夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 kendyyeung 於 08-1-9 01:14 發表
樓住,看了你的故事,我挺有点感触的
。因为我老公都是国内的,自问我自己都不是本土长大的香港人,都是移民过来10几年个种,老公亦是以前的同学,大家拍拖都很多年,离离合合左几次,最终得到家人答允结左婚,之后我一直在上面居住, ...

照我睇黎,你無謂帶兩個b落黎香港生活囉.既然你都可以接受自己係上面住,何不讓兩個女係上面讀書呢?你甘樣落黎,就咩都要重新黎過.再唔係,等你老公落到,先再帶距地落黎讀書.如果兩個真係達唔到共識,甘唯有屈就下自己啦.我自己深深明白到,同老公分開生活,距又付擔唔起我地ge生活,有老公等於無老公,而且甘樣會令你更加激氣,你亦會覺得距好無用,又擔心你第日落黎香港唔會可以做d咩工,等等
如果你真係要落黎香港住,一係你叫屋企人幫你湊兩個b,你自己出去做野.一係你就做單親全織媽咪,去拎綜援.你可以去穩社工,同距講下你而家ge環境,距會寫封信轉介你去社會福利署申請.岩岩開始,由於你無連續係香港住滿(唔知幾多日),距只會比住你兩個女先,等你住滿,距就會叫你出去租屋住.一年只可以返大陸60天.
申請公屋方面,你拿了申請表填上資料,再加埋距要ge証明就得架喇.我沒無印象,幫唔到你,唔好意思.

男爵府

回覆 #20 80999121 的文章

你唔會上大陸住,所以如果你想一家團聚既話,就一定要申請老公落香港,right?
我知你係為咗小朋友著想...
但你再唸清楚d,佢未去香港已經咁對你,
佢來咗之後,講得唔好聽d...
佢更加唔"瀉"你,會唔會變本加厲呢?
仲有你地會日對夜對,你頂得順冇?
會唔會仲多交嗌? 咁可能對小朋友仲唔好喎!

你無奈接受~ 決定申請佢落香港...
但係咪急既先? 唔急咪拖吓佢囉~ :tongue:
起碼拖到佢改善吓對你既態度先啦...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

俾我就唔會申請佢地嚟HK, 學Vca話齋, 佢落咗嚟, 邊會"瀉"你...而且, 嚟到HK之後, 如果佢爛玩成日去街, 咁你對住佢, 會點? 仲有, 佢落咗嚟, 搵工做野方面會唔會有問題? 你要知, 大陸生活水平始終低D, 落到HK, 樣樣講錢, 仲要唔係平, 生活會唔會有問題?

我係你, 要用最短嘅時間睇清呢個人, 佢係咪真係响將來會好D? (我就唔覺得會). 佢成家人個目的係落HK, 佢地根本唔關心你, 到時過咗海就神仙......

話我狠心都好, 如果係我, 我會離婚(唔係講嚟嚇佢 / 想令佢變好), 係切切實實個隻. 如果佢地想要個BB, 我都唔會爭.....我會自己享HK重新開始......

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 #22 Vca 的文章

我突然諗到一樣野
會唔會分分鐘打完齋唔要和尚呢?

複式洋房

原文章由 kendyyeung 於 08-1-9 01:14 發表
樓住,看了你的故事,我挺有点感触的
。因为我老公都是国内的,自问我自己都不是本土长大的香港人,都是移民过来10几年个种,老公亦是以前的同学,大家拍拖都很多年,离离合合左几次,最终得到家人答允结左婚,之后我一直在上面居住, ...

其實你係上面生活,你地都負擔得起,無必要落黎香港囉.免得將頭家折散左啦.我係過來人,我深深體會到無老公係身邊ge滋味.經濟上無人幫到,湊小朋友方面,如果唔係逼於無奈又唔會穩自己屋企人幫手.同老公分開,第日你就會覺得有老公等於無老公甘.所以對大家都唔好啦.
香港ge教育係好d,但係睇你地ge環境,不如等小朋友係上面讀下書先,你自己有時間,都可以額外教下距地或同距地講多d香港ge野囉.第日你老公可以落黎咪一齊落黎生活,但公屋就照申請先.(如果你老公唔落黎,甘呢個問題你地就真係要好好甘商量啦!)
如果你真係決定落黎香港生活,你可以穩社工傾下.社會福利署核下有社工架.如果你真係有需要,距會寫封信比你,轉介你去另一個部門申請果d.由於你唔係香港連續住滿(唔知幾多日),你可以暫時住你親戚度,但你暫時係無份,得兩個bb有.到你住滿,距會叫你出去租屋住,你都開始有了.每年只可以離開香港60日.
申請公屋,我無咩印象啦.幫唔到你真係唔好意思.

