母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

naby 發表於 14-3-20 23:19
我以為你話啲奶冇地方走要抹乾再吸。總之我估你喇叭唔啱 size
我問題係出第一次奶陣泵完後,就喇叭好似無咩吸力咁,又泵極都再泵唔到出泥,停機用手擠又擠到少少奶出泥,真係要買個大d的喇叭size? 個valve已經係新的,用左三個月,應該唔使換住掛....

複式洋房

引用:Quote:mandyeung+發表於+14-3-20+23:44+我

原帖由 misslaulau23 於 14-03-21 發表
你岩岩做了一星期媽媽? 唔好放棄,大把機會追到奶,最緊要多d埋身餵。
唉~我B囡都係唔肯埋身,佢勁喊之餘,重會推開我,真係心酸酸。
我有懷疑係咪我乳頭有問題。。。。
而家每次兩邊加埋先得1—1.5安。我就未開始魚湯嘅,只希望泵住有就好㗎啦。。。

大宅

mandyeung 發表於 14-3-21 02:41
唉~我B囡都係唔肯埋身,佢勁喊之餘,重會推開我,真係心酸酸。
我有懷疑係咪我乳頭有問題。。。。
而家每 ...
第一個星期已經泵到1-1.5安已經好好啦,加油呀!!我第一胎時,泵極都無又勁喊又補奶粉,去到滿月先泵到出泥,加上我大細邊,所以泵極都係少d嫁啦。
你bb初生已經唔肯埋身餵同識推開你咁精靈?

複式洋房

回覆:堅持還是放棄?

Hey don\'t give up, your baby can start eating solid food very soon, she doesn\'t need to drink that much milk by then! Take it easy, don\'t put too much pressure on yourself, you\'ve done a very good job already!! Everyone is different, don\'t need to compare with other mom! Cheer up mama, relax d, take more videos with your kids, watch the videos while pumping at work, it may help

大宅

Justin1105 發表於 14-3-21 03:48
Hey don\'t give up, your baby can start eating solid food very soon, she doesn\'t need to drink that ...
yeah, thank you so much!! I always watch my kids videos or photos while I'm pumping. I even put their photos in my pump bag too. haha..........

複式洋房

引用:Quote:mandyeung+發表於+14-3-21+02:41+唉

原帖由 misslaulau23 於 14-03-21 發表
第一個星期已經泵到1-1.5安已經好好啦,加油呀!!我第一胎時,泵極都無又勁喊又補奶粉,去到滿月先泵到出泥 ...
😫 我家妹妹係睡寶嚟,一出世就瞓覺大過天,係醫院住咗5日,起初3日,日日俾姑娘逼我餵奶,又逼妹妹食奶,我叫醒妹妹都叫個幾兩個鐘,妹妹好唔鍾意,成日都啜10分鐘就算,姑娘要夾硬監佢啜,佢開始發脾氣同用手仔推開我。

我知妹妹一直食唔飽,但係姑娘唔俾我補奶粉。後來我係醫院喊住同姑娘講:我真係叫唔醒佢,你哋叫得醒我嚟餵。之後兒科醫生話我妹妹秩磅嚴重,一定要補粉,就算有啜都要再補粉,我妹妹先有得食飽,回番少少磅我哋先有得出院咋。

但係依家番咗屋企,佢已經再唔肯啜喇。。。佢有時咀仔係度搵,我放係旁邊被佢自己搵食,佢一啜到甚至只係lam到,已經會喊同推開我。。。唉~

不過妹妹at least係肯食泵奶嘅,我泵出嚟倒入TT樽俾佢食。之前一係醫院一直用杯仔補粉,又手擠用杯仔餵,不過用杯仔食得太慢喇,屋企始終無醫院咁暖,而且其實好難餵㗎,屋企人想幫手都難,所以回家都係用TT樽就算。

希望有一天妹妹肯再啜媽咪。。。雖然係有啲諗多咗。

大宅

引用:Quote:naby+發表於+14-3-20+23:19+我以為你

我問題係出第一次奶陣泵完後,就喇叭好似無咩吸力咁,又泵極都再泵唔到出泥,停機用手擠又擠到少少奶出泥, ...
加大力啲有冇用?

