懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:宮頸短...做咗環托/環扎孕媽媽打氣區

各位加油!我上星期37w6除咗環喇,只要乖乖瞓床,減少走動,便會捱過去! 雖然瞓床的日子難過,但為咗BB一定要努力,因為呢個係最好的treatment, 環托只係輔助!過了32wks情況就會樂觀好多gar la....大家努力!一定會過去的,要開開心心迎接BB

大宅

引用:我25週4(1.5cm)剛做左環托,+而家都好擔心

原帖由 jjc101 於 14-10-01 發表
我25週4(1.5cm)剛做左環托, 而家都好擔心。你最近點啊?係咪全面停工不可行同出街啊?

...
是呀!要全面停工及瞓床,一定要聽話,環托只係輔助作用,加油

大宅

引用:我25週4(1.5cm)剛做左環托,+而家都好擔心

原帖由 jjc101 於 14-10-01 發表
我25週4(1.5cm)剛做左環托, 而家都好擔心。你最近點啊?係咪全面停工不可行同出街啊?

...
你是睇開Dr 孫嗎?

別墅

回覆:honey_bun 的帖子

係啊,我係睇孫醫生,佢幫我上環托的,你都係嗎?想請問上左托後有無發覺分泌多左?我發覺有時係白色,有時係水狀,都真係多過之前,驚驚地

大宅

回覆:宮頸短...做咗環托/環扎孕媽媽打氣區

做左環扎手術!衣家34week5啦終於!大家努力

複式洋房

引用:如題我22wks(2.1cm)做咗宮頸環托,努力訓床

原帖由 honey_bun 於 14-06-10 發表
如題我22wks(2.1cm)做咗宮頸環托,努力訓床中但仍然好擔心...希望一切順利!
有冇媽媽可以分享經驗,發放正 ...
加油呀! 我訓左孕期8成時間床,宜家囡囡8個月大啦

複式洋房

引用:係啊,我係睇孫醫生,佢幫我上環托的,你都

原帖由 jjc101 於 14-10-03 發表
係啊,我係睇孫醫生,佢幫我上環托的,你都係嗎?想請問上左托後有無發覺分泌多左?我發覺有時係白色,有時 ...
我個陣係睇孫醫生

大宅

引用:係啊,我係睇孫醫生,佢幫我上環托的,你都

原帖由 jjc101 於 14-10-03 發表
係啊,我係睇孫醫生,佢幫我上環托的,你都係嗎?想請問上左托後有無發覺分泌多左?我發覺有時係白色,有時 ...
Yes, 我都係孫醫生幫我的
有呀,加咗托會多啲分泌,同你正狀近似,放心。你最好連沖涼都坐住沖,有咩疑問隨時問我,樂意分享 加油

別墅

謝謝。
想請問你上左托後再覆診時,宮頸有再縮短嗎?孫醫生叫我3星期後覆診,感覺要等太耐很擔心

別墅

回覆:carolwong669 的帖子

你都是上環托嗎?宮頸那時幾多cm啊?

大宅

引用:謝謝。想請問你上左托後再覆診時,宮頸有再

原帖由 jjc101 於 14-10-04 發表
謝謝。
想請問你上左托後再覆診時,宮頸有再縮短嗎?孫醫生叫我3星期後覆診,感覺要等太耐很擔心

...
我上托嗰時2.Xcm
上咗之後覆診時孫醫生無再幫我度長度,都係出自佢一番好意,因為要做嘅你都做咗,再度都無意思...所以一直沒有再度lu。一定要乖乖跟足孫醫生指示瞓床。
我都係3-4星期覆診一次,因為孫醫生想我哋盡量留在床上,唔好走來走去。
佢有無開抗宮縮及賀爾蒙藥比你食?

別墅

明白。我而家都盡量訓床同坐sofa, 沖涼都坐係度。佢有開黃體銅同抗宮縮藥,其實抗宮縮藥我晚上會食1粒,我唔係好識分自己有無宮縮,孫醫生話肚實就係,但我晚上食飽都會實,所以我照食,你呢?你係點架?
謝謝你陪我傾計,即你順利生產,呀b住多陣先...

複式洋房

引用:謝謝。想請問你上左托後再覆診時,宮頸有再

原帖由 jjc101 於 14-10-04 發表
謝謝。

...
沒再短了

大宅

引用:Quote:原帖由+jjc101+於+14-10-04+發表謝謝

原帖由 honey_bun 於 14-10-04 發表
我上托嗰時2.Xcm
上咗之後覆診時孫醫生無再幫我度長度,都係出自佢一番好意,因為要做嘅你都做咗,再度都無 ...
你好,我而家21w, 20w既時候孫醫生已開左抗宮縮藥俾我,叫我10日後去覆診,好驚真係要帶環,請問痛唔痛嫁?

別墅

回覆:carolwong669 的帖子

太好了,請問你係幾週上托?當時幾多cm?

別墅

回覆:sumsumlaw 的帖子

你宮頸幾多cm呀?點解要食宮縮藥既?
上宮頸托其實好快完成,首先會用鴨咀撐大,然後消毒,跟住放托,成個過程5分鐘完成,放入去cool住個陣會有少少唔舒服,但好快就搞掂,上穩左就完全無感覺,孫醫生仲會不停講野分散你注意力的。

大宅

引用:你宮頸幾多cm呀?點解要食宮縮藥既?上宮頸

原帖由 jjc101 於 14-10-05 發表
你宮頸幾多cm呀?點解要食宮縮藥既?
上宮頸托其實好快完成,首先會用鴨咀撐大,然後消毒,跟住放托,成個 ...
因為之前record 唔好,所以醫開定俾我,暫時未知係咪真係會短或要上托。我怕覆診與覆診之間變短左都唔知,有冇咩兆嫁?

別墅

其實完全無徵兆,我唔係產檢都唔會知自己宮頸短

大宅

引用:其實完全無徵兆,我唔係產檢都唔會知自己宮

原帖由 jjc101 於 14-10-05 發表
其實完全無徵兆,我唔係產檢都唔會知自己宮頸短
希望大家順利!

別墅

放心,孫醫生好專業,如果你有需要佢應該幫你上左托,如果未上應該係你未有必有嗽。一齊等下次覆診,再上來update下啦,加油~

首頁

尾頁

跳至