母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由 JASON1124 於 14-09-24 發表

原帖由 bethaniela2 於 14-09-24 發表
你係咪埋身ga?
唔係嫁,因返工關係全泵,次次都係四安,都係靠每日泵五次,無谷過奶,就咁就捱過左lu

侯爵府

畀面勳章

回覆:點解我食咩都唔上奶?

你而家先廿幾日,邊有可能爆樽呀人地爆樽果d, 起碼都餵左幾個月啦,比d時間比d信心自己啦!相信你好快可以爆樽的(你有3,4安已經好好成績架啦!)

複式洋房

阿b食咁多,你泵到咁多好合理喎,唔好話自己少。 我bb泵出黎食150ml, 無特別食咩增奶就一邊有150ml,之前食120ml就泵到120ml一邊。所以每次比bb啜乾一邊就啱了。(補充,這是半夜泵奶量,啜完一邊夠鐘食時泵會少些,因bb啜太乾淨而且bb啜比泵多,佢夠食的)
個個bb食量唔同,通常1~2個月bb食120ml左右,2~3個月bb食150ml。參考一日總奶量用bb重量計,0.5kg要75~100ml。

你見bb飲樽追奶就10ml 10ml加上去睇佢飲唔飲到,埋身餵唔好限時,無奶佢要啜照比佢啜,啜得多飲得多自然你奶多,唔好擔心。

大宅

引用:你而家先廿幾日,邊有可能爆樽呀人地爆樽果

原帖由 anpanmenbaby 於 14-09-25 發表
你而家先廿幾日,邊有可能爆樽呀人地爆樽果d, 起碼都餵左幾個月啦,比d時間比d信心自己啦!相信你 ...
多謝,我會努力

大宅

引用:阿b食咁多,你泵到咁多好合理喎,唔好話自

原帖由 hyymail 於 14-09-25 發表

阿b食咁多,你泵到咁多好合理喎,唔好話自己少。 我bb泵出黎 ...
謝謝分享,我會加油

大宅

引用:我都係啊 Bb個半月每日泵人奶得4-6安 好灰

原帖由 sukiyu214 於 14-09-22 發表
我都係啊 Bb個半月每日泵人奶得4-6安 好灰心 諗緊轉全埋身係咪真係可以追得返

...
埋身真係會多好多奶,泵出嚟差唔多少一半

日日好心情 , 期待小生命     

大宅

引用:BB 1個月每次有3,4安好夠啦!我果時囝囝1

原帖由 Evilo 於 14-09-23 發表
BB 1個月每次有3,4安好夠啦!我果時囝囝1個月時無聊試泵(全埋身),得10....ml...嚇死我以為無奶到咁:too ...
完全同意,只可惜我係在職ma,假期先自己湊番,要假期先可以全埋身

大宅

引用:Quote:原帖由 sukiyu214 於 14-09-22 發表

原帖由 Jessicalee414 於 14-09-25 發表
埋身真係會多好多奶,泵出嚟差唔多少一半
咁架咩 我噚日俾佢埋身 佢每邊食十分中 我怕佢唔夠飽 之後補奶粉唔肯食 再訓左幾個中

伯爵府

想生BB熱投 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Evilo+於+14-09-23+發表BB+1

原帖由 Jessicalee414 於 14-09-25 發表
完全同意,只可惜我係在職ma,假期先自己湊番,要假期先可以全埋身

...
我全埋身係真心覺得泵媽好勁好辛苦架!

大宅

引用:Quote:原帖由 Jessicalee414 於 14-09-25

原帖由 Evilo 於 14-09-25 發表
我全埋身係真心覺得泵媽好勁好辛苦架!
泵真係比埋身辛苦100倍,真係好掛住放產假嘅日子,唔洗泵唔洗洗唔洗蒸,超方便

大宅

其實埋身完洗唔洗泵清佢?我個陪月話要⋯但每次都泵清2邊,,下一次餵完夠奶嗎?

男爵府

返左工, 一定要泵,我每次泵都係得3安左右,呀B要食5安~(就2個月B仔)
要儲2次先夠,我都好羨慕人地一泵就有10幾安!但為有盡力啦!
希望會繼續升!

男爵府

回覆 JASON1124 的帖子

請問你點泵到5次架?

子爵府

引用:回覆 JASON1124 的帖子請問你點泵到5次架

原帖由 steplyy 於 14-09-26 發表
回覆 JASON1124 的帖子

請問你點泵到5次架?
返工前
lunch邊食邊泵
6pm
臨訓9pm
半夜加班約2am

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 Syingky 的帖子

你夠奶唔洗儲可以唔泵, 泵清係想增產先做, 如果你夠奶就唔洗泵都得, 你身有奶淨, 就會減產或者只可以保持奶量.

大宅

引用:回覆+Syingky+的帖子你夠奶唔洗儲可以唔泵,

原帖由 於 14-09-26 發表

你夠奶唔洗儲可以唔泵, 泵清係想增產先做, 如果你夠奶就唔洗泵都得, 你身有奶淨, 就 ...
但bb埋身淨係啜10分鐘,,甘係咪應該要泵清?

伯爵府

環保接龍勳章

要視乎bb幾大, 你夠唔夠奶, 好多因素. 如果係丁咁大, 又係返工之前要儲奶, 我梗會泵啦, 而家就o黎三歲佢啜得5秒我梗係由得佢, 所以要按你需要決定.

禁止訪問

引用:回覆 Syingky 的帖子你夠奶唔洗儲可以唔泵,

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 lok1029 的帖子

清係清唔晒全部架, 每一秒都造緊奶, 泵清係將d奶儘出架咋. 唔好將我地當奶粉罐, 成套概念錯左.

別墅

我BB六個月後越來越少奶,食咩都上唔返,所以你BB仲細,一定追到,由於唔夠奶而BB又可食固體,我已試一日兩餐粥仔後再補人奶,有時飲得晒有時飲唔晒好浪費,我想問我應該先餵少量奶後再餵粥仔嗎?或是逼佢一餐全粥仔?或是餵粥仔到唔食再補人奶?BB肯食粥仔的,但有時餵左半碗就唔想食,但之後補奶又會啜…我已經食咩都追唔到奶了…

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