親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:臺中清境日月潭自駕

對頭D大旅遊巴很快甘衝落泥,又越哂界,我們上山巳好慢速,但刀怕対頭車。而且下山黃昏時好大霧,完全系摸摸下條路

男爵府

回覆 香格里拉 的帖子

7月頭剛自駕遊清境,如果驚,就日落之前上到去啦,路不是太窄,只是彎多,我們駕的是7人車,開30咋,條路透唔通,唔好越線。
其實我都只係驚落雨,山泥傾瀉咋。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我唔識揸車,今晚係book車上清境,感覺係路算寬闊,但好多彎,同意要慢駛。對頭車有時會越線爬頭,感覺上危險,晚上唔熟路都好緊張。司機開好慢,過彎會響“安”。

大宅

回覆 petitdevil 的帖子

我們會8月尾到台中, 而我的姐夫是經格上租用九人車, 因他喜歡可在台中機場取車, 較為方便.

大宅

多謝大家分享!
我book左和運呀!
星期日出發,同意要慢駛,和運連gps
試左回來分享!
自駕方便我們一家大細,又出出入入,
始終臺中交通不太方便,有駕車,
會方便好多!
呢二曰會再係google 睇路.
希望一切順利

大宅

回覆 kengi269 的帖子

和運租wish

大宅

畀面勳章

呢幾日問左幾間台中酒店,有幾間都係要行 5-10分鐘先去到停車場,如果訂酒店都要留意下

男爵府

我係港媽...上年年尾我自駕由台中去日月潭再上清境, 再返台中....

同意彎係好多(又如秋明山)我第一日落機仲要去埋彰化景點先去日月潭.....
途中行HIGH WAY 好多車要小心, 因為有D車隨時會CUT入最尾條線出路口 , 轉左小路D車小D 但都係要留心, 因為D 街燈唔似香港咁光....一上山路直頭無街燈添......

好彩平時係香港有揸開車........所以都唔係咩問題....
我果次簡直當左自己係籐原拓海個妹咁.....上晒身

你地睇下個GPS D 路...好似我地人體入面D腸咁.......

其實慢慢揸同留意路面情況就OK....由其左駄要記住同香港D路調轉就OK了

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:呢幾日問左幾間台中酒店,有幾間都係要行 5

原帖由 petitdevil 於 14-07-25 發表
呢幾日問左幾間台中酒店,有幾間都係要行 5-10分鐘先去到停車場,如果訂酒店都要留意下

...
台中智選假日飯店停車場在樓下,最方便!另外逢甲夜市附近的黎客商旅亦是附停車場,不過係幾層式果種停車場(升降機式咁),每次拎車泊車都有職員幫助,兩間我都住過,都很滿意

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+petitdevil+於+14-07-25+發表

原帖由 Biancacheung 於 14-07-25 發表
台中智選假日飯店停車場在樓下,最方便!另外逢甲夜市附近的黎客商旅亦是附停車場,不過係幾層式果種停車場 ...
我就係其中一間問左黎客啊,佢話「飯店是特約停車場配合走路需5-8分鐘」,定係其實好近既呢?新驛又係話要行10分鐘。

因為有小朋友,如果正常人既5-8分鐘可能我地要行十幾分鐘,所以仲諗緊啊~

大宅

我台中巿留二晚,第二曰先攞車直上清境明琴,之後落曰月潭留二曰再返臺中浸溫泉還車返機場回香港。
用車時都是較偏僻地方,亦電郵酒店問了泊車,confirmed 了無問題。
希望一切順利!

大宅

回覆 waiwaikelly 的帖子

看相見車路都好modern ,好放心

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:Quote:原帖由 Biancacheung 於 14-07-25 發

我就係其中一間問左黎客啊,佢話「飯店是特約停車場配合走路需5-8分鐘」,定係其實好近既呢?新驛又係話要 ...
我上年先住過黎客,佢地停車場係正樓下 ,不過好似泊得十零架車,因為佢地停車庫好細,裡面一個車位可以泊三架車(拎車時會好似輪盤咁升起其他車),新驛我都住過,停車場係室內,但要行五分鐘轉右入條街就見到,可在飯店門口落貨,司機開入去泊車,佢地會俾埋車庫遙控俾你,我覺得可以接受

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+petitdevil+於+14-07-25+發表

原帖由 Biancacheung 於 14-07-25 發表
我上年先住過黎客,佢地停車場係正樓下 ,不過好似泊得十零架車,因為佢地停車庫好細,裡面一個車位可以泊 ...
你咁多間都住過既
你通常係邊度book 架?我尋日無意中睇睇下見到台灣酒店都有團購 gomaji.com,好抵

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:Quote:原帖由+Biancacheung+於+14-07-25+發

你咁多間都住過既
你通常係邊度book 架?我尋日無意中睇睇下見到台灣酒店都有團購 gomaji.com,好抵 ...
我諗黎客如果自己車庫泊滿左,就要泊去外面特約停車場,所以佢地先咁同你講,費事之後無車位俾人投訴不過台灣好多商旅都係咁,我比較鍾意新驛,住過兩次,早餐好食過黎客(黎客係半自助式,早晨套餐選一,新驛係全自助早餐選擇多d)

有試過在香港旅行社訂,有時會在四方通行訂,有時會在payeasy訂,睇情況訂

大宅

引用:各位旅遊達人,試過或將會自駕的,可否分享

原帖由 香格里拉 於 14-07-16 發表
各位旅遊達人,試過或將會自駕的,可否分享注意事項。
我地剛從臺中自駕回港,本來都驚上清境條路C6 handle唔都,不過回來就像朋友所講似入石澳及太平山條路。最緊要set GPS時要避開小路,我地就係上清境時被GPS點了行小路=單程路。為了讓一架對頭車路,我地後退,架車卡住在小草坡,唔上唔落。幸好,遇上一班好心的臺灣人幫手推車,才可脫險!

大宅

畀面勳章

我諗黎客如果自己車庫泊滿左,就要泊去外面特約停車場,所以佢地先咁同你講,費事之後無車位俾人投訴:think ...
我最終尋晚訂左兩晚52兩晚53,本來訂左碧根,但發現52兩晚平三百即取消

我見payeasy 好似團購咁既?要買前打去問有冇房?

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+香格里拉+於+14-07-16+發表各

原帖由 evachau50 於 14-07-25 發表
我地剛從臺中自駕回港,本來都驚上清境條路C6 handle唔都,不過回來就像朋友所講似入石澳及太平山條路。最 ...
好險啊! 其實我都有d驚我老公搞唔掂

Gps 可以睇到邊d 係小路?

大宅

去年我老公第一次駕左軚就是上清境, ok無問題, 但真的要慢, 同埋好多台灣人cut線爬頭, 黄昏前就好上清境啦....反而我晚上去日月潭, 落雨, 超少路燈...仲黑! 今年去墾丁又係晚上好黑, 只能靠車頭燈, 唔知點解台灣係咁....香港夜晚駕車好好多

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:去年我老公第一次駕左軚就是上清境, ok無問

原帖由 awowo 於 14-07-26 發表
去年我老公第一次駕左軚就是上清境, ok無問題, 但真的要慢, 同埋好多台灣人cut線爬頭, 黄昏前就好上清境啦. ...
台灣d路係咁,馬路燈好弱雞的,上個月我地由桃園開夜車返台中,我忍唔住問c6點解台灣d街燈咁弱,c6話台灣不嬲係咁,可以開埋另外兩盞車頭燈會光好多,但呢個行為會好“白目”,因為我地開咁光會影響對面線既車

首頁

尾頁

跳至