少年成長

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

引用:仍在爭鬥中!仔道出心聲,咁多年都係無心機

原帖由 LKS媽媽 於 14-09-08 發表
仍在爭鬥中!仔道出心聲,咁多年都係無心機讀書,即使考DSE也沒寄望會合格,係認真出嚟反工揾食,到 ...
咁講清楚佢知好多校外課程都要中學畢業才可報講。現實並不是他想的那麼理想。

如果不想讀傳統學校,便去讀職業先修,現在不是工作的合適時間。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

翡翠宮

畀面勳章

佢要學一門手藝,學乜呢?如果佢有好清楚的意向或計劃,而不是去賣包,父母就算幾不願意也只能放手;但如果佢根本只為反抗同一心諗住唔讀書就可以拍拖,學乜做乜都未知道,做父母一定不會支持。

如果作為他女朋友的母親,不能改變他的想法,但一定不會支持他繼續同我個女來往。不錯,我很現實和勢利,他也應該明白,世人是現實的居多。

MariaTsui  AGREE  發表於 14-9-8 16:26
日日是好日

公爵府

如果矛盾實在解決不到....就先順從孩子意願,而不要將關系繼續惡化(然後再等時機來慢慢改善)因現今社會的年輕一代自殺律太高.做父母的不能不防.

用戶要求終止服務

美之選468 發表於 14-9-8 08:38
如果矛盾實在解決不到....就先順從孩子意願,而不要將關系繼續惡化(然後再等時機來慢慢改善)因現今社會的年 ...
防,但不能完全順從他們意願.

同他父母講,想唔想要個仔,要的話,便不要執著堅持不切實際的想法.

同個男仔講,做人不能想點就點,要現實一些,書是一定要讀,只在於讀那方面,不想讀傳統,便找門技能去學,不能任性妄為.如此不成熟,已經不是有能獨立自主的表現.

男爵府

熱血勳章

回覆:當仔女和父母出現嚴重的分祈時

他有做暑期工,在學期晩上有返PT,他工作能力OK的,所以他知道學校吾收都立定主意返工

伯爵府

熱血勳章

既然佢唔想讀, 立定心做嘢, 勸過, 鬧過都係咁, 咪放手比佢做咯, 好似樓上某jm嘅故事講, 知道世界艱難就會回頭啦.

講起分歧, 樓主你話呢個男仔想唔讀書去做嘢都好呀, 我先生個女, 18啦, 把口就話想讀埋中六, 中五時求老師比佢升中六, 理由係咩? 話叫人唔好阻住佢嘅演藝事業喎, 想做明星嗰下先嘔血. 唱歌唔得跳舞唔得, 淨係覺得喺youtube拍吓片就可以搵到食.

好啦, 你鍾意玩我唔理, 但我想佢尊重個家. 當家不是家, 每天放學7:30先回家, 咁電話咁足全晚, 淨係食飯嗰刻出下嚟, 佢爸爸同佢執好間房開學, 佢可以一星期內攪到間房比人打劫咁. 放暑假咁耐, 有3個星期可以唔返嚟瞓, 不聞不問, 中秋叫佢, 玩得夜都好, 都唔好唔返屋企, 佢應咗你一聲"哦", 跟住半夜連電話都關埋, 仲要玩到第二日夜晚先諗住返.

佢爸已心痛叫佢唔好返嚟, 學校社工都話無辦法, 可以點? 今年DSE, 我已經唔理佢學業啦, 我只係想佢學做人, 學有責任學付出, 唔通真係無得救?

用戶要求終止服務

引用:既然佢唔想讀, 立定心做嘢, 勸過, 鬧過都係

原帖由 natzuki 於 14-09-11 發表
既然佢唔想讀, 立定心做嘢, 勸過, 鬧過都係咁, 咪放手比佢做咯, 好似樓上某jm嘅故事講, 知道世界艱難就會回 ...
放棄吧!這是我對自己說的

首頁

尾頁

跳至