自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

立法會補選..........一定唔選4號

一定唔選4號

4號

4號:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

珍珠宮

原文章由 little_kiki 於 07-12-1 19:30 發表
細時聽婆婆訴說當年共產黨點樣虐待佢地,充公所有家當,要婆婆公公跪玻璃,舅父姨媽蕃薯都無得食,當年佢地為左自由偷渡到香港,生左媽咪後開始有好日子過,因為香港只要你肯努力就會有飯食,唔會好像大陸時的生活,辛苦做埋 ...

文革係中國o既dark ages
我當年讀中史時, miss講佢其中一位uncle都係由大陸黎o既, 比人抄家都算, 佢係當年黃埔軍校畢業生, 將介石仲送比畢業生一把匕首作紀念, 被抄家前佢已經將把匕首包左好多層, 掉落井, 點知都係比紅衛兵捉倒, 後果大家都可以想像。
唔好意思離左題

大宅

原文章由 Clicquot 於 07-12-1 19:51 發表
立法會補選..........一定唔選4號

一定唔選4號

4號

4號:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

我都會支持陳太

早一個月前葉太去上環一間酒樓拉票, 剛巧走過來同我哋握手, 因為我對姓葉呢個人無好感, 當時我耍手擰頭無同佢握手, 佢即時黑面擰轉頭走人!! 我覺得如果我真的同佢握手既話, 咪即係代表我支持佢:tongue: :tongue:

珍珠宮

原文章由 JennyKwok 於 07-12-1 21:00 發表

我都會支持陳太

早一個月前葉太去上環一間酒樓拉票, 剛巧走過來同我哋握手, 因為我對姓葉呢個人無好感, 當時我耍手擰頭無同佢握手, 佢即時黑面擰轉頭走人!! 我覺得如果我真的同佢握手既話, ...

嘩! 佢o既前上司阿董生當年都遇上相同情形, 但係佢都係笑笑口咁行開左, 幾有風度啊, 阿葉太真係要向董生學學野

子爵府

畀面勳章

原文章由 JennyKwok 於 07-12-1 21:00 發表

我都會支持陳太

早一個月前葉太去上環一間酒樓拉票, 剛巧走過來同我哋握手, 因為我對姓葉呢個人無好感, 當時我耍手擰頭無同佢握手, 佢即時黑面擰轉頭走人!! 我覺得如果我真的同佢握手既話, ...

做得好!!!
個4號完全冇大將之風, 點做議員呀? 重話想做特首tim, 香港人有難la

[ 本文章最後由 NatalieMaMa 於 07-12-1 21:17 編輯 ]

子爵府

不過7號d車今日成日係我留下好大聲禁叫
其實個個都係一樣..冇咩分別

禁止訪問

男爵府

我同家人(奶奶家人同外家家人)都支持4號葉太 我媽媽以前都唔肯去投票, 不過今次為了不要陳太勝出而破例去投葉太, 啲老人家就係因為自己捱過, 知道社會要繁榮安定的重要性才會選葉太, 總之唔可以俾陳太勝出

支持陳太等如想多個好似李漢奸咁嘅人入立法局搞事, 搞政治, 唔理香港的繁榮安定, 遲早敗晒我地啲血汗錢 , 我老公個嬸嬸見過佢拉票, 覺得佢好假, 選第二個都唔選佢

[ 本文章最後由 KKM 於 07-12-1 23:33 編輯 ]
?? 該用戶已被刪除

大宅

吾明點解投4號就代表安定繁榮呢? 係咪有得飲飲食食,俾幾十蚊有大陸團去就係對市民好呢? 依家抄到成萬蚊一呎樓,究竟咩人繁榮呀?

[ 本文章最後由 江直樹太太 於 07-12-1 23:56 編輯 ]

男爵府

中意比人牽住個鼻走咪投4號law~
係咪全部支持左派,香港就會繁榮安定??!~~~
我又唔見得會喎~

我只係見到好多"擦鞋友",同埋一大班似住有"靠山"又有水喉"射住"0既~~"蛇更團"
係度四圍"唱好"香港:lol: :lol: :lol:

男爵府

原文章由 KKM 於 07-12-1 23:29 發表
我同家人(奶奶家人同外家家人)都支持4號葉太 我媽媽以前都唔肯去投票, 不過今次為了不要陳太勝出而破例去投葉太, 啲老人家就係因為自己捱過, 知道社會要繁榮安定的重要性才會選葉太, 總之唔可以俾陳太勝出

...

好心啦,又用漢奸這條「罪名」,已經講到口都臭。
何謂「漢奸」? 首要掌握國家重要情報,位高權重,藉權利得到國家利益才有「本事」去出賣國家。
嗱,用個淺白的例子, 即係好似《色戒》阿易先生, 那種人才可配稱為漢奸:mrgreen:

阿李柱銘呢, 連同他整個泛民陣營的票,加埋都不夠建制派的, 連大陸入都無得入, 何來掌握我們偉大祖國機密去賣呢又?

