基督家庭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆:今日dse 放榜 我已經睇得出上帝唔係\"全能全善\"

我當年都唔低分,入咗HD.
反而好多低分過我嘅同學入到degree.

當日返教會分享,大家都覺得我好慘,覺得我應該上訴。覺得我無可能得HD無degree.

但我相信神有佢嘅美意同安排。
我照入HD, 有機會去美國實習,未畢業搵咗人生第一個十萬返香港,啱啱好時間幫屋企買到住緊間公屋。出嚟做嘢,我晉升嘅機會同薪金加幅都比其他同學快同高。反而好多讀degree嘅同學仔,頭幾年兜兜轉轉唔知自己要啲乜,浪費咗時間。

神俾我喺看似逆境學識要順服,知道自己喜好同未來目標,依家先得嚟咁順利。我好感恩。

唔好淨係睇眼前嘅\"地位/榮譽\" (學位),相信神嘅安排!

sejjb    發表於 16-2-1 12:37
july2011  Impressive   發表於 14-9-12 21:08
熙媽媽    發表於 14-8-12 18:13

子爵府

回覆:今日dse 放榜 我已經睇得出上帝唔係\"全能全善\"

其實你仲有無返教會?
2014.07.18 you ssid 「 我無番得耐都唔想返 耐左唔識人 唔想返」。

睇真啲,你話的事奉係「返學」校幫手團契工作?其實唔係教會事奉。

其實你無返教會,無睇聖經,閒時睇A_ (你認為係罪既野)。

你自問你有無真心對神呢?

無人話23分係一定入到大學,報紙都話今年22,23分係marginal. 要睇選科策略,(你大可以搵番放榜日子啲報紙睇下) 你有無改J U P A S ?? 定係好老定咁坐係度覺得神一定會幫你? 23分,唔難搵其他出路,其他就學機會,如自資的大學學位。(政府資助既要4萬幾一年,自資既6萬左右一年,分別其實唔太大) 你23分,實有得讀,我個親戚19分都搵到個自資學位,你又有無去搵呢? 定係坐係度,做暑期工,抽ibond等大學收你? 你又點知J U P A S 既 Offer 一定係適合你???

低分過你的你同學的offer,你好想讀咩? 你又知道人地有無在選科上有策略呢?

都係果句,你先要調整你對神的心先。神唔一定悅納你獻的祭,你無心的,神可以唔收架。
就如該隱,求其搵啲野送比神,神都可以唔鍾意架。反之阿伯的奉獻係有心思,神就悅納果啲。你太唔熟聖經,所以你覺得你付出的,神一定會要,而又一定以你想要的方式去祝福你。你都係返去睇多啲聖經先。

男爵府

可能上帝為你安排一條更好的道路。
我中四開始返教會,當年會考也不能順利讀中六。
大專路途滿有波折,中六時父親患鼻咽癌。
我是家中長女,從此就半工讀。
在考慮升Poly或做工時,因爸爸有病媽媽要照顧他,全家無收入。我就為此禱告。

在禱告中,上帝給我特別的啟示(不詳細講)。
我就放棄當年(1990)$7500月薪,繼續升讀Poly,並答應媽媽每月給$3000家用。

感謝主!就係因為這些不如意,造就了一個倚靠神順服神的我。
以人的看法,現在我的成就較任何一位同學都不差。(錢/成就不能帶上天堂)
我一直相信上帝,一直返教會,一直有服侍。感恩。

熙媽媽    發表於 14-8-12 18:13

侯爵府

想問你一句, 你有無向神祈禱? 祈求和存感恩的心。

祈禱心態很重要, 要有虛心的態度,在主面前要謙卑。心思意念都很重要, 若懷有不甘,怨憤,恨惡,這些怨毒不忿的心會阻礙和神的關係,神的應允。神往往先要治療人的心靈,要人明白過來, 要讓人知道明白神的屬性。敬畏耶和華是知慧的開端。當祈求,存謙卑、感恩的心, 耐心等候,神必為你預備。因神聽謙卑人的禱告。

別墅

如正直向神依靠,必受神喜悅,蒙納救恩。

侯爵府

年輕人,上帝對我哋人生有長遠計劃,唔係好似我哋咁睇眼前架!

