少年成長

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

引用:Band+1既學校現實,只向成績看。而妹讀緊既

原帖由 LKS媽媽 於 14-04-04 發表
Band 1既學校現實,只向成績看。而妹讀緊既band 3學校,成績相對遜色,但操行守得好嚴謹,處理事件的態度認 ...
從來如此,是否有 heart ,真係睇校長老師個人心態。有些學校想約見校長都難。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

男爵府

熱血勳章

回覆:做一班尾定做二班頭

留班走吾甩了!

男爵府

熱血勳章

就是看到band 3 的有heart才要女轉校去

用戶要求終止服務

引用:就是看到band+3+的有heart才要女轉校去

原帖由 LKS媽媽 於 14-04-04 發表
就是看到band 3 的有heart才要女轉校去
可惜的是現代人太有主見,不輕易聽人勸。

子爵府

我仔讀緊band1尾band2頭, 精英班, 校風非常好. 我仔好自豪讀呢間學校, 又話著住套校服感覺好好, 响學校做好多攪手. 佢話就算以後讀吾掂都吾會轉校, 因為轉band2, brand 3更加吾會因為轉學校比佢考弟1都無用, 寧願留原校再讀. 可能你女同我仔想法一樣.

水晶宮

LKS媽媽 發表於 14-4-4 11:03
留班走吾甩了!

既然囡囡不想轉校,原校重讀是最好的解決方法,但留班位短缺,真的要早點向老師反映,另一方面,也要向囡囡解釋清楚,如果真的跟不上,該如何做.

別墅

畀面勳章

其實又唔駛由BAND1英中轉去BAND3中中咁激動既.
中間仲有好多選擇
冇錯, 女女唔啱讀BAND1英中, 可能因為能力問題,可能係英文問題, 亦可以係其他問題.
可試其他BAND1 中中/ BAND 2 英中
真心唔建議揀BAND 3 中中黎為咗個女輕鬆攞第一.

個人經驗: 有親威個女讀BAND 1 小學,之後升咗去BAND 3 中中, 唔駛溫書就拎頭七, 開心到唔再努力, 結果一個公開試就原形畢露, 只係得33221但佢仲要沾沾自喜話我已經係全校最叻架啦.

wonderlulu  係,呢啲自信更虛空難搞。  發表於 14-7-17 07:17

複式洋房

33221都係唔錯的成績啊!LKS媽媽,成績隻係你女兒生命的一小部分,有更加多野係需要去維護的,例如自尊心,朋輩關係。成績唔好',但學習態度好,可能係學習方法出了問題。如果學校比,我建義你照比她升班,但要找出她成績唔好的原因,對症下藥,先係對女兒最好的。

wonderlulu  今時今日嘅Grading即係UFED咋。  發表於 14-7-17 07:19
"Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught them." --Jonas Salk.

複式洋房

一班尾有機會追 二班頭好難會有咩進步

男爵府

熱血勳章

多謝各媽媽的意見!我心多疑慮,怕迫她轉校後,她埋怨、吾適應比現在還差!原校升到班當然最好,但機會微乎其微!

用戶要求終止服務

LKS媽媽 發表於 14-4-11 01:20
多謝各媽媽的意見!我心多疑慮,怕迫她轉校後,她埋怨、吾適應比現在還差!原校升到班當然最好,但機會微乎 ...
其實佢地都係五時花六時變,見步行步啦,派成績表先算,佢唔肯轉校,迫都迫唔黎。

男爵府

熱血勳章

要做的已做完了!擇業課程主任見過了,兩校老師們亦見過了,乜野意見她都清楚、明白的,成績表收來是全部吾合格!不過而家只見她還不斷煲粥篤電話,無氣鬧了!補習,真係倒錢落大海一樣

男爵府

熱血勳章

吾迫得,仲要吾打得、吾鬧得,吾好逆她意!怕她離家出走、做儍事自殺喎!呢D係個心理專家比我的見意!要顧及女既感受,那我的感受

用戶要求終止服務

引用:要做的已做完了!擇業課程主任見過了,兩校

原帖由 LKS媽媽 於 14-04-12 發表
要做的已做完了!擇業課程主任見過了,兩校老師們亦見過了,乜野意見她都清楚、明白的,成績表收來是全部吾 ...
完全明白,感同身受。

佢地迫緊我地學會忍心,我成日同自己講,自己盡左力,問心無愧,佢要點走自己的路,已不由我話事。

係好傷心,亦很無奈。退一步想,你囡只是讀書成績唔好,但無日蒲夜蒲,已是萬幸,這樣想,你會無咁激心。

男爵府

熱血勳章

說得對!這樣冧會令我自己好過D!

用戶要求終止服務

引用:說得對!這樣冧會令我自己好過D!

原帖由 LKS媽媽 於 14-04-12 發表
說得對!這樣冧會令我自己好過D!
你比我幸運了

男爵府

熱血勳章

引用:Quote:原帖由+LKS媽媽+於+14-04-12+發表說

原帖由 Zen 於 14-04-12 發表
你比我幸運了
姊妹,大家在這平台相勉勵,心更傷、更痛之餘,還有傾訴對象

大宅

Access the reasons and make the sensible choice.

Find a suitable school or repeated is not any bad idea to lay a good foundation before move forward. Otherwise, it is not meaningful to keep going!

男爵府

熱血勳章

一班尾,會失去自信,
二班頭,又怕佢做井底之蛙。
兩樣都唔想啊

子爵府

回覆 LKS媽媽 的帖子

中學生最顧及的是面子,面子和自尊比任何東西都重要。
我相信你女兒內心也有很多的不安,
一個BAND1生轉到BAND3學校,
要面對的不僅是老師,還有同學的看待,
始終不是一齊升讀,也會有冷嘲熱諷的學生,
所以這樣轉一轉,
可能更令你個女一點讀書意欲都沒有。

要先明白成績差的原因,
找補習也不是僅找一家就成,
有時候補習老師是很重要的,
夾到就可以很快把你個女的成績谷起,
但你明白你女兒追不上的原因?
是讀了但不入腦?是不明白老師說的話?
要對症下藥才成,
如她由何時開始不合格,
補習就由那個年級開始做,
由中一開始補起來,要知道很多科目根基很重要,
如數學,連基本的數學方程式都不明白,又如何再去讀深的課程呢?
成績是憑信心而谷起的,
由一開始就老覺得記不住,看不明,記不到,
潛而默化下就會見到都覺得頭痛,
所以怎樣讀都不入腦。

我記得以前聽過一個教育講者說過,
人的大腦會發出一些訊號,如某一個學枓一直都不能達標,追不上,人就會自動地覺得無論怎樣努力都不成。
其實除了補習社外,
還可以多做一些補充練習,趁這個暑假好好補一補,
告訴女兒利害關係,讓她明白,現在只是暫時退下來,
等成績好番就可以和同學起升讀大學。
中四的孩子是會明白的。
mc <()>

首頁

尾頁

跳至