複式洋房

原文章由 Vca 於 08-1-10 10:54 發表
你唔會上大陸住,所以如果你想一家團聚既話,就一定要申請老公落香港,right?
我知你係為咗小朋友著想...
但你再唸清楚d,佢未去香港已經咁對你,
佢來咗之後,講得唔好聽d...
佢更加唔"瀉"你,會唔會變本加厲呢?
仲有你地會日對夜 ...

:-( 真係可惜,係上年ge8月份經已填左申請表.距都知我好唔中意,但距都忍得住我果種態度.再加上,我又唔知我屋企人點唸,距地ge唸法對我有99%ge影響.我同我媽講過,距唔黎好過黎,我媽都彈返句"梗係唔黎好過黎"但我覺得我媽係隨口up up.因為我太清楚距ge性格.距每次聽到人地講咩,好多時距都係即時付呵人地的.:-(
急唔急?講真,我真係好想距落黎穩錢養家,因為我唔想再過住而家甘ge生活(覺得好無面囉,覺得比人睇唔起囉)

複式洋房

原文章由 kiki.kiki 於 08-1-10 14:47 發表
俾我就唔會申請佢地嚟HK, 學Vca話齋, 佢落咗嚟, 邊會"瀉"你...而且, 嚟到HK之後, 如果佢爛玩成日去街, 咁你對住佢, 會點? 仲有, 佢落咗嚟, 搵工做野方面會唔會有問題? 你要知, 大陸生活水平始終低D, 落到HK, 樣樣講 ...

爛玩啊,呢樣應該唔會ge,距最中意都係對住部電腦,其次係我ge身體.穩野做方面呢樣係我最擔心囉,我之前咪講過ge,距1米7幾,但好似90斤甘,係极瘦ge一個男人.學歷,距無.人力,一定比其他男人細啦.牙力,無.口才,無.係我屋企,從來都無同我屋企人講多過3句話,其餘時間都係黑口黑面.或者距穩到d錢唔夠,但起碼唔使好似而家甘,閃閃縮縮甘,好似唔敢抬起頭做人.等距黎到,我講野都可以大聲d.我可以同人地講我老公係做xx(即使只係一個5000蚊ge售貨員),而唔使細細聲同人講,我老公係大陸,------
其實呢d問題我都唸左好耐好耐架喇,但我好難去平衡點樣先對我黎講好d囉!

複式洋房

原文章由 晞玥 於 08-1-10 14:47 發表
我突然諗到一樣野

我都好擔心,不過以距果種果種木督ge性格應該唔會.
但係香港係一個花花世界,有好多野都好吸引,唔知距到時會唔會變呢!!

複式洋房

原文章由 80999121 於 08-1-7 02:10 發表
hello!大家好!
我係其中一個,我覺得甘ge婚姻真係好難維繫,但有左下一代,真係唔知有咩方法可以解決!
可能拍拖ge時候,大家總細,唔會想到甘多野,總以為結左婚都可以係甘開心同快樂.所以果陣時,無論距係好好,定係缺點多 ...

Hi
;

我家內有不少類似的情況, 我同美國(台灣出生)太太結婚, 我姨甥女同日本人結婚, 我姪女同墨西哥及意大利混血兒結婚, 我們都無問題
,
但我表弟同國內女子結婚就出問題, 他一帶她到美國, 不到半年, 便離婚.我不是掃黑國內同胞, 只想說出事實而已. 不過, 要分怎樣都會分. 人看人只能看表面

男爵府

原文章由 晞玥 於 10/1/2008 02:47 PM 發表
我突然諗到一樣野

唔知樓主老公會唔會真係咁pk~
我唔係好清楚申請手續係點既...
係咪一落咗香港就過咗海係神仙???
i mean 係咪唔洗再等...就可以成為香港人?

男爵府

原文章由 80999121 於 10/1/2008 03:47 PM 發表
急唔急?講真,我真係好想距落黎穩錢養家,因為我唔想再過住而家甘ge生活(覺得好無面囉,覺得比人睇唔起囉)

唔講無面 + 比人睇唔起.....
你老公落到黎之後,係咪真係會乖乖地生生性性咁揾錢養家先?
(你睇佢依家咁對你...你自己覺得呢??)
然後你地生活就會改善,一家人happily ever after......
係咁理想就緊係好啦~ 仲要祝佢快d落到黎添喎!
我係比較直接realistic 既人,我都唔想潑你冷水...

其實就算已經申請咗,仲有冇得猛呢?
e.g. 撤回申請...然後你老公話有d問題...咁得唔得呢?

複式洋房

原文章由 iberia 於 08-1-10 18:05 發表

我家內有不少類似的情況, 我同美國(台灣出生)太太結婚, 我姨甥女同日本人結婚, 我姪女同墨西哥及意大利混血兒結婚, 我們都無問題
, 但我表弟同國內女子結婚就出問題, 他一帶她到美國, 不到半年, 便離婚.我不 ...

呵呵,中國人多地大,文化又比較"信"息dd,所以好多人都只係希望去到一個教富裕ge地方,所以距地唔同人講愛,只講金呱.我唸應該係甘喇!!

