跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 Edgar媽 於 07-12-6 11:24 發表
Wing,
部機o係fortress 買, $3,180 有2張2g card 送, 仲有腳架, 相機袋etc, 都夠玩一排了

我諗我買貴左,$3280 (只有一張2GB咭送),激死我喇

等我去買返個相機袋先

別墅

-

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 polly1120 於 07-12-9 22:12 發表
我岩岩都出左去買canon的g9
好似好多野玩咁~
不過我覺得都幾費啊.. $4180得2gb咭送咋!:cry:

有冇人用過呀? 好唔好用架? 我乜都唔識架.. 而家先學

G9....我未用過,遲2日會拎人地果部上手睇下

今日我都係G9同S5 IS之爭,當然最後睇$$$$,S5贏左:)

聽過好多用家講,都話G9影出黎好好,你放心啦!

[ 本文章最後由 haileymama 於 07-12-10 08:02 編輯 ]

大宅

我唸您中緊毒了

原文章由 haileymama 於 07-12-9 17:52 發表

我諗我買貴左,$3280 (只有一張2GB咭送),激死我喇

等我去買返個相機袋先

水晶宮

原文章由 ccmching 於 07-12-10 07:28 發表
我唸您中緊毒了

morning~~~
未,有排啦,十劃都未有一撇,我乜都未買..........
閃光燈,長鏡,腳架..................等等等等
如果真係玩,多多錢都唔夠啊

大宅

好!Poly1120 同 Joyce 快D武掂部新机,然後post D 傑作上耒!
我未決定買邊部,另外一個friend 又建議我買單反。咁我见Sabrina 影D相咁靚............真係要再evaluate 下。
Joyce, 你有冇多几部机比我試下

大宅

joyce,

why 你遲買過我都咁貴o既 係唔係去fortress 買架 ? 我o個日落到去問佢3180 仲有冇得平, 佢話價就冇得再落, 不過送多張2g card 比我, 咁我仲唔lur 飯應咩

別墅

-

別墅

-

水晶宮

原文章由 polly1120 於 07-12-10 15:04 發表
我0岩0岩試左部g9........
都唔知咩事.. 哈哈~ 完全唔識用呀!
我想請教各位高人呢.. 點樣可以影到深淺景呀?
即係個人好清楚, 背景朦哂呢~~

明明個sales話較光圈大d就得架~ 點解我唔得既? 快門又使唔使較架? iso又點 ...

我都仲摸緊,聽日就會正式第一次"處機下海",試下影人像同風景,睇下會唔會影到一pat屎返黎喇

至於個景深問題,你睇下2個website幫唔幫到你...
我都係即管聽日試下架咋,你都試下啦,大家再share

http://www.35photo.net/35photos/photodoc/qa/33/33.php

http://dcfever.com/photographic_techniques/article14/

大宅

您聽清楚,我中緊毒, 唔係
已經中毒呀)))
:lol::" />lol:lol

您要防止這種毒擴散

原文章由 haileymama 於 07-12-10 08:01 發表

morning~~~
未,有排啦,十劃都未有一撇,我乜都未買..........
閃光燈,長鏡,腳架..................等等等等
如果真係玩,多多錢都唔夠啊

[ 本文章最後由 ccmching 於 07-12-12 02:20 編輯 ]

大宅

等我答下嘴先 您個女係咪話媽咪,您有無中毒呀
btw,您個女表情好得意,影相時她想講野比您聽

原文章由 polly1120 於 07-12-10 15:13 發表
仲未識點用.. =,=
影唔到我想要的效果......
點解個背景仲咁清楚既??

http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/x__DOT__kf9CGWGRah_7l4IIsl41QkNHa3Jow-_2/blog/20071210031033364.jpg?ib_____DS9._IR2R

我個女表 ...

大宅

BK搞mud,出d怪符號?-(?-(

原文章由 ccmching 於 07-12-12 02:15 發表
您聽清楚,我話您中緊毒, 唔係
已經中毒呀)))
:lol::" />lol:lol

您要防止這種毒擴散

別墅

-

大宅

我都睇咗 joyce 的兩條 links, 清晰了不少。
如果我理解無錯, 應該光圈愈大, f 數愈細。

原文章由 polly1120 於 07-12-12 12:12 發表

真係真係真係唔該哂你呀!:lol:
不過我有個好白痴既問題
f/2既光圈大d, 抑或f/8既光圈大d呀?

哈哈~ 中毒都唔緊要啦, 最緊要唔會身亡就ok啦~~~~
哈哈哈哈 ...

水晶宮

原文章由 polly1120 於 07-12-12 12:12 發表

真係真係真係唔該哂你呀!:lol:
不過我有個好白痴既問題
f/2既光圈大d, 抑或f/8既光圈大d呀?

哈哈~ 中毒都唔緊要啦, 最緊要唔會身亡就ok啦~~~~
哈哈哈哈 ...

我諗我都中晒毒~~~~

數值愈細,光圈愈細

我今日同朋友請教左一個方法,好Easy地就可以影到景深
記住3點位置

相機________人______________背景

你用Auto Mode,企係主體後少少,將個鏡頭zoom埋去,就可以影到淺景深效果,我俾3張你地睇下

別墅

-

水晶宮

原文章由 polly1120 於 07-12-12 18:05 發表
haileymama,

用auto mode都得架?!?!?!

下, 原來f數值愈細, 光圈愈細架?!?!?!

我今日都終於成功影到景深喇~~ 但我用左am mode!
但唔係次次都成功架!! 都係要zoom in架!

係呢, 妳囡囡讀迦南架? 我個女都係呀! ...

邊間迦南啊?我地係小西灣分校架
今日去旅行啊

原來我搞錯左,數值細係光圈大

[ 本文章最後由 haileymama 於 07-12-12 18:30 編輯 ]

水晶宮

http://picasaweb.google.com.tw/Hocyjoyce/HaileyIslandResort

有相睇 獻醜喇

大宅

彤彤真係乖,照擺嗮post比您係o禁影都得:tongue:
我鍾意厘張佢托住頭果張,哎呀! Post唔到出黎o既

原文章由 haileymama 於 07-12-12 18:48 發表
http://picasaweb.google.com.tw/Hocyjoyce/HaileyIslandResort

有相睇 獻醜喇

首頁

尾頁

跳至