出去寫幾篇文章,又無作假, 香港就是仍有這種可愛,去讓人講嘢囉。

不過,何為「港奸」呢?如果那班人擁有無窮動員能力,又得阿爺信任,無好好利用優勢去為香港爭取自由呀,普選呀……都算,而因為阿爺一句要廿三條立法,得令主子,就用加倍力量去完成這些送香港人民主言論自由去死的人,絕對是港奸,明白嗎?

很多支持葉太其中一項理由,跟歪理無異的是:

我好欣賞她的辦事能力……
當年廿三條立法,她都是僱員而已,難道老闆叫你去做你唔做咩?

好明顯,提出的支持者,都知道廿三條是惡法,
他們為葉太申辯的理由是: 她都是聽上司命令者……

癲架,那麼,她說甚麼「良心人人有」?
無錯,葉劉的確是一個辦事能力好強的人,正正是她的聰明,她安甚麼心腸,向著誰人更要提防。

如果老闆叫你收條「爛數」,一定要收到,沒有指明要放火淋油貼街招半夜電話恐嚇……

你為了聽命老闆,以上全部做齊不止,還用陰招打埋電話去債仔公司、朋友抹黑,唱衰,等佢無工無朋友……

大家認為,葉劉會是甚麼人? 03年見識過, 是否因為她浸完咸水,寫條民主論文,講下單親辛酸故事,搵個公關公司包裝下變成為真正「新的一葉」?
如果葉劉可以, 廿三條都可以!!!!!!!!!!

一直見到民調、網上留言對這人一味唱好,連她做到極衰的廿三條都可以讚好。

我真的覺得很恐怖, 你不如說支持劉江華、曾鈺成, 你選佢,都好過葉劉,葉劉不是普通女子,她太大野心,又太聰明,手段太狠,太過義無反顧喇。

她入得立法會,持著有民意基礎,下步是選特首呀。

03年,我挺著還快臨盆的大肚子去遊行,當年,走出來,不是為了香港要有民主嗎? 沙士, 有多少是當年的政府弄成的局面? 

當年,我記得自己好辛苦去行,是因為,不論的士司機、老麥員工, 就算我住千多呎半山大宅,我都有表達自己的公民權!!!!

如果,葉劉入局,就真正應驗她那句「希特拉是民選出來」!!!

[ 本文章最後由 小米米 於 07-12-2 00:20 編輯 ]

子爵府

我完全認同你既說話, 回歸十年香港愈來愈似大陸, 如果No.4 都可以嬴, 只是証明香港人自己選擇放棄自由和民主, 香港只有絕望

原文章由 kiukiudaddy 於 07-12-1 19:03 發表
我住新界,好羨慕妳地有得投票。
如果No.4 都可以嬴,代表香港已無可药救,以前政治無知嘅窮苦老人家為些微著數投民建聯,情有可原,近幾年竟然見到D後生仔入民建聯同幫手助選,究竟佢地知唔知呢班土共,响北大人面前插咗香港人幾多 ...

男爵府

NO NO NO!!!!!

呢啲嘢我同家人都唔會貪, 我亦都唔需要貪, 你咁講太唔尊重人啦?-( ?-( ?-( 我都唔知佢有得飲飲食食, 俾幾十蚊有大陸團去, 呢啲嘢民主黨、自由黨都有啦....

我要一個會協助政府解決民生問題的人, 但絕不能把我們的血汗錢派晒俾啲伸手黨
我不要一個只以爭取普選作賣點, 只搞政治的人, 長毛、名咀就係由普選產生, 問你死未

原文章由 江直樹太太 於 07-12-1 23:53 發表
吾明點解投4號就代表安定繁榮呢? 係咪有得飲飲食食,俾幾十蚊有大陸團去就係對市民好呢?

洋房

原文章由 fwc 於 07-12-1 17:01 發表
嗯, 未決定,

前排網上電台蕭若元同長毛傾偈, http://www.myradio.com.hk
http://www.myradio.com.hk/download/Shiu/20071122/20071122b.mp3
講到民主與經濟.
南美洲維內瑞拉的總統查瑋斯, 多次擊敗受美國支持的反對派而連任.
佢係民選上台, 但竟然修改憲法將自己變成終身制總統,
變成獨裁.
呢類民選變獨裁的事在南美洲時常發生.

點解會咁?
因為只有國家的最高價值係自由主義, 民主與法治才能長久.
而南美州就以反美的民族主義作為最高標準,
以民族主義為名, 以反美帝國主義為名, 廢除民主憲法.
這就是民族主義高於民主自由所帶來的禍害.

希特拉亦係一樣, 大力宣傳德國在一戰後受歐洲壓逼, 所以貧窮,
以民族主義作號召, 民族主義成為最高準備,
最終廢除了民主自由, 國家與世界陷入萬劫不復.

蘇聯一樣, 就是國家發展, 國家最優先的「集體主義」高於個人優先的自由主義,
最終失敗.

再看深一層,
為何民族主義及集體主義會有市場?
因為提倡者能改善經濟改善民生, 就能人民隨之入魔.
德國的威馬共和雖然自由民主, 但對經濟束手無策.
結果被希特拉同民族主義有機可乘.
南美洲由於長期經濟落後, 受美國經濟剝削,
領袖一直無法解決經濟問題, 所以人民無法信任民主.
結果, 查維斯改善經濟有成, 得人民信任, 現在走向終生制總統的專制獨裁.