複式洋房

原文章由 Vca 於 08-1-11 01:05 發表

唔講無面 + 比人睇唔起.....
你老公落到黎之後,係咪真係會乖乖地生生性性咁揾錢養家先?
(你睇佢依家咁對你...你自己覺得呢??)
然後你地生活就會改善,一家人happily ever after......
係咁理想就緊係好啦~ 仲要祝佢 ...

申請果度我就唔知喇.
搵錢?我驚距咩都肯做,但係無人請距jia.
或者距對我好d,我又會對距好d ge時候,甘真係會有個happy
ending呱!!始終而家都唔係同距一齊(無左一d根據),我fell唔到距第日又點對我.
自從10月見過距到而家(唔計係網上同距鬧交),我都無見過距,亦都無打過電話比距lu,所以覺得呢個人好熟,但又好陌生.黎緊ge新年都會見到距ge.

男爵府

樓主~你好似幾矛盾喎...就你所講,你都好清楚你身邊既人都唔係咁贊成你申請老公去香港e.g.你媽咪~ 而你自己好似都有後悔已經申請咗...亦有擔心佢落到香港會變...不過你另一方面又對佢相當有期望~覺得佢可能到咗香港會對你好,努力工作...
當然我地而家都只係根據你提供既資料去比意見你啫...最清楚你老公既始終會係你本人! 佢去香港後會唔會變 + 你地會否有happy ending仍然係未知之數...咁我都有見過大團圓結局既例子! anyway good luck 啦~

複式洋房

原文章由 Vca 於 08-1-12 06:53 發表
樓主~你好似幾矛盾喎...就你所講,你都好清楚你身邊既人都唔係咁贊成你申請老公去香港e.g.你媽咪~ 而你自己好似都有後悔已經申請咗...亦有擔心佢落到香港會變...不過你另一方面又對佢相當有期望~覺得佢可能到咗香港會 ...

我真係好矛盾.由同距結婚到而家,我都係甘矛盾.我媽咪,隨口up 下jia,如果距知道我無申請距黎,距實會鬧死我!因為距地始終覺得,結得婚就唔好離婚.果d傳統思想!
anyway,thank you very much!

男爵府

我唸你都仲係好細年紀, 而且你老公都一樣係好細年紀.
你要預左佢落嚟HK之後首先係工作問題, 佢為乜咁想落嚟HK?唔係話我歧視D大陸人, 有好多大陸女人為左落嚟HK嫁HK人, 我希望你老公唔係咁樣.
如果你有咁多不滿, 你好応該同佢講出你的不滿, 孩子是你們2個的, 所以要一起照顧.

複式洋房

原文章由 mrsdoh 於 08-1-12 20:05 發表
我唸你都仲係好細年紀, 而且你老公都一樣係好細年紀.
你要預左佢落嚟HK之後首先係工作問題, 佢為乜咁想落嚟HK?唔係話我歧視D大陸人, 有好多大陸女人為左落嚟HK嫁HK人, 我希望你老公唔係咁樣.
如果你有咁多不滿, 你好 ...

係呀,我地都好細個.工作問題係預左架喇,不過到時唔知道點去面對呢個問題.當我未知道距屋企人甘想距落黎之前,我都總好信距唔係為左黎香港先同我一齊,之後兩年左右,我知距好想快D落黎(話想同我地一齊,想係度有工作可以養我地),所以令我唔再信距.女人想黎香港我就好明白,換轉係我,我都好想嫁有錢老.但男人會唔會甘,我就真係唔係好明囉.我同距講野,距只會話我自己囉黎GE,成日想呢D想果D,想一D無答案GE野.同距傾親野,距都會有野反駁返我.距覺得距自己講D野好有道理.

別墅

樓主,我還是建議你找個專業的社工傾下........我感覺你思想真的不是太成熟,考慮不夠周全.既然做了2個女女的媽咪,凡事都要"實際"d想下阿~:tongue:
是你就是你,不是你勉強都無用~

別墅

原文章由 80999121 於 08-1-10 10:53 發表

照我睇黎,你無謂帶兩個b落黎香港生活囉.既然你都可以接受自己係上面住,何不讓兩個女係上面讀書呢?你甘樣落黎,就咩都要重新黎過.再唔係,等你老公落到,先再帶距地落黎讀書.如果兩個真係達唔到共識,甘唯有屈就下自己 ...

多謝曬你的意見,個日我去見左社工,亦都得到一些"啟發",我看看往後的路怎麼走吧,既然路是自己選擇的,無辦法......
是你就是你,不是你勉強都無用~

複式洋房

原文章由 kendyyeung 於 08-1-14 01:22 發表

多謝曬你的意見,個日我去見左社工,亦都得到一些"啟發",我看看往後的路怎麼走吧,既然路是自己選擇的,無辦法......

嗯,希望你一切都安好啦!

首頁

尾頁

跳至