轉清淡, 清蒸魚肉,炒清菜,水果,白飯,滾豆腐湯水,已經清淡又夠營養~經濟

jamieshih1210    發表於 14-3-19 19:56

珊瑚宮

回覆:媽媽想食長素

近期年我對肉類麻麻 好偶然先會食餐肉,食菜多,我媽話我食肉邊菜。但暫時無恆心食素,但好偶然會食多菜少肉

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

大宅

jamieshih1210    發表於 14-3-19 19:20

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

jamieshih1210 發表於 14-3-18 18:52
媽媽本身食10日素而家覺得個人輕左精神左
想食多幾日今日開始試一個月食全素
能感染到媽 ...

好事來架 不過要注意有攝取足夠所有需要既營養

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我媽媽都係食長素...我就無刻意... 本身唔鐘意食肉, 但超鐘意食刺生...

jamieshih1210  如果你見過刺身上檯前你會介到  發表於 14-3-19 19:56

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 jamieshih1210 於 14-03-18 發表
能感染到媽 ...

jamieshih1210    發表於 14-3-19 19:19
simple is the best~

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:jamieshih1210 的帖子

恭喜晒,我希望有日老公都可以茹素

禁止訪問

子爵府

我都想轉食素

伯爵府

畀面勳章

原帖由 jamieshih1210 於 14-03-18 發表
能感染到媽 ...
有無食譜介紹下?我都想試

Be crazy. Be stupid. Be weird. Be whatever. Because life is too short to be anything but happy.

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

好事,替樓主高興!

未開始食的可以試下green Monday, 由星期一的午飯開始食一餐素
星期六日食得豐富,星期一中午來一個輕食,容易開始及接受!
而且如果開始時,只係一星期一餐,想要肉的飽肚感可多選食蕃薯(蒸或焗也可,個人先蒸好入雪櫃,食時再焗加熱),一來非常有益可先清宿便,二來可以飽肚,三來由它來輔助開始食素,食肉獸也可以快d接受

jamieshih1210  清下腸胃真係好緊要  發表於 14-3-19 18:58

侯爵府

健唔健康就見仁見智因為有好多素食都用大量油去烹煮識得有人阿媽係食長素....但因為佢食素而往往要家人遷就亦帶來家人好多不便

男爵府

jamieshih1210 發表於 14-3-18 21:40
無錯,因我食得遲所以而家陀B老公要我食返肉下個月生左我會食返長素諗起都覺正

而家媽媽 ...
我其實都有食開素2年啦,不過最麻煩係食素後脫髮勁左,頭髮又乾左,
你有咩方法可以減少脫髮呢?

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

jamieshih1210 發表於 14-3-18 21:40
無錯,因我食得遲所以而家陀B老公要我食返肉下個月生左我會食返長素諗起都覺正

而家媽媽 ...
如果你唔係信教而食, 有BB時飲多D奶同食雞蛋, 不過我有朋友一定係佛教, 佢地都照食, 佢地話唔食就唔夠營養.

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

michelin888 發表於 14-3-19 10:51
健唔健康就見仁見智因為有好多素食都用大量油去烹煮識得有人阿媽係食長素....但因為佢食 ...
係呀, 其實好多都好唔健康, 我朋友個妹就係咁, 過肥要入醫院做手術,
依家好多食素既都知, 唔好食咁多現醒既素肉.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

可唔可以教我點解決食素唔飽的問題?

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首頁
12345...7

尾頁

跳至