想生BB

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

Dear all,
不經不覺,已經9月頭,好快10月大家準備好未,
我日日食葉酸,再用排卵paper,
你們呢?

洋房

原文章由 prettymothe 於 07-9-7 23:20 發表
Dear all,
不經不覺,已經9月頭,好快10月大家準備好未,
我日日食葉酸,再用排卵paper,
你們呢?

DEAR ALL,
HOW LONG U START TO EAT 葉酸 TILL NOW ? I ALSO EAT 葉酸 FROM AUG..:lol: DO I NEED TO EAT IT 3 MONTHS ? BUTI WILL TRY IN OCT & WANT TO BINGO ASAP

大宅

原文章由 mommyisa 於 07-8-28 17:41 發表

我問過中、西醫,M嚟5-7日後跟住10日內do嘢最易有。

有禁長的時間嗎?通常聽返黎排卵1-2日蛋蛋就無了.

大宅

原文章由 pixy_joey 於 07-9-7 23:35 發表

DEAR ALL,
HOW LONG U START TO EAT 葉酸 TILL NOW ? I ALSO EAT 葉酸 FROM AUG..:lol::" /> DO I NEED TO EAT IT 3 MONTHS ? BUTI WILL TRY IN OCT & WANT TO BINGO ASAPops:" />

Dear pixy_joey,
多數醫生都要bindgo前3個月要食,不過應該2個月都ok ,還有有文章指出食葉酸durg,身體所吸收的不夠由食物多,快d加到我們當中,多d support ok

[ 本文章最後由 prettymothe 於 07-9-8 18:12 編輯 ]

大宅

原文章由 kitnat 於 07-9-8 10:16 發表

有禁長的時間嗎?通常聽返黎排卵1-2日蛋蛋就無了.

dear kitnat,
經管缺陷 (neural tube defects) 是一種非常嚴重的胎兒異常發育,神經管是胎兒中樞神經系統的前身,在懷孕期間會分化為腦和脊髓,在懷孕初期因為某種原因而使得神經管無法正常閉合,而造成腦部和脊髓發育的缺陷。受到影響的胎兒會產生腦損害、殘 障、甚至死亡。

對曾經生出神經管缺陷嬰兒的母親的研究發現,他們血液中的葉酸和維他命B12的濃度明顯的比一般母親來的低。在一篇發表於新英格蘭醫學期刊的研究中指出,在將要懷孕或是懷孕初期,每天服用400-800微克的葉酸,能夠有效的防止胎兒神經管缺陷的發生(註)。

由於神經管的正常閉合發生於懷孕的初期,因此在將要懷孕前,或是剛懷孕的前幾週,充足的葉酸對於嬰兒的神經系統發育是非常的重要。尤其是對於曾經懷過神經管缺陷胎兒的母親,再度發生的機 率很高,因此更要注意葉酸的攝取。

大宅

dear all,

美國制    加拿大制
                 年齡  (mcg)  (mcg)
嬰兒與小孩  出生到三歲  四到六歲  七到十歲     25-50  75  100    50-80  90  125-180  
少年,成年男性  150-200   150-220 
少女,成年女性  150-180  145-190
懷孕中婦女  400  445-475
哺乳中的婦女  260-280  245-275

洋房

原文章由 prettymothe 於 07-9-8 17:54 發表

多數醫生都要bindgo前3個月要食,不過應該2個月都ok ,還有有文章指出食葉酸durg,身體所吸收的不夠由食物多,快d加到我們當中,多d support ok ...

Dear prettymothe,

Thanks for your support,,,,,
I also want to join all of you
If i have time, I must talk with you:lol:
& how long you ate 葉酸durg?

大宅

原文章由 pixy_joey 於 07-9-8 23:56 發表

Dear prettymothe,

Thanks for your support,,,,,
I also want to join all of you
If i have time, I must talk with you:lol:
& how long you ate 葉酸durg?

about 2 month

大宅

原文章由 prettymothe 於 07-9-8 18:03 發表

dear kitnat,
經管缺陷 (neural tube defects) 是一種非常嚴重的胎兒異常發育,神經管是胎兒中樞神經系統的前身,在懷孕期間會分化為腦和脊髓,在懷孕初期因為某種原因而使得神經管無法正常閉合,而造成腦部和脊髓發育的缺陷。受到影 ...

hi prettymothe,
thanks for your informations!:)

複式洋房

我都諗住10月、11月左右開工(想BB7、8月出世);但生完第一胎差唔多5個月重未黎M,都唔知可唔可以如期進行。

複式洋房

m後10日內呀???
我聽人講, m後第三天dodo...好易中喎..唔知係咪呢..hehe

幾奇怪架, 有時唔係排旦日都會bingo??

大宅

原文章由 siumiu 於 07-9-10 10:47 發表
m後10日內呀???
我聽人講, m後第三天dodo...好易中喎..唔知係咪呢..hehe

幾奇怪架, 有時唔係排旦日都會bingo??

因為卵子可以生存24hr. 而精子可以生存up to 7日.
所以有時係排卵前7日做,都有機會bingo!

別墅

大家好,
我都係打算10月開工,生個7,8月BB,希望大家一擊即中

原文章由 jellejam 於 07-9-9 20:08 發表
我都諗住10月、11月左右開工(想BB7、8月出世);但生完第一胎差唔多5個月重未黎M,都唔知可唔可以如期進行。

大宅

原文章由 HC603 於 07-9-10 12:36 發表
大家好,
我都係打算10月開工,生個7,8月BB,希望大家一擊即中

DEAR All,
大家參考這裡
http://www.wyethbb.com.hk/tc/an/prepregnancy/an-prepregnancy-02.html

大家早日bingo,bingo後一定要告訴大家知呀

大宅

原文章由 jellejam 於 07-9-9 20:08 發表

Dear jellejam,
你第一個是仔定女 ,我看張相,好似仔...

複式洋房

希望ok la

複式洋房

10月做人,咁由8月中倒食定善存嗰隻綜合維他命丸 同一星期飲1-2次花膠湯(連渣),ready ok ma???

大宅

而家等緊9月尾M嚟,完咗後大約10月第1,2個星期內開工,好期待

大宅

原文章由 R.T結晶品 於 07-9-12 16:57 發表
10月做人,咁由8月中倒食定善存嗰隻綜合維他命丸 同一星期飲1-2次花膠湯(連渣),ready ok ma???

DEAR R.T
花膠湯其實好好,會長胎,不過要大約$500 大隻花膠才可以,大家要留意
補+

複式洋房

thx~~因為聽老人家講花膠對子宮好,同容易受孕

首頁
12345...9

尾頁

跳至