你呢刻嘅怨憤,正正係我由十幾歲至三十幾歲嗰廿年嘅寫照。

我十多歲嗰陣,成績唔錯,會考四優四良,中六後暫取入讀中大經濟系。當時我有兩大原則:1) 獨身主義, 2)畢業後入投行做 dealer, 賺大錢令父母可以有工人服侍,住豪宅,唔駛再迫巴士,唔駛俾親戚睇唔起。當時我喺教會,係詩班女低音主力,團契副團長,聖經班老師,生活營籌委。

上帝用咗二十年指引我行咗另一條路。

做團契嘅過程裏面同一位弟兄成為知己,佢唔靚仔,但為人盡責,靈命亦係公認嘅好。當時我同大學一位師兄瞹昧,以我自己意思就當然想同師兄發展,但我唔敢亂嚟,一直為呢件事禱告,結果師兄皈依佛教,弟兄向我表白。同弟兄拍拖四年,歷盡艱辛,身邊閒言閒語多多,導師團友全認為我倆不相配,但我嘅好勝心同包拗頸脾氣被上帝\"大大使用\", 終於弟兄成為丈夫。獨身主義原則被上帝擊潰。

學業方面,經濟系對數學嘅要求令我始料不及。以一個文科生,數學九十幾分就以為自己好掂,結果一收到 basic microeconomic theory 考卷, 32分。 Intermediate microeconomics ,40分。晴天霹靂!前所未有挫敗,開始怨上帝,點解我拍拖已經棘手,入大學後讀書都衰過人!結果轉讀政治系,投行止步。畢業後考過EO AO, 兩次都係面試失利,喺商界,讀啲咁嘅閒科,人脈又冇,只能普普通通。

本來都冇問題,生咗囡之後請姐姐湊,點知姐姐嚟咗兩個月後急性腎炎入院。父母幫手湊住阿囡先,姐姐出院後父母繼續湊囡,姐姐就日日吼我兩夫妻返咗工玩失蹤,做嘢求其又頂撞我,結果炒咗。但一年後家母血壓高,湊唔到我囡,又無把握請到好姐姐,我只有辭職。賺大錢,諗都唔駛諗。

辭職後發生好多事:2007年我嚴重鬱躁症發作,需長期治療, 上帝透過呢件事令我明白我唔係一個能抵受壓力嘅人,若當初我入到投行或政府,我可能已自殺。 2011年家父患直腸癌,至今動咗四次手術,上帝透過呢件事令我明白父母十分需要我,佢哋需要我嘅關心陪伴,而唔係我以為嘅工人服侍,豪宅華廈。仲有,我囡係一個對上帝說話十分渴慕,喜歡思考嘅小朋友,佢好需要父母去mentor佢, 上帝告訴我,我嘅事奉喺家庭,唔係事業。

年輕人,你要等候耶和華!

男爵府

點解幫你就等於全善?咩邏輯。。。

侯爵府

引用:年輕人,上帝對我哋人生有長遠計劃,唔係好

原帖由 YolandaTam 於 14-08-10 發表

你呢刻嘅怨憤,正正係我由十幾歲至三十幾歲 ...
感動,感恩,神恩典夠我們用! 加油!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

hkgma 發表於 14-8-8 16:07
我個frd 低分過我入city 無interview過

我高分d 就no offer

看過你的大作之後,我相信神是公平公正公義的。

男爵府

回覆:hkgma 的帖子

年輕人,明白你現在的處境和不憤,但是福是禍,現在定論太早了。當然對你來說現況是不公的,而且神看來沒用。但我敢說我相信的神是大而可畏的,你有guts的話,再跟住呢位神,去認識下他,睇下聖經,返下教會,去探索一下衪。如果你未係好認識他,你又怎能說他不公允呢?

