自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆:真心想搵有資優兒童、過度活躍或自閉兒童既家長入黎睇睇

其實仍然細,唔需要咁早做評估,太細的小朋友冇評估可做,太早標籤亦不是好事!
聽你描述,都冇過度活躍或自閉的特徵,應該係佢比同齡小朋友聰明啫。教小朋友真係要鬥智鬥力!加油!

禁止訪問

珍珠宮

haupui 發表於 14-5-16 15:06
我想問、佢下次返健康院應該要5歲。而家呢種情況可自行返健康院見姑娘嗎? ...
可以, 你打電話約期啦~
BTW, 我女都係一唔鐘意就NONONO, 要同佢講好耐, 先惡STOP左佢, 等佢冷靜D再將角色掉轉, 佢就會明白剛才點解我會鬧, 重點係要呢埋一二邊, 冇人救到佢, 佢先會反省, 然後道歉!

同埋夠訓都好重要, 一唔夠訓就黎料!

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

複式洋房

回覆 小ice 的帖子

講講下都好似仲有小小、佢平時出街唔會行、只會跳!但帶佢去波波池果類地方、佢又好文靜、只玩車仔、唔跑跳😔

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

haupui 發表於 14-5-16 15:06
我明白佢係獨一無二😭但我比較擔心佢將來人際關係、因為佢太好勝、好難相處。除了心情好想發洩體力 ...
其實依樣真係唔奇,我仔d同學,大部份係學校同家裡或街外完全判若两人(媽咪們告訴我的)
如果好似我仔咁,如果佢唔鍾意,佢話之你天王老子,佢一樣唔show你,你仲煩

男爵府

去政府診所排街政..同醫生講小朋友ka 問題..叫醫生寫轉介信去醫院睇專科兒科醫生...我排瑪嘉烈大約4個月先見到兒科醫生之後1個月後再見兒科ka腦科醫生..

大宅

唔好等政府,我仔仔兩歲半巳做評估證實輕度自閉,及對人表情不足。如果真係不安去協康會問下,佢都有您講呢方面評估。
另外,外面人一定多嘢講。我聽完算。

複式洋房

回覆 小寶貝兒 的帖子

好、我都試下打電話約下。基本上佢叫唔停、除非用小小暴力。因為次次叫佢唔好咩、佢都指住我:我叫你唔好話我、你鬧我、你走!

大宅

引用:我仔仔三歲、由1歲左右已經好難搞。我同老

原帖由 haupui 於 14-05-16 發表
我仔仔三歲、由1歲左右已經好難搞。我同老公都成日為左佢性格問題苦惱。而自己亦一直有網上參考資料。
佢脾 ...
我尋日去健康院見到有講呢d兒童嘅單張,健康院有得拎,我記得係可以預約做評估,係銅鑼灣果邊唔知有無記錯,你可以去健康院拎黎看看

禁止訪問

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

同埋我覺得健康院唔太積極轉介,除非好嚴重

我果時睇私家轉介的

子爵府

點解想問又吾去健康院?尼到冇人正面接觸你個仔

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

睇完我唔覺有問題!好多小朋友都係咁!
我女都唔講返學啲嘢,都係對著抗唱反調,地方都係去過一次就記得!
同其他人傾,好多小朋友都係咁,我女trouble 2,現在2歲半都好難攪

klbb2011  same same  發表於 14-5-16 23:05
22forever  agree...  發表於 14-5-16 15:26

水晶宮

其實就咁聽你形容,仔仔唔似有你擔心的問題,因為係學校佢係好乖。有d小朋友係唔受軟唔受硬,而且2~3歲的小朋友係比較自我中心,有時如果佢堅持自己意見而又係安全情況下咪俾佢試下,例如大熱天時佢堅持要著冬天衫咪俾佢著,到佢自己辛苦時佢就知,有時小朋友要係錯誤中學習。
健康院排要好長時間,而且你仔仔問題不大。如果經濟許可,可以上協康、耀能呢d機構,會有社交course俾小朋友

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

咁樓主認為你個仔係資優/過度活躍定自閉?

男爵府

我仔4歲,同你仔有d似。佢係學校成日都要做第一,包括排隊、去廁所、玩遊戲等,做唔到就發脾氣、打人(連老師都打)。我帶左佢去見醫生,話係亞氏保加➕可能資優➕可能過度活躍
不過我仔係非常聽話嘅,尤其係我。醫生話依類人係非常respect authority ,follow the rules嘅,而且非常有正義感,討厭其它人break the rules。但係佢自己如果唔想跟,就會建議change the rules
由於我仔會follow rules,所以我地就set 左好多好多rules比佢跟,避免佢發脾氣。

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 haupui 的帖子

其實單簡D,不如去做一次評估,睇下你個仔究竟係邊類型既人,等專家教你

象牙宮

其實而家好多獨子都會係咁 ,佢蝦屋企人,係咪你自己湊的?會有其他人幫嗎?
其實如果佢有問題老師都會睇到,如果佢地都唔覺有問題,你都唔洗太擔心的。

珍珠宮

haupui 發表於 14-5-16 15:22
回覆 小寶貝兒 的帖子

好、我都試下打電話約下。基本上佢叫唔停、除非用小小暴力。因為次次叫佢唔好咩、佢 ...
我會話, 好, 我走左你自己買送煮飯執屋洗衫返學放學同賺錢! 你做得到, 我走冇問題!(因我女之前又係話唔要我, 叫我走, 我就講以上呢番說話, 佢立即SAY SORRY!)

有冇試下比佢畫畫? 唔好比佢去上課, 而係係屋企, PO報紙係地下, 再比幾張白紙, 廣告彩, 雖然可能會整污糟地下, 但起碼可以安靜一陣, 同埋D人話畫畫可以發洩D唔開心既野~
比佢自己溝顏色, 比佢自己自由亂畫, 我女好LIKE~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

其實做左評估都無大作用。除非要落藥,如果唔係都係靠父母自己同個小朋友斗智斗力。我做過两堂行為治療,根本係治療我,唔係個仔。而且全部solutions都係我自己淋出來,再問醫生少少意見。
個小朋友係你嘅,只有你最了解。

首頁
12345...7

尾頁

跳至