婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

洋房

我啱啱生完呀仔之後,99已經問我幾時再生...我即刻話,99你咁鍾意bb,點解你生2個咁小呀?你個年代個個都生好多個架喎..你唔生多幾個?佢即刻無聲出.

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

未就係.你估生佢出嚟叫佢食風咩???我之前見倒有個bk媽咪講咗一句,當時佢話佢同佢99講嘅.我覺得好啱『宜家嘅小朋友唔係你比飯佢食,比書佢讀就係足夠!』當然我相信無數嘅99都係咁諗.都係認為有飯食有書讀就係夠.
我自己宜家有咗.99成日掛喺口邊話冇所謂仔定女.但又成日問我陀仔定女.我都冇答佢(因為我真係未知)但就算我知.都唔會講.既然佢講到自己咁開通咪等到我生時佢先好知囉....
爆愛車縫作

複式洋房

繼左又點? 係咪你99會同你返鄉下點燈, 分多一塊地俾你地? 唔好理d不合時宜的人啦, 無謂令自己唔開心!

大宅

原文章由 晞玥 於 08-1-24 14:44 發表

唉~只要你個賤99一日仲未歸西,你地一家三口(特別係你)都唔駛旨意有好&安樂日子過!
你望就望佢快d早日歸西好過!我都成日咒我99快d歸西架!:lol

我都成日有咁ga想法,想6299快d去賣蛋 ,咁唸好似好衰咁

大宅

其實好多野都係事在人為架姐...最大問題係你2公婆想唔想生多個姐...有時一個真係幾孤獨架,第時大左都會多個照應丫...
不過一定要仔就好過份lor...唔通有左係女就唔要咩...
如果真係生多個你地咪仲可以大條道理唔俾咁多家用佢地lor...俾99係應該,但係d姑仔就...咁咪中壞哂lor...再唔係你咪出去搵份野做,小朋友俾99湊lor,等佢都受下嘛...(雖然我都唔鐘意俾99照顧)..但點都好,生唔生始終係你2公婆決定,無為..為左個99咁丫...
呢d純粹係個人感想...唔岩聽就唔好理我啦...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 hinhofion 於 08-1-24 03:16 PM 發表

我都成日有咁ga想法,想6299快d去賣蛋 ,咁唸好似好衰咁

傻啦~一d都唔衰,我地只係齋諗之嘛!
夠佢地做d野講d野衰?
呀~唔係,佢地嗰d都唔係叫衰,直頭係賤!!

大宅

其實老人家"重男輕女"思想真係好重, chichingmam你老公對你好好, 佢明白就得啦. 我99又係重男輕女, 陀住時希望我生仔, 但係同外人講又話無所謂, 去大陸旅行都不忘買個有"咕咕仔"既公仔返黎俾我地, 嚇到我掂都唔敢掂. 最後都生左個仔, 雖然我想生多個, 但係我地又養唔起, 99都成日同我老公講話快d生多個, 仔又好女又好....當然, 唔駛佢生又唔駛佢養既當然生多幾個都無所謂, 不過佢地無諗過而家教養係一個好大既問題呢, 真係唔駛錢, 唔駛心機咩??

大宅

用我舊同事條絕橋 : (不過要同c6夾埋先得)
下次99再講你就答佢叫佢個仔搵二奶生啦!
跟住你c6要回應 : 如果你地再叫我兩個生,我
就即刻去家計會紮左佢費事煩,我同事個c6講
完之後,佢99呢二年都吾敢再問,驚個仔真係去紮
會絕後,而家成日叫佢地早d番房訓,希望會有意
外收獲,佢99想抱孫仔又吾敢再講,哈哈!嚇佢一
餐都吾知幾開心

男爵府

樓主千其咪唔開心,生唔生係你兩公婆話事.
當初我大肚0個陣,我姑奶話:"你個肚咁圓,唔知生仔定女?"
我個99馬上大大聲話:"生女???梗係生仔啦~"
我心諗:"X"
後來我生0左個仔,我兩公婆打算唔再生.
我99時不時好似食唔飽咁 ,0申我生一個咁少 .
我一於好少理,
呢一代人,幾多寧願養狗仔當仔呀,肯生一個咪算你執到0羅!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你99比咁大壓力你既
我都係得一個女,但我99冇叫過我生仔(雖然我知佢地好想要個仔)..不過佢地有話一個會好悶,叫我過幾年生多個(因為我開刀,佢地知唔可以咁快再生)..
我唔係咁想生多個,因為我怕痛...但係又怕bb真係會好lonely wor...

珍珠宮

我 99 雖然 70+歲, 但從來無講過乜野繼後香燈之類既說話.
香乜野燈呀? 鄉下有地分咩? 依家做女都有地分啦. 仲邊有話絕後呢個觀念架?

你 99 知唔知乜野叫絕後, 唔好人講佢又講啦.

你99 咁多個女得一個仔, 可能會遺傳喎, 你問 99 要你追幾多個先得?

大宅

原文章由 weima 於 08-1-24 14:45 發表
我99仲好笑,成日都想我生多個,我老公同佢講話我已經係高齡產婦,所以唔會再生,佢竟然話:40幾歲都生都冇問題啦?-( ?-(

呀99,你唔顧我都諗下萬一唔好彩生左個唐氏bb,就算係仔都冇用啦! ...

