自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 macaogirl 於 07-12-20 20:30 發表
幅射就唔係囉!真係病人本身體質差架.其實最主要係怕病人本身打完化療針之後排出d毒素啫,最好唔好同用一廁所,食飯時一定要用共筷囉~其他野都無咩架啦. ...

以我經歷,
食飯用公筷係衞生問題,唔好令病人受感染。
至於廁所,醫生就無咁嘅建議喎???

王國長老

原文章由 weima 於 07-12-20 23:25 發表
其實呢個係信心問題,病人做左化療會唔會影響其他人,真係人言人殊。但我認識一個係醫院幫人做化療既護士,佢真係擔心會引致不育同癌症~~~所以佢一直都唔結婚。

病人係好無奈,但病人家屬擔心親人,都係好正常,唔可以怪人地,所 ...

如果好大劑量化療係會令某些病人不育,
但都有病人痊瘉後懷孕和生下正常BB,
我是其中一人,我個女11歲,
還識得有2位男病人都有小朋友,
一個小學,一個幼稚園。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

I am horrified, stupidified, terrified by people's ignorance.

子爵府

化療沒有輻射
體外放射治療也不會使病人帶有輻射
體內放射治療既人的分泌物(口水, 小便)都有放射性物質--即係輻射, 如果病人去完洗手間唔小心, 沒有蓋上廁所便沖廁, 放射性物質便彈到四周都是, bb身體小, 對小量的輻射都有很大的影響, bb可能成為畸胎, 所以要小心

原文章由 貝貝 於 07-12-20 20:32 發表
我淨係覺得...有時人自私起上黎...乜野膚淺野都諗得出...如果好似佢咁講...化療既人係咪要隔離...唔好比佢接觸任何人?? 唔好比佢出街?? 佢地化療完身體會有幅射周圍射?? ?-( ...

[ 本文章最後由 worrywong 於 07-12-21 00:50 編輯 ]

男爵府

我個姑奶接受梗化療時都有幫我揍當時是剛剛出世的臭b, 我冇惗過有嘜問題喎, 不過我姑奶都有問過我介唔介意0架

:-P :-P

王國長老

原文章由 worrywong 於 07-12-21 00:25 發表
係真的, 唔你膚淺野, 化療既人的分泌物(口水, 小便)都有放射性物質--即係輻射, 如果病人去完洗手間唔小心, 沒有蓋上廁所便沖廁, 放射性物質便彈到四周都是, bb身體小, 對小量的輻射都有很大的影響, bb可能成為畸胎, ...

你講有輻射的係放射治療,

化療係無輻射,
分清楚

首頁

尾頁

跳至