大宅

引用:Quote:naby+發表於+14-3-20+23:19+我以為你

我問題係出第一次奶陣泵完後,就喇叭好似無咩吸力咁,又泵極都再泵唔到出泥,停機用手擠又擠到少少奶出泥, ...
Sorry 睇返 post 先見到你話已經最大力。有冇試過其他泵?同埋呢三個月不嬲都係咁定越泵越冇力?

大宅

試下用unimom雙電泵,幾好用,只調正中間已經夠晒力。
快快去買石九公魚,一斤煲兩碗,食下木瓜,蠔士。食左變石頭胸。

大宅

mandyeung 發表於 14-3-21 07:54
😫 我家妹妹係睡寶嚟,一出世就瞓覺大過天,係醫院住咗5日,起初3日,日日俾姑娘逼我餵奶,又逼妹妹 ...
咩香港d姑娘咁惡嫁,唔俾你補奶粉都得。我係美國住嫁,我一生完都係醫院餵人奶,不過又係無咩奶,叫姑娘俾奶水我餵俾bb飲,佢地都好順灘俾奶水我地餵。
你家妹妹要用奶樽飲,因為快啜到呀!!!我家妹妹就鍾意飲熱奶,飲到尾的奶凍左少少,都唔肯飲,要坐番熱去呀.........雖然再坐熱左係會無左營養,都無辦法

大宅

msbaby0525 發表於 14-3-21 22:54
試下用unimom雙電泵,幾好用,只調正中間已經夠晒力。
快快去買石九公魚,一斤煲兩碗,食下木瓜,蠔士。食 ...
unimom 雙電泵要幾錢呀?
我唔係香港住,想買條新鮮游水魚食都好難,更何況係石九公魚呀.............我99返香港前每星期都煲一兩次木瓜魚湯我飲,而家我放工要走兩度接仔同bb,所以都無時間煲湯啦,搞掂餐飯已經好好。

大宅

naby 發表於 14-3-21 17:58
Sorry 睇返 post 先見到你話已經最大力。有冇試過其他泵?同埋呢三個月不嬲都係咁定越泵越冇力?

...
一直都係第一次奶陣出完之後,就好似無咩力去泵咁,我個泵新的,重有保養,要問下有無得check下有無問題了。

複式洋房

popomom
我好欣賞你,當身邊的人說沒有奶唔泵唔餵,或說bb不肯埋身食,我相信是她一廂情願不想繼續,要唔餵人奶總有理由,要餵人奶只需一個堅持,人奶是最好的,盡力而為!大家包括我自己,加油!努力!

複式洋房

引用:Quote:mandyeung+發表於+14-3-21+07:54+

原帖由 misslaulau23 於 14-03-22 發表
咩香港d姑娘咁惡嫁,唔俾你補奶粉都得。我係美國住嫁,我一生完都係醫院餵人奶,不過又係無咩奶,叫姑娘俾 ...
用TT樽算好㗎喇,因為BB都要用力啜先食到,呢款樽係模擬媽媽奶頭嘛,雖然當然都係媽媽奶頭難啜啲。

不過唔泵奶都唔知,原來有一邊胸個乳頭係尖咗一忽,唔怪之得妹妹成日啜唔實喇,佢唔啜個邊㗎。。。而家一邊多一邊少。

大宅

回覆 misslaulau23 的帖子

其他魚湯都飲多d啦!順便增加你嘅營養。買包蠔士得閒煲粥食,木瓜就咁食唔駛煲啦!我唔煲木瓜湯。最緊要飲多d水,唔夠水無材料造奶呀!
個unimom奶泵,我貪方便一田買$1448x95折,聽人講護協千一蚊到。

別墅

我的經驗是....開心會多奶,對bb泵會多奶,出街食飯開心多奶,午餐晚餐要食白飯多奶,飲咩湯都會多奶,食芝麻湯圓糖水多奶,仲有半夜泵都會多奶。加油!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