自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:極品業主篇(有D長)

祝樓主好運

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

etoile 發表於 14-5-17 22:05
簽咗臨時租約啦,撻訂加佣金成四皮嘢!
臨約如果業主單方面更改條款而未經租客同意(例如冇响更改條款隔離雙方加簽確認同意),你單方面簽完之後,地產有冇比番個臨約copy你,如果有既話,呢樣應該唔構成租客撻訂喎

水晶宮

唔會簽, 搵過另一個盤

伯爵府

2018母親節勳章

chunchunbb 發表於 14-5-18 14:31
臨約如果業主單方面更改條款而未經租客同意(例如冇响更改條款隔離雙方加簽確認同意),你單方面簽完之後,地產 ...
到而家真係唔想簽,要問律師意見。律師係老公朋友介紹,今日又放假,要聽日先決定。

子爵府

可以既話唔會租呢間,業主唔慌好

伯爵府

2018母親節勳章

Ling225 發表於 14-5-18 11:23
簽臨約發現有問題仲簽?
簽咗臨約先發現問題。尾聯臨約冇提維修責任。好幾樣嘢一早同地產說得好清楚都冇用,佢當我哋無講過簽完臨約先話業主話呢樣嗰樣。

琥珀宮

引用:Quote:Ling225+發表於+14-5-18+11:23+簽臨

原帖由 etoile 於 14-05-18 發表
簽咗臨約先發現問題。尾聯臨約冇提維修責任。好幾樣嘢一早同地產說得好清楚都冇用,佢當我哋無講過簽完臨約 ...
你想要既野,一定要寫埋入臨約/租約,口講無憑!電器維修責任不一定係業主,要雙方協定!我稍後有樓出租,亦會在租約講明不負責維修,租客唔接受就唔簽law!

伯爵府

2018母親節勳章

chunchunbb 發表於 14-5-18 14:31
臨約如果業主單方面更改條款而未經租客同意(例如冇响更改條款隔離雙方加簽確認同意),你單方面簽完之後,地產 ...
佢擅自刪改嘅地方我老公已經有加簽,因為我哋刪走地產手寫嘅窗簾,佢簽嗰陣就刪走同一段入面嘅修理門鐘。

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

etoile 發表於 14-5-18 16:20
佢擅自刪改嘅地方我老公已經有加簽,因為我哋刪走地產手寫嘅窗簾,佢簽嗰陣就刪走同一段入面嘅修理門鐘。 ...

OK,我明你意思
咁你老公單方面簽完同加簽之後(業主應該未簽),地產有冇比個copy你老公?
如果你手頭上兩份臨約(一份只得租客簽,一份雙方都簽左),內容條款已經有出入了~拎埋比律師處理~

etoile  會啊!  發表於 14-5-18 16:49

大宅

我個業主都係衰,廁所水箱漏水,叫佢搵人睇佢當我耳邊風,自己換左個泵就算。
撹到房間有水漬,後來我發現牆角有滲水,諗住通知佢一聲,點知佢話係浴缸滲水,明知有問題都唔整,我住一年即走。

子爵府

引用:我個業主都係衰,廁所水箱漏水,叫佢搵人睇

原帖由 Heideiland 於 14-05-18 發表
我個業主都係衰,廁所水箱漏水,叫佢搵人睇佢當我耳邊風,自己換左個泵就算。
撹到房間有水漬,後來我發現 ...
其實個業主都冇so,唔整將來間屋有事自己受!

伯爵府

2018母親節勳章

回覆 木土土 的帖子

我係擔心佢個嶔入式爐頭,而家住緊間屋都係嶔入式,打火個裝置壞過兩次,換一換都幾百,抽油煙機又壞過,換零件加人工過千!
令我哋好唔開心嘅另一個理由,係個業主唔珍惜我哋呢種租客。佢叫價N k一個月連車位,我哋唔要車位還價只係減佢一千,變相租金冇還價,只係要求佢做多D執漏,另外俾兩個衣櫃。衣櫃佢肯俾補貼但要我哋先出住滿13個月先俾返我哋。當月租減一千一年十二個月條數有得計佢冇蝕,衣櫃歸業主。
我哋仲係攞津貼租屋,租金自動轉脤,永遠只有我哋追業主收據從來唔會係業主追我哋交租!

琥珀宮

引用:回覆+木土土+的帖子我係擔心佢個嶔入式爐頭

回覆 木土土 的帖子

我係擔心佢個嶔入式爐頭,而家住緊間屋都係嶔入式,打火個裝置壞過兩次,換一換都幾百 ...
個爐係咪煤氣公司既?煤氣公司包維修只係唔包換靈件,如果係煮食爐,我做業主唔會包維修靈件費用,㟛入式整唔到既我先會包換爐(因住客搬唔走個爐)!我自己住十幾年個爐都係無咩整過!

琥珀宮

引用:回覆+木土土+的帖子我係擔心佢個嶔入式爐頭

回覆 木土土 的帖子

我係擔心佢個嶔入式爐頭,而家住緊間屋都係嶔入式,打火個裝置壞過兩次,換一換都幾百 ...
其實條件唔啱傾唔掂,真係不如唔好簽啦!

大宅

引用:Quote:原帖由+Heideiland+於+14-05-18+發表

原帖由 PINK2007 於 14-05-18 發表
其實個業主都冇so,唔整將來間屋有事自己受!
我老公就係咁諗,反正間屋唔係我地,溶溶爛爛都係個業主的事。

伯爵府

2018母親節勳章

回覆 木土土 的帖子

個煮食爐唔係煤氣公司嘅,係惠2浦好睇唔好用。我情願D業主cheap cheap地俾個普通拎得起嘅2頭煮食爐好過!
我都想取消交易!而家等法律意見。

男爵府

引用:回覆 木土土 的帖子個煮食爐唔係煤氣公司嘅

回覆 木土土 的帖子

個煮食爐唔係煤氣公司嘅,係惠2浦好睇唔好用。我情願D業主cheap cheap地俾個普通拎得 ...
希望你成功,我都想了解下簽左臨約係咪一定要賠訂同佣

伯爵府

2018母親節勳章

mrhappy123 發表於 14-5-18 17:25
而家希望攞番訂,拥金就冇硬。但係成件事搞成咁,經紀好大責任,佢可能兩邊都又呃又拖,未傾清楚就先簽臨約,拥金袋袋平安,之後傾唔成佢重唔洗follow。
噚日佢知我哋都揾律師,竟然話咁你地律師同佢地律師傾咪得囉!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+etoile+於+14-05-18+發表回覆

原帖由 mrhappy123 於 14-05-18 發表
係呢到學到野,有機會做租/買賣約,我會將要求寫入臨約,自己keep起一個copy,唔比對方之後更改,可保障自己!

琥珀宮

引用:Quote:mrhappy123+發表於+14-5-18+17:25+希

而家希望攞番訂,拥金就冇硬。但係成件事搞成咁,經紀好大責任,佢可能兩邊都又呃又拖,未傾清楚就先簽臨約 ...
做唔成都有佣收?地產未經雙方同意改臨約,張臨約應該無效,地產憑咩收錢,叫地產同地監局傾啦!

首頁

尾頁

跳至