跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

囝囝都係濕疹bb, 出世第一個星期開始面仔已經生粒粒, 慢慢到身, 生腳頭都有, 醫生都係開類固醇cream比佢用, 但我就只會係嚴重的地方先搽, 平時一定要注重保濕, 我都試過好多牌子的cream, 暫時都未揾到一隻真正啱bb用, 現在用Vaseline搽面, 身手腳就用瑞士宝宝+Kiehl's+愛麗她, 沖涼就用愛麗她+皮得露+bb oil or olive oil, 仲叫工人姐姐睇注個室温同濕度, 希望bb可以舒服d啦.

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

我都覺得好......貴,上次抱住聽多個意見o既心態去睇,但試過d葯又真係好似work。3個幾月喇:cry:,睇過好幾個e生都唔得,我已經去到一個地步,只要有希望都會試。最緊要係小b快d好,$已經唔再重要。

p.s.我都係睇過一次,唔知係咪真係咁好。

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-2-15 11:25 發表

嘩!!!!好貴呀...

子爵府

原文章由 fongbonnie 於 08-2-15 11:26 發表
我小b係全人奶,不過都要睇e生。:cry:

咁你b應該唔係奶奶問題....

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

複式洋房

如果唔怕貴, 朋友個c6係做藥行行街, 佢介召中建818 蘇格倫.

男爵府

我同阿仔搽額頭&個身搽緊類固醇...差唔多好晒...但而家輪到手仔腳仔有...星期六帶佢覆診...睇下點講...

睇皮膚科好過兒科, 會教點護理...但真係好貴

[ 本文章最後由 SiuBay 於 08-2-15 12:05 編輯 ]

男爵府

原文章由 nancypls 於 08-2-15 11:58 發表
如果唔怕貴, 朋友個c6係做藥行行街, 佢介召中建818 蘇格倫.

係藥膏or奶粉黎架?, 未聽過...幾多錢?

複式洋房

回覆 #1 SiuBay 的文章

朋友個老公間公司係賣藥, 而蘇醫生係皮膚科出名的醫生

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

請問Kiehl's diaper rash ointment & Nurturing baby cream 好嗎? 我陀阿b時曾食過幾次蟹和蝦是否有些影響? 我阿b touchwood只是塊面較敏感, 都唔知是什麼原因, 屋企已keep住清潔, 但我塊面一轉天氣會敏感, 阿仔是否遺傳呢?(希望唔好呢!)

[ 本文章最後由 KS68 於 08-2-15 15:02 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

seba 係唔係可以用埋落面同全身呀 ?
我小B塊面 e+用緊cetaphil,
我諗緊係唔係可以搽晒全身 ?

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-2-15 10:13 發表
我阿媽打比我話幫阿b擦咗seba5.5 lotion 好似好好多喎....
可能真係天氣乾燥, 所以出濕疹呀, 如果seba真係得就好啦...
而家我塊面仲滑過阿b塊面....見到佢塊面紅到一撻撻, 真係心痛c... ...

子爵府

原文章由 MashiMaro 於 08-2-15 14:10 發表
seba 係唔係可以用埋落面同全身呀 ?
我小B塊面 e+用緊cetaphil,
我諗緊係唔係可以搽晒全身 ?

seba有分身體同面lotion, 有baby系列...
我都有聽過cetaphil, 但唔知有無bb系列

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

大宅

好媽媽勳章

我小B都係食和光堂喎!
聽聞好似無奶粉同藥膏可以防濕疹,
所以先咁煩 :cry: :cry:

原文章由 KS68 於 08-2-15 10:28 發表
請問是否所有濕疹膏都有類固醇? 我阿b近月一轉天氣塊面紅到一撻撻, 成日捽塊面, 之前看了醫生有藥膏搽, 但怕搽得多唔好, 好似治標唔治本, 我b仔食日本和x堂細仔奶粉, 之前曾轉雀巢能x, 但阿b好似唔0岩, 所以轉回和x ...

大宅

好媽媽勳章

皮膚專科咁貴 :;pppp: :;pppp:
我仲以為幾百咋
要唔要referral letter ?
Thanks for your information.

原文章由 fongbonnie 於 08-2-15 11:24 發表
我小b睇呢個皮膚專科,喺中環雪廠街:Dr. Henry Chan (陳衍里)
Tel: 2109 9999

要預約,診金都幾貴,第一次要$1200,之後就$700。

大宅

好媽媽勳章

我覺得湊小B真係好似從頭學過點湊仔,
因佢好多野都唔同哥哥
大家真係要努力呀

原文章由 fongbonnie 於 08-2-15 11:16 發表
我大囡都係無架。

子爵府

原文章由 MashiMaro 於 08-2-15 14:27 發表
因佢好多野都唔同哥哥
大家真係要努力呀

咁湊b又真係好辛苦, 但見到佢地每學識一樣嘢又開心喎...
好彩有我媽媽幫我湊b咋, 都係媽媽最好....

大宅

好媽媽勳章

我有一次聽講座係 cetaphil 贊助,
我問過個 representative,
佢話BB 都可以用喎!
但應該無分 BB 系列

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-2-15 14:16 發表

seba有分身體同面lotion, 有baby系列...
我都有聽過cetaphil, 但唔知有無bb系列

大宅

完全贊成!

原文章由 MashiMaro 於 08-2-15 14:27 發表
因佢好多野都唔同哥哥
大家真係要努力呀

大宅

唔使referral letter架。

原文章由 MashiMaro 於 08-2-15 14:24 發表
皮膚專科咁貴 :;pppp: :;pppp:
我仲以為幾百咋
要唔要referral letter ?
Thanks for your information.

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

原文章由 fongbonnie 於 08-2-15 14:53 發表
完全贊成!

大家加油呀

別墅

我睇醫生時佢話開類固醇藥膏比bb,咁我問佢有無side effert,咁佢就話開d無類固醇既藥膏比我bb wor!

我問緊其他媽媽既意見! 等陣report比你地知!

祝大家bb都早日康復!!

別墅

大家去以下forum睇睇! 我請教其他媽媽既意見!

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... age%3D1#pid21273333

首頁
12345...6

尾頁

跳至