醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:Quote:ada0708 發表於 14-7-7 17:54 以我認

原帖由 WingsBobo 於 14-07-13 發表
咁又係, 我見我小朋友食衍生開奶茶, 猴棗散果D, 都有HKC-XXXXX
我知係註冊NO, 但就唔知點分.
灰甲都係藥, ...
有註冊好重要,有問題先可以 follow up. 同埋品質有起碼架標準,唔係都唔比佢過啦。

Linda_lady    發表於 14-7-14 10:18

複式洋房

引用:Quote:AhMi0723 發表於 14-6-27 14:57 你叫

原帖由 ada0708 於 14-07-04 發表
唔知樓主老公會唔會幫佢剪短同銼平D甲呢?
如果有屋企人肯咁做既話, 我相信樓主既奶奶一定會乖乖 ...
我當年都有幫我屋企人“鉗”,再加羅霉樂藥水,大家一家人,無計,之前我大肚,剪唔到腳甲,我阿妹都有幫我剪

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Linda_lady 發表於 14-7-14 10:04
吓, 原來呢幾隻灰甲藥無註冊架, 有無攪錯呀.
除左恢甲清同爽健外, 另一隻係咩牌子?
恢甲清, 爽健, 健甲美, 報紙只係講呢3款, 其他應該無問題

大宅

Linda_lady 發表於 14-7-14 10:15
我都係比小朋友食衍生隻開奶茶同七星茶,無留意到開奶茶呢D都有中成藥註冊, 岩岩睇返先知.
我仲以為得猴棗 ...
佢應該得至尊果款先中藥成分,所以好似得至尊先有中成藥註冊, 其他應該唔駛.

侯爵府

WingsBobo 發表於 14-7-13 11:38
咁又係, 我見我小朋友食衍生開奶茶, 猴棗散果D, 都有HKC-XXXXX
我知係註冊NO, 但就唔知點分.
灰甲都係藥, ...

http://www.dh.gov.hk/tc_chi/useful/useful_registration/useful_registration.html

香 港 的 藥 物 註 冊 簡 介

根 據 香 港 法 例 第 138 章 《 藥 劑 業 及 毒 藥 條 例 》 的 規 定 ,
香 港 境 內 銷 售 的 藥 物 必 須 註 冊 , 藉 以 確 保 藥 物 安 全 、
有 效 及 品 質 優 良 , 這 項 規 定 是 保 障 市 民 健 康 必 需 的 措 施 。

申 請 註 冊 所 須 提 交 的 文 件

製 造 商 申 請 註 冊 時 必 須 提 交 證 明 文 件 ,
證 實 有 關 藥 物 的 安 全 程 度 、 功 效 及 素 質 。
所 需 文 件 通 常 包 括 藥 物 的 製 造 及 品 質 管 制 程 序 的 資 料 、
臨 床 研 究 報 告 及 有 關 產 品 在 國 外 售 後 科 學 研 究 報 告 。

須 要 申 請 註 冊 的 人 士

藥 物 製 造 商 須 要 為 在 香 港 製 造 的 藥 物 申 請 註 冊 。
在 香 港 以 外 地 方 製 造 的 藥 物 , 則 須 由 進 口 商 申 請 註 冊 。

為 已 經 註 冊 的 藥 物 加 上 標 籤

藥 物 一 經 核 准 註 冊 , 可 獲 發 出 一 個 註 冊 編 號 。
這 個 編 號 由 「 HK- 」 及 一 個 五 位 數 字 組 成 , 即 如 HK-XXXXX ,
這 個 編 號 須 在 藥 物 標 籤 上 加 以 註 明 。
巿 民 為 避 免 誤 購 未 經 註 冊 的 藥 物 ,
購 買 時 應 驗 明 藥 物 的 標 籤 上 是 否 印 有 註 冊 編 號 。
其 他 必 須 在 註 冊 藥 物 標 籤 上 顯 示 的 資 料 包 括 :
製 品 及 製 造 商 的 名 稱 、 有 效 成 分 及 其 含 量 。
某 些 藥 物 的 標 籤 上 亦 可 能 須 附 加 額 外 資 料 ,
例 如 警 告 字 句 、 劑 量 、 服 用 方 法 及 次 數 。

大宅

又有新聞講灰甲, 比你睇下

【壹週刊】雨水汗水引爆灰甲 激光治療半年斷尾

壹週刊】陽光、雨水,香港夏日最強組合,強在「雙劍合璧」,引來真菌肆虐,尤其是在不見天日的鞋籠中!萬一真菌入腳,腳甲又有傷口,溫暖潮濕密封的鞋籠即成真菌最佳繁殖環境,造成感染,結果灰甲現形!

早前香港醫院藥劑師學會特別提醒灰甲患者勿胡亂使用灰甲非註冊藥物或偏方,否則除了延誤病情,分分鐘搞到爛腳及細菌入血,嚴重者可導致死亡。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140720/18805657

男爵府

陪月勳章

其實灰甲有無得斷尾?我屋企人先前都有灰甲,好返之後,又返發,呢期又似黎返

大宅

回覆:奶奶好似有灰甲,都唔知點同佢講

我62好多隻手指同脚指都有,99就脚指有,唉…唔知點開口,c6同佢地生活甘耐覺得無問題,唔會理

但我留意到佢地用得多既燈制附近既牆摸到變灰黑色,應該同衛生有關,完全唔知點開口

侯爵府

WingsBobo 發表於 14-7-24 23:40
又有新聞講灰甲, 比你睇下

【壹週刊】雨水汗水引爆灰甲 激光治療半年斷尾
謝謝分享.

個新聞影片入面講灰甲患者要每日查抗真菌藥水, 同埋個醫生都係用羅霉樂個隻,

不過我係每個星期查1次, 咁究竟係每日查定每星期查?

侯爵府

ladypanpan 發表於 14-8-8 13:00
其實灰甲有無得斷尾?我屋企人先前都有灰甲,好返之後,又返發,呢期又似黎返 ...
好返左之後又返發? WHY?

侯爵府

buysth666 發表於 14-8-11 13:42
我62好多隻手指同脚指都有,99就脚指有,唉…唔知點開口,c6同佢地生活甘耐覺得無問題,唔會理

但我留意到 ...
佢地完全無理到?

大宅

fracfrac_baby 發表於 14-6-18 10:38
你講果款是羅霉樂嗎? 我想問難唔難用? 用法係點?
都唔難用, 佢方便係一星期用一次就得, 唔駛成日用.佢一盒有整工具比你, 磨下腳甲, 之後搽藥就得.

大宅

buysth666 發表於 14-8-11 13:42

但我留意到 ...

完全感受到, 不過諗起都覺好恐佈, 但有小朋友係度, 我點都會出聲, 如果唔係, 真係孫都唔好掂.

對小朋友, 一定要衛生, 一來有病會傳染, 二來灰甲都會傳染.

侯爵府

felicia_rain 發表於 14-8-16 18:37
都唔難用, 佢方便係一星期用一次就得, 唔駛成日用.佢一盒有整工具比你, 磨下腳甲, 之後搽藥就得.
...
我就每星期查一次灰甲藥水, 隔2星期左右就會剪短同盡量銼薄.

子爵府

叫老公開口同佢講

首頁

尾頁

跳至