大宅

我個frd 低分過我入city 無interview過

我高分d 就no offer

你嬲緊2樣嘢:
1. 人地比你低分,不過人地有OFFER,你無。
2. 比人取笑

首先我地睇第一樣嘢先啦!因為有機會係計錯數選錯科導致,而唔係因為唔公平。(JUPAS係個SYSTEM,又唔係識你個同學,無理由「唔公道」)

同學,你攞到23分,係嗎?

如果唔介意,你寫寫你+同學各科得分、CITYU選邊一科,等我幫你計計呀!
你中六,你都知每個學系HEAVIER WEIGHTING都唔同,你如果中左HEAVIER WEIGHTING嘅科目,個分會加多左,總分就會唔同。

如果你介意,咁你自己先睇睇CITYU上兩年點計個分先,你會發現4C+1X個分高過人,計完HEAVIER WEIGHTING後,可以係好唔同。
http://www.admo.cityu.edu.hk/doc/jupas_scores2012.pdf
http://www.admo.cityu.edu.hk/doc/jupas_scores2013.pdf

之後再睇睇以下網站P.37,2014嘅詳情:
http://www.hyc.org.hk/publish/2014_PG/Part3.PDF

簡單黎講,如果你總分比同學多少少,但同學英數分數好過你,計埋HEAVIER WEIGHTING,佢嘅總分應該高過你。

YolandaTam  你好叻!   發表於 14-8-12 19:29

大宅

YolandaTam 發表於 14-8-10 02:23

你呢刻嘅怨憤,正正係我由十幾歲至三十幾歲 ...
加油!願上帝的平安與你同在。

大宅

又話咩要做待奉 又得賞賜
至於第二個問題:比人取笑,對信仰動搖。

你睇到好多JM係呢度好真誠咁同他分享佢地嘅經歷。
事實上,神從未曾應許天色常藍,但卻答應會與你同在。

當別人誤會信仰應該一帆風順嘅。
但我地打開聖經,我地會明白由始至終,都唔係講緊呢樣嘢。
你不妨想想自己一開始時點解信,經歷過D咩事,上帝點樣與你同在。

另外,無JUPAS OFFER,你有咩出路呢?

複式洋房

回覆 熙媽媽 的帖子

做廢青 躲在家上bk 高登 打機=)

等下年再報過

上帝既心意黎 好似係

大宅

hkgma 發表於 14-8-13 08:29
回覆 熙媽媽 的帖子

你認真ga?

大宅

hkgma 發表於 14-8-13 08:29
回覆 熙媽媽 的帖子

你真係今年考生?

複式洋房

回覆 熙媽媽 的帖子

點會唔係??

複式洋房

回覆 熙媽媽 的帖子

等下年再報 又唔岩?

子爵府

引用:回覆 熙媽媽 的帖子做廢青 躲在家上bk 高登

原帖由 hkgma 於 14-08-13 發表
回覆 熙媽媽 的帖子

你有工返,其實都唔算係癈青,你星期六要返工架嘛!

複式洋房

回覆 joetreemo 的帖子

佢問我出路 我梗係要答未來展望

而家我係自己中學做暑期工

9月完約 hea 番幾個月先

世界太難撈

一心一意do weak ching

下年入鯨魚大學做黃之風同學

最好就畢業日日做廢青+搵個大6女人結婚 躲係屋企拎cssa

最好就
黃女和未婚夫皆無業,數月前她發現「有咗」,兩人決定組織三口家,影定婚紗相並籌備婚禮及迎接新生命,無奈財力有限,遂向社工求助及申請綜援,黃女疑對未來憂心不已,恐無錢養活嬰兒。

之後點大家都知

首頁
12345...6

尾頁

跳至