跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

回覆:angelhappy0306 的帖子

接唔接到呢樣好抽象,如果小朋友全級keep到30內都大機會入到band 1.中學,
但自己個小朋友有幾積極讀書因人而異,我自己會以調教小朋友為主,多個睇學校banding,我自己讀個間中學,中一入學是band3,畢業是band1,到而家已經係名校,選小學應該睇對校長信心,學校風氣,同是否合小朋友為主,純粹個人意見

smallpigwing    發表於 14-9-19 15:35
smallpigwing    發表於 14-9-19 15:34

大宅

回覆:大埔田千疑問

咁15分都好大機會喎

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我當日同個老師傾過,明年開始一人一iPad, 家長要買個iPad for 上堂用,下載d咩app就有通告講。小二以上的學生生要帶,小一就用學校的iPad

男爵府

其實有20份架!田千是當年運頭塘田小下午班!我老公就係畢業生!阿仔今年K2~我仲考慮緊報邊間!

大宅

咁校長咁講

大宅

回覆 angelhappy0306 的帖子

唔會跟唔到,我小朋友升左中一,分班試都考得唔錯,坦白講田千考試幾深

大宅

引用:Quote:原帖由 penpenvivi 於 14-09-15 發表

原帖由 jasper0407 於 14-09-15 發表
剛剛聽聞學校都專接收患有過渡活躍既小朋友?因為活動型教學適合佢地多d?我小朋友沒有活躍性,想知係咪:cal ...
我小朋友上年下學期由非常受歡迎的學校轉去田千,原因正是因為有太多活躍之類學生但學校不懂處理,老師太大壓力變得沒有愛心及教學熱誠,要求父母幫忙轉校,去了田千成個人開朗了,怨氣亦漸漸消失了,做回以前正面積極的好學生!我深深感受到一間學校最重要是校長有教學熱誠,以學生出發,而並不是學校的名聲,過到田千反而活躍之類學生沒有以前出名的學校多,相信只是學校沒有公開或公佈,而事實往往不是公佈的這回事!最重要找一間教學理念同自己相似,而子女有愉快的校園生活就可以了!(我小朋友沒有任何情緒、活潑、學障之類)

smallpigwing    發表於 14-9-19 15:38
penpenvivi  我女小一返田千都好開   發表於 14-9-18 14:26
mrs.so    發表於 14-9-18 12:54

大宅

引用:Quote:原帖由 jasper0407 於 14-09-15 發表

原帖由 zngo 於 14-09-18 發表
我小朋友上年下學期由非常受歡迎的學校轉去田千,原因正是因為有太多活躍之類學生但學校不懂處理,老師太大 ...
是自己小朋友要求父母幫忙轉校!

mrs.so  為你小朋友加油!  發表於 14-9-18 12:54

大宅

引用:Quote:原帖由 zngo 於 14-09-18 發表我小朋

原帖由 zngo 於 14-09-18 發表
是自己小朋友要求父母幫忙轉校!
Mrs. So 謝謝你當日寶貴的意見及分析!小朋友最後自己決定了選擇田千,校園生活相當愉快,成績也相當好!返學第二天已經和同學們一起小息及分享小食了!謝謝你!

penpenvivi  加油啊…  發表於 14-9-18 14:25

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:zngo 的帖子

最開心就是聽到孩子快樂聲音,努力加油!

zngo  多謝!我而家放心晒:f   發表於 14-9-18 15:52

大宅

jasper0407 發表於 14-9-15 00:29
記憶係話,冇宗教分,老師及校董亦唔會有子女報讀,畢業生亦唔會有,因計返創校歷史畢業生應該未咁快成家立 ...
校長講的? 咁佢錯咗了。田千係以前田家炳下午校, 我囡囡芭蕾舞班家長係舊生, 今年會用20分報自行。

apr2012  唔係必收  發表於 14-9-20 22:38
penpenvivi  20分係宗教分  發表於 14-9-18 16:19
penpenvivi  父母係舊生應該係必收   發表於 14-9-18 16:18

大宅

好媽媽勳章 陪月勳章

引用:Quote:jasper0407 發表於 14-9-15 00:29 記

原帖由 little_yolky 於 14-09-18 發表
校長講的? 咁佢錯咗了。田千係以前田家炳下午校, 我囡囡芭蕾舞班家長係舊生, 今年會用20分報自行。 ...
校長係咁講的,乜咁流架

公爵府

回覆:little_yolky 的帖子

要睇下入學時是否足五歲八個月10分+畢業生10分

大宅

penpenvivi 20分係宗教分 發表於 13 分鐘前

penpenvivi 父母係舊生應該係必收 發表於 13 分鐘前

錯!錯!錯!錯!錯!錯!

1. 田家炳無宗教, 係保良局的, 所以無宗教分
2. 必收生係兄姐在讀或父母任職該校
3. 父母/兄姐係畢業生, 就只加10分, 即20分

奉勸大家家長, 真係要認真咪熟個遊戲規則, 知己知彼, 先可以運籌為握, 百戰百勝。

penpenvivi  所以無20分囉  發表於 14-9-18 16:45
penpenvivi  校方意思咪係無宗教分   發表於 14-9-18 16:45

子爵府

畀面勳章

引用:penpenvivi 20分係宗教分 發表於 13 分鐘

原帖由 little_yolky 於 14-09-18 發表
penpenvivi 20分係宗教分 發表於 13 分鐘前

penpenvivi 父母係舊生應該係必收 發表於 13 分鐘前
點計到20分??
大仔係15分+10分
細仔5分+10分

男爵府

引用:Quote:jasper0407 發表於 14-9-15 00:29 記

校長講的? 咁佢錯咗了。田千係以前田家炳下午校, 我囡囡芭蕾舞班家長係舊生, 今年會用20分報自行。 ...
校長係話冇20分,我相信我冇聽錯, 總括如果我自行田千只有15分(適齡+首名子女)機會大唔大?如果唔大,我只能叩門(我跨區)

公爵府

回覆 penpenvivi 的帖子

1-5 部份只可揀一, 6-7部份只可揀一, 8係合乎資格就可以取分

例一:

畢業生10分+宗教5分+適齡10分=25分

例二:

首名子女5分+宗教5分+適齡10分=20分

penpenvivi  唔該Ms So  發表於 14-9-18 18:17

大宅

penpenvivi 發表於 14-9-18 16:44
點計到20分??
大仔係15分+10分
細仔5分+10分
大仔的5分同父母/兄姐畢業生10分只可以任擇其一, 加埋適齡10分, 所以最多係20分。

大宅

jasper0407 發表於 14-9-18 16:45
校長係話冇20分,我相信我冇聽錯, 總括如果我自行田千只有15分(適齡+首名子女)機會大唔大?如果唔大,我 ...
1. 可能大家理解錯2. 可能校長講解時無講稿, 口快快up錯

Anyway, 事實係一定有20分, 而無宗教分既, 因為最高係20分, 所以15分都有抽籤既機會。雖然你係跨區, 但如果真係好心儀, 甲一都仲可以揀佢的, 仲有大抽奬位的5%俾甲部抽的。不要放棄!

大宅

penpenvivi 發表於 14-9-18 16:44
點計到20分??
大仔係15分+10分
細仔5分+10分
你仲有一個錯, 細仔適齡都係有10分, 所以加埋父母/兄姐畢業生10分, 不論大細小朋友, 都係20分。

首頁

尾頁

跳至