ME TOO.....
我奶奶都係咁白痴?-(

剛剛有咗通知佢地時,我仲記得佢嘅經典說話:
奶奶:"幾時生多一個?"
ME:"嗯....."(吓?我肚裡面個都未出世?)
奶奶:"千祈唔好開刀生,開刀生就4、5年都唔可以再生,好似阿邊個邊個......(下略10分鐘非專業醫學演說)......"
ME:"哦......哦......哦......"(黑天鵝白天鵝嫦娥齋燒鵝)

等到佢發完一大輪"蹹風",我就同佢講,因為我係高齡產婦,所以醫生建議開刀。
奶奶:"吓,乜話?你邊度係高齡產婦?當然係唔好開刀,試吓生吓唔好咩?"(事實上,佢根本唔記得我幾歲.....)
ME:"仲有高齡產婦會容易有唐氏BB....."
奶奶:"唔會嘅,我地屋企都無人係白痴......"(喂,奶奶大人,唐氏同遺傳無關?-( )

大宅

唔記得講:生男生女其實係父親一方的精子決定,即係,下次樓主你奶奶再煩你,就話俾佢聽,"生仔生女係你個仔嘅因素,唔關我事....."

大宅

下..你奶奶甘都得, 人又要錢佢又要, 甘唔得喎, 同佢講生都得, 不過冇錢俾你囉以後.

大宅

畀面勳章

你99話你斷佢香燈,掉返轉我99唔想我繼佢香燈呀!我有咗佢叫我落仔添呀.真係一樣米養白樣人....
悲哀:-(

大宅

原文章由 CONNIEQ 於 08-1-25 16:29 發表
你99話你斷佢香燈,掉返轉我99唔想我繼佢香燈呀!我有咗佢叫我落仔添呀.真係一樣米養白樣人....

你99都算經典?-( ?-(

大宅

原文章由 我愛Corina 於 08-1-25 01:53 發表
你99比咁大壓力你既
我都係得一個女,但我99冇叫過我生仔(雖然我知佢地好想要個仔)..不過佢地有話一個會好悶,叫我過幾年生多個(因為我開刀,佢地知唔可以咁快再生)..
我唔係咁想生多個,因為我怕痛...但係又怕b ...

我結婚個年,佢地已叫姑拉同我講問我幾時生.
又問生幾多個, 當然我只聽姑拉講, 仲話比姑拉聽,若有問題叫佢地直接問我.

其實我聽到都好angry. 因為話晒你地想mud,可以同我或個仔講...仲mud要搵個極8的姑拉同我講. 免佢加鹽加醋,所以在放假日即約佢地飲茶,飲完後番屋企,就同佢地傾lee件事,話要我生,我地都有自己計劃,都是傳統女人,都會生,不過不是結婚頭兩年的事. 最好能力ok會生2個. 但到我第3年有左,我一check到,佢地又煩我要問bb比邊個照顧,就話我媽咪都無咁多時間la...點照顧呀! 咁我話會請工人做,又話多$洗....但佢地無出聲話叫比佢地照顧bb. 咁我同老公都無提出. 但當我地知道是女都一路話照唔到,唔清楚,費時煩. 因62想有新抱生仔....但其他只生女,又有2次官外孕.咁我仲大壓力.

依家有第2個,最初陀住,62就好緊張打比老公問照到仔定女,又叫叔仔打比老公問仔定女,仲叫我囡囡去佢到玩,想知嘢(我都無為意,但老公話比我知想到佢地做mud),差不多每2個星期,就問下.太過緊張....連我未同老公講,我老公都知咩嘢事,但老公唔同我講番姐!!!

大宅

講講吓. 點解99唔話唔要我家用叫我安心生多幾個, 我想呀好. 我估佢唔會. 但如果真係咁做, 我就大鑊, 唔知用什麼藉口, 你們講得對, 生與唔生跟本係我們兩公婆決定, 唔知點解變咗係他們要參與意見, 其實早幾年個個多口姑奶, 都有在同我個女說話中已有比說話我聽, 如問我個女你想要個細佬or細妹, 話比媽咪聽啦之類說話.....
其實我99會時時變化多端, 開頭結婚個時見我們冇動靜怕我們唔生, 就話一個都好, 好過冇, 有咗時時常都會問你是男or女, 男女都冇所謂, 雖然我們知道性別, 但老公話唔好講費時煩, 但99就買咗幾件衫全是男子, 都算我從來唔會99吵架, 其實我都明老人家心態, 所以冇所謂, 但今次直接同我講, 十多年來我都未試過話唔敢見佢.因一直以來我們都好客氣.
其實我最唔開心就係指明係要仔, 咁樣做對我個女未好唔公平.
其實我老公唔係咁大開支, 生多個都唔係問題, 但現在真係冇多餘錢, 早幾年前老公想個妹負擔啲責任, 問她有冇想過買樓, 點知她話冇想過點解呀, 即係話你永遠都係我老公間屋住, 你真係開心, 揾咁多唔供樓, 我問老公點算呀, 講到咁都唔明出啲表示, 唉....難聽啲講, 如果99他日.....我估要同佢個妹一齊生活.
我時常以為結婚係兩個人相愛就可以...原來唔係.

[ 本文章最後由 chichingmama 於 08-1-25 17:23 編輯 ]

大宅

原文章由 CONNIEQ 於 08-1-25 16:29 發表

話斷香燈,lee個99真係無理由喎!

依家我地女人壓力比以前d女人大好多!
公司,屋企,老公,樣樣都要掂,唔掂就唔得.
咁多嘢做,肯陀肯生都好law....仲洗講男定女.
有仔有女當然開心, 但最重要是無論仔定女都要乖,聽話,孝順,識做人....人格比學業成績更重要!我地生左出來,仲要比時間心機幫小朋友一同成長,唔似幾十年代d mom &dad,生出來一定無我地lee代咁kiss同緊張小朋友.

首頁

尾頁

跳至