在職全職

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

回覆:ccchong 的帖子

No cm in primary school! Still having p fund

子爵府

lkm2007 發表於 14-4-9 11:36
我已向學校申請半職,因有位同事一直都有這想法,所以大家夾得到。我之前也感矛盾,因冇左半人工,但細想冇 ...
O.5的位和人工, 但係0.7 - 0.8 的workload?
我的同事試過為阿仔做一年半職, 同另一同事夾, 但兩個變相 0.7 / 0.8, 一年後俾副校問轉返full time, 因為超唔方便行政, 剛好佢啊仔的問題有D起色, 所以轉返, 另一個同事跟住離職

子爵府

cch0928 發表於 14-4-9 16:23
其實我都想positive d,但係人老了,要成個幾二個月都係每日瞓得三四個鐘改功課,我真係完全不能控制咁depre ...

My worst time was marking compos and listening tasks in a shopping mall every Saturday, standing and waiting for my kids' extra curricular activities to finish in the first term.

大宅

回覆:edith208 的帖子

其實我都預左,但出年對我來說都critical! 兩女入小學及幼稚園,學校又外評!
怎計我都是少在堂及不用留到全日工作才離開嘛!且大家也有共識,若發現不太work我轉返1•0,另同事隨時唔做都得

edith208  good luck  發表於 14-4-11 09:06

大宅

引用:贊成試下,我當日就是覺得我的孩子比半份人

原帖由 cch0928 於 14-04-09 發表
贊成試下,我當日就是覺得我的孩子比半份人工更貴重,所以我轉低一個grade要教高班都要試下。雖然別人睇來 ...
我見過半職既同事好多係有2個子女才轉半職,我只有一個女,我有少少感覺係咪自己能力低所以一個已經頂唔順想要轉半職,點解人地一個什至二個仲好似游刃有餘

大宅

引用:Quote:原帖由+cch0928+於+14-04-09+發表贊

原帖由 ccchong 於 14-04-13 發表
我見過半職既同事好多係有2個子女才轉半職,我只有一個女,我有少少感覺係咪自己能力低所以一個已經頂唔順 ...
每個人處境都唔同,例如family support, 子女情況等, 我認為唔可以咁比較

大宅

回覆:教師媽媽?

而且就算同一學校,不同科也有不同。

cch0928  Agree  發表於 14-4-14 22:24
cch0928  Agree  發表於 14-4-14 22:24

大宅

我教2科NSS課程,連教低班共應付4個syllabus。簡直覺得無可能做得好好,自己應付基本嘢已經好辛苦

別墅

can't agree with ccchong anymore.
all u said is exactly what I feel.
I doubt myself a lot these days about whether I have problems in my ability since I see many ppl cant handle work so well.
I'm really losing my confidence as well :(

大宅

各位教師媽媽,努力呀!不要灰心!加油!

大宅

教到好累
心情好困擾

大宅

畀面勳章

我最近生埋第二個,家庭及工作壓力極大,透不過氣

大宅

回覆:sukileung0619 的帖子

見到好多同路人。我哋知道教小朋友要把握時間,趁細教,偏偏自己比唔到時間。我唸緊自己可唔可以quit 埋個半份(其實Teaching 0.8)過一兩年再教番,但又怕給老公家人負擔,又擔心入唔番。

大宅

回覆 cch0928 的帖子

我有同樣既憂慮

大宅

畀面勳章

回覆:cch0928 的帖子

過一兩年教返,怕唔怕年資要由零再計過?

大宅

回覆:sukileung0619 的帖子

計唔計年資好似係睇下請你果間開乜位,係funding /contract/ perm 位。有機會計番。

大宅

回覆:cch0928 的帖子

我有唸代課,不過怕唔stable養唔起屋企。其實我自從quit咗份perm,三年做過兩間學校,人老咗,學生banding 低咗,我其實覺得都好難適應,都有過念頭想唔教,出去做半日文員。雖然有時D細路明白你真心想佢好開始乖D係會令你有滿足感,但做到冇精神同心力教真係好沮喪,好似自己被人用錢買起了自己同家人的寶貴時間。無奈。

大宅

回覆 bbest 的帖子

我都係,教到好累。想到自己永遠也困在這个地方。好似看不到希望咁。个人好灰。好多時mission impossible.點死都impossible.好灰

大宅

而家quit唔會入得番行gala。縮班至2019年呀!如果另一半不是教書,叫佢就下你,搬去學校附近啦。如停教超過一年,年資要重新計ga。

做另一行可能同樣辛苦,但錢仲少tim ar。我其實都捱得好辛苦,但你想想,而家中六都走左,又好D啦!之後又暑假,又好D啦!捱下捱下BB就大D,易Dgala。

大宅

其實我BB剛出世時都好艱難,都係係BK找教書JM傾偈,那時BK的JM都俾好多鼓勵我,令我有番少少希望。而家我BB都快歲半了,愈來愈易湊。我相信只要捱下去,日子會愈來愈好的!

首頁
12345...11

尾頁

跳至