當人連生存都面對困難之時, 還如何能信奉自由民主?

所以, 堅持民主的政黨極有責任去研究經濟、去保持經濟繁榮與民生穩定.
因為一旦民主自由的政黨經濟失敗, 就可能令人民放棄民主與自由,
令國家漸漸步向黑暗深淵.

陳太參選時比人問「忽然民主」一事,
陳太答「公務員要學習民主, 民主派亦要學習良好管治」,
呢點係至理名言.

我就以陳太呢句足以與世界看齊的金句, 向閣下推薦:請投陳方安生一票。

子爵府

are you kidding???

協助政府解決民生問題的人, 要求最低工資既係民主黨, 民建聯:tongue:永遠係反對果派, 所以爭取勞工福利的陳婉嫻, 先頂唔順而退出民建聯, 只保留工聯會的身份咋

原文章由 KKM 於 07-12-2 00:22 發表

呢啲嘢我同家人都唔會貪, 我亦都唔需要貪, 你咁講太唔尊重人啦?-( ?-( ?-( 我都唔知佢有得飲飲食食, 俾幾十蚊有大陸團去, 呢啲嘢民主黨、自由黨都有啦....

我要一個會協助政府解決民生問題的人, 但 ...

男爵府

我唔係住港島,
但就我看,我會要葉太好過,
講政治,個個都咁黑暗架喇,
我相信無人敢講世上有個唔黑暗的政客,
你地又點知陳太無政治目的,
個目的對我地巿民有無用,好唔好無人知?
普選係要有,但陳太同民主派可以搞到咩??...未必,
呢個只不過係佢地口號,所有政客講左唔做...大把,
好似"長毛"咁,一味有口號,一味反對,對我地巿民,
真正民生問題可以做到多小???
有好似"鄭大班",他的民主又去了那裡???
一入左去立法會,位置唔同左,佢做唔做到都唔知???
如陳太咁支持普選,點解佢在任高官時唔大聲疾呼呀????
而家無權先講,遲左d喎

另方面,親中又乜問題,
我家族都受當年的共產黨害,
我亦算係半個受害者,但我今日都會想中國富強,
無中國睇住,以今日的世界視野同經濟,
你地估香港有咁好環境,恒指可以去到咁高位,
香港9成民生產品來自中國,資金亦唔小是來自中國,
身為中國人,想中國強,真係咁難,

點解我地上一代比日本仔搞到咁,
你地都可以原諒日本人,
但就唔可以原諒自己國家?????

大宅

問題係我真係識人話因為民X聯有平團+飲飲食食,所以投佢喎,咁可能依D對佢黎講咪叫協助政府解決民生問題囉! 我無吾尊重人喎! 咁點解投陳太就一定多個漢奸呢? 點解陳太就一定吾能夠協助政府解決民生問題呢?

原文章由 KKM 於 07-12-2 00:22 發表

我要一個會協助政府解決民生問題的人, 但 ...

男爵府

你覺得陳太冇嘢心咩, 佢嘢心仲大

漢奸即係漢奸, 每人對漢奸的看法可以不同, 對我來說, 講幾萬幾千次佢都係一個漢奸

原文章由 小米米 於 07-12-2 00:15 發表

好心啦,又用漢奸這條「罪名」,已經講到口都臭。
何謂「漢奸」? 首要掌握國家重要情報,位高權重,藉權利得到國家利益才有「本事」去出賣國家。
嗱,用個淺白的例子, 即係好似《色戒》阿易先生, 那種人才可配稱為漢奸: ...

洋房

原文章由 KKM 於 07-12-1 23:29 發表
啲老人家就係因為自己捱過, 知道社會要繁榮安定的重要性才會選葉太, 總之唔可以俾陳太勝出
支持陳太等如想多個好似李漢奸咁嘅人入立法局搞事, 搞政治, 唔理香港的繁榮安定, 遲早敗晒我地啲血汗錢 , 我老公個嬸嬸見過佢拉票, 覺得佢好假, 選第二個都唔選佢

如果咁重視經濟發展, 做咩又講咁多民族主義呢?
點解要將漢奸拉埋蒞講?
我都好重視經濟發展, 所以我都唔想講政治.
但特區政府一次又一次玩野,
當年在台灣人入境的passport上蓋章寫著「唔可以違反一個中國」又乜又物, 激到台灣人幾嬲.
當年入境處搞咁野, 上頭好似就係葉劉淑儀.
咁多台灣人來港旅遊、做生意,
點解咁趕客?

當年2003年香港窮到咁慘,
大家都想政府專心發展經濟,
但點解政府就硬推廿三條國安立法?
我地想經濟好, 但政府就玩政治.
係邊個? 董建華同葉劉淑儀囉.

好喇, 民主派搞搞震, 但搞足4年, 香港經濟越來越好.
咁請問,
民主派搞搞震有影響到經濟咩?
所謂搞搞震影響經濟, 真係一個低層次的笑話.

首頁
12345...7

尾頁

跳至