跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章

再問吓agent仲有冇貨, 有時agent會俾貨尾你, 如果佢話冇, 你問佢下批幾時到, 再唔係去第二間問, 又唔洗俾錢
原文章由 cottonvan 於 07-11-13 16:29 發表
我都想請個大約 30 yrs , 結左婚, 而家又係2 選 1... 苦惱中.

別墅

原文章由 MK2006 於 07-11-13 16:59 發表
再問吓agent仲有冇貨, 有時agent會俾貨尾你, 如果佢話冇, 你問佢下批幾時到, 再唔係去第二間問, 又唔洗俾錢

我搵左四間la< 佢地都話識湊newborn 好搶手~!!!
d 印印又揀工作! 所以local 難搵d!

伯爵府

醒目開學勳章

係架, 個個請人湊仔, 我都係驚有變卦先要工人早d到, 萬一佢思鄉都有時間俾我準備嘛. 我果個都係buy我每星期俾佢放假咋, 有人一早book咗佢嫁, 佢想放假多d唔要錢, 咪俾我搶到囉.
但你要決定囉喎....二選一的話, 我要老果個, 起碼佢定性d
原文章由 cottonvan 於 07-11-13 23:37 發表
我搵左四間la< 佢地都話識湊newborn 好搶手~!!!
d 印印又揀工作! 所以local 難搵d!

[ 本文章最後由 MK2006 於 07-11-14 10:59 編輯 ]

別墅

原文章由 MK2006 於 07-11-14 10:56 發表
係架, 個個請人湊仔, 我都係驚有變卦先要工人早d到, 萬一佢思鄉都有時間俾我準備嘛. 我果個都係buy我每星期俾佢放假咋, 有人一早book咗佢嫁, 佢想放假多d唔要錢, 咪俾我搶到囉.
但你要決定囉喎....二選一的話, 我要 ...

第二個agent 有個32 yrs, 又有2個小朋友, 所以決定揀呢個, 我想問你也有冇壓佢價 ???

伯爵府

醒目開學勳章

壓佢價? agent費定....?
原文章由 cottonvan 於 07-11-14 12:14 發表
第二個agent 有個32 yrs, 又有2個小朋友, 所以決定揀呢個, 我想問你也有冇壓佢價 ???

別墅

原文章由 MK2006 於 07-11-14 12:18 發表
壓佢價? agent費定....?

我初時唔知有"最低工資" 以為可以講價

伯爵府

醒目開學勳章

公價$34xx +$400雇傭稅嘛... 我都聽過有under pay, 但我地搵人湊b都係俾足人工安全d, 費時工人唔開心攪呀b就唔好啦
原文章由 cottonvan 於 07-11-14 23:19 發表
我初時唔知有"最低工資" 以為可以講價

複式洋房

我係一月既媽媽...我都係今日confirm個工人. 不過, 個工人要係印尼過來, 最快到要1月到先到...如果我真係早生都唔知點算...我就冇講價, 因為搵agent. 其實最怕個工人對阿b唔好, 就算佢地有照顧初生經驗, 都怕佢地會照顧得唔好, 好睇個工人鍾唔鍾意阿b....我覺得要睇緣份......好似搵老公咁...

別墅

原文章由 henryc 於 07-11-15 17:54 發表
我係一月既媽媽...我都係今日confirm個工人. 不過, 個工人要係印尼過來, 最快到要1月到先到...如果我真係早生都唔知點算...我就冇講價, 因為搵agent. 其實最怕個工人對阿b唔好, 就算佢地有照顧初生經驗, 都怕佢地會 ...

係呀, 我係第一次請工人jar! d 朋友話最好set 左d time table 比個工人, 唔好等佢自由發揮喎~!!! 因為d 印印通常蠢d !

複式洋房

我全職湊仔,冇工人,鐘點一星期兩次。
雖然辛苦,但可以接受。

吾慣有外人,辛苦都值得,因為開心嘛!

加油加油!

複式洋房

我地8月尾開始請, 話想12月到, 今日收到入境處信啦﹗好野﹗
不過, 我地的2人世界就快正式結束了。

別墅

原文章由 pinky08 於 07-11-17 01:24 發表
我地8月尾開始請, 話想12月到, 今日收到入境處信啦﹗好野﹗
不過, 我地的2人世界就快正式結束了。

要申請咁耐 ?! 我個agent 同我講2個月就得架la 喎~~
btw.. 你張相好正呀~~!

複式洋房

我都係兩個月ok....1月左右到. 不過, 真係唔習慣多一個唔識既人一齊住...

複式洋房

因為我地一早話想12月中到嘛, agent都話我地8月尾去早得濟。

別墅

原文章由 henryc 於 07-11-17 18:40 發表
我都係兩個月ok....1月左右到. 不過, 真係唔習慣多一個唔識既人一齊住...

為左有多個人照顧bb, 都冇辦法la!!
大家有冇諗定個 time table 比個印印 呢 ?

複式洋房

我就2月8日預產期...8月請定印庸叫佢11到到...我柯個21歲...佢未結婚但佢地講佢係讀護士課程...係印尼照顧過初生BB至1歲....
11月17日到左....星期6.日教左佢做基本日常清楚....好彩我媽咪識講印尼話...我講一次我阿媽講一次比個工人...叫個工人寫底點做...仲set 好晒timetable 比佢....不過點都係蠢d...寫完佢真係未必做到...所以各位真係要比d愛心同耐性..當佢地係小朋友慢慢教...唔好以為佢地講2次明...我諗佢地真係5.6次以上先做得好....希望我而家慢慢教佢...到時唔駛雞手鴨腳....順順利利...

希望大家都一樣順順利利

別墅

原文章由 tsuisuiping 於 07-11-19 14:44 發表
我就2月8日預產期...8月請定印庸叫佢11到到...我柯個21歲...佢未結婚但佢地講佢係讀護士課程...係印尼照顧過初生BB至1歲....
11月17日到左....星期6.日教左佢做基本日常清楚....好彩我媽咪識講印尼話...我講一次我阿 ...

咁你可唔可以share 下個time table 呀?! 我都準備set 比佢!!! 都知印印比較蠢d!

大宅

我都係第一次請工人(印印)jar! Mainly take care my newborn baby.........佢之前work in HK ga.........so 做嘢都幾快手and 醒目!
bb around Chinese new year born, 希望佢到時都甘好 la........
But 我同老公少咗d2人世界la......
(\~~/)(\~~/)
(='.'=)(='.'=)
(____)(____)~

別墅

比我搵倒個~~ yeah!

http://www.hkemployergb.net/new_page_7.htm

伯爵府

原文章由 CLK-MB 於 07-11-8 17:00 發表
我打算請鐘點...主要幫我打掃同熨下衫咁. BB會由我媽咪主力湊..

Will your mom spoil the baby? Many cases are like this. Grandma is grandma...not mom.

首頁

尾頁

跳至