家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

大力大力 發表於 14-4-20 22:35
老友~

600倍月薪根本是不可能~
大力~

你應該都明白, 能夠 40 前退休的人, 好多都唔係靠份糧儲返來架啦...
講到尾都係睇你退休後願意接受每月洗幾錢, 呢個當然豐儉由人~~

水晶宮

引用:+本帖最後由+codeblue+於+14-4-20+22:29+編

原帖由 codeblue 於 14-04-20 發表
假設「理想退休生活所需每月開支」=「目前月薪」
呢個statement 唔多真實,當支出=月薪,咁果個人邊度有餘錢儲蓄or 投資? 除非屋企浄落大把。
50年月薪,呢個人唔食唔洗錢唔交稅,投資唔蝕錢,先有望退休,咁我寧願做到死果日

kellyly69  講得啱。假設支出點會等如月薪?
唔通全世界都係個個月清袋咩~  發表於 14-4-22 15:39

大宅

回覆 DonnieBB 的帖子

都係果句, 退休生活本身豐儉由人, 我承認我係冇乜安全感,
如果資產水平未達標就退休風險太大,
誰知道下一個金融風暴會係幾時? 萬一資產縮一半咁點算??
宜家有家庭有兒女, 仲有四大天王要養, 我地實在輸唔起,
到時冇錢交學費點算? 冇錢出糧俾姐姐點算?? ... @@

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

一句到尾,男人能夠工作就继续工作,女人可提早退休~

我為例,子女一个9歳一个17歳,老婆為FTM,有工人自住樓1600呎,4个物業收租(無按揭),另大畢現金(水浸),有自已公司。。。。。早幾年自已唔工作也可退休~

我们以前超级悭家,延遲消費,達到計算到差不多到退休的資產水平,老婆先做FTM,而每月还有收入,這可以盡情洗緊D,而我又以工作作興趣,老實我工作賺錢係開心~

我们资產係同老婆,白手興家,係慳返黎,我打工了15年,而未來幾十年係豐收期,典慳唔细講,我妹以前話我俩收入與支出不相稱,係收入多支出少~

以前我俩打工,年入90萬每年可草60萬,草到首期5,6成就買樓,一年一次旅行,近年叫老婆一年安排六次~

錢安排係要 赚得到,草得到,洗得到~

各位,到老唔使問子女拿生活费,活得有專嚴,就要從年青慳家储蓄。

注 : 我们從無買基金保險,股票也極少,全為定期及樓宇~

hksunshine  年入90萬每年可草60萬 - spending 300k including tax ?  發表於 14-4-25 14:59

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

引用:+本帖最後由+大力大力+於+14-4-21+05:20+編

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

初時見到好似好有理,想一想我供樓時係11厘息,07,08也要 7厘按揭息,總之悭家,没有供埋D唔等洗野,没投资错誤才是皇道~

。。。

hksunshine  没有供埋D唔等洗野 - good !  發表於 14-4-22 10:07

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

大宅

回覆:codeblue 的帖子

即係唔駛唔用,現在月薪x50年,咁即係唔駛退休

大宅

多多錢都不夠, 物價年年升。做到斷氣才有休息。
自己想安息是本人休息時間到。

男爵府

引用:即係唔駛唔用,現在月薪x50年,咁即係唔駛

原帖由 ciaochibi 於 14-04-21 發表
即係唔駛唔用,現在月薪x50年,咁即係唔駛退休
一定唔係靠人工,要靠投資錢搵錢先做到。

的確有人提早做到

禁止訪問

回覆:ismandy 的帖子

複式洋房

回覆:Lamlam2816 的帖子

講講以下、幫你計一計:

1. 每月大約要使幾多?
2. 要用幾多年 (例如、使到90歲)
3. 最後、升天要剩幾多做你的心意

子爵府

引用:+本帖最後由+大力大力+於+14-4-21+05:20+編

原帖由 大力大力 於 14-04-21 發表

好羨慕呀!
那你現在持有股票嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

股票在 08,09 沽清離場,現祗持有一手沽漏左的建行~

。。。

買基金真係好傷

子爵府

引用:股票在+08,09++沽清離場,現祗持有一手沽漏

原帖由 大力大力 於 14-04-22 發表
股票在 08,09 沽清離場,現祗持有一手沽漏左的建行~
08,09咪低位?金融海嘯之後!

禁止訪問

大宅

回覆:july2011 的帖子

我想供滿咗,收租的話升跌影響唔大,有五百萬,短時間租唔出都可以支持一陣!

[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

公爵府

引用:我想供滿咗,收租的話升跌影響唔大,有五百

原帖由 Noddy-mammy 於 14-04-22 發表
我想供滿咗,收租的話升跌影響唔大,有五百萬,短時間租唔出都可以支持一陣!

...
目標係
兩層供滿出租
一層自住
另加一百萬股票食息
以分散投資

但而家政策下
有三層唔容易
要努力d

禁止訪問

子爵府

叻叻勳章

大力大力 發表於 14-4-21 05:15
唔駛睇你其他 ~ 只見到二人年薪 90 萬 (羨慕)

首頁
12345...7

尾頁

跳至