跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

原文章由 cirelee 於 08-3-3 00:41 發表
information about safety of children in car...

http://www.td.gov.hk/road_safety/road_users_code/index/chapter_9_your_child_as_a_road_user/child_safety_in_cars_/index_tc.htm

cirelee:
非常詳盡吖,thank 我之前考左牌後,為左多睇c6揸車技術,所以我經常抱住包包坐車頭ga,而家先知原來犯法

大宅

原文章由 ling1211 於 08-3-3 00:35 發表

TT:
我尋日喺荷花揾到張特價仟2咋(不過係金VIP價),好似係"NBO"牌子,個位夠濶,坐位係厚身坐墊5覺硬,又有獨立安全帶 本應我地已BOOK鎚,點知個SALES入倉揾過後,話原身我揀隻色(棗红色)冇貨,得番泥王色,但此色 ...

ling ling

唔該晒~不過有位好心又靚靚既mami送咗張car seat俾峻峻喇
俾大家見識吓峻峻個慘樣

男爵府

畀面勳章

原文章由 小TT 於 08-3-4 11:57 發表

ling ling

唔該晒~不過有位好心又靚靚既mami送咗張car seat俾峻峻喇
俾大家見識吓峻峻個慘樣

http://f20.yahoofs.com/hkblog/z__DOT__Ut4beRGAWNqVQf60SKzufIEQSy_2/blog/ap_20080304114743 ...

TT:
哈哈~峻峻超攪笑 不過睇佢個樣真係好5 like坐喎 你就好la,有人送 我仲揾緊睇下有冇2手吖,如果冇我或者buy呢張~Ferrari 法拉利汽車坐椅http://www.toysrus.com.hk/babiesrus/ActionCtrl?action=quickcheck&lang=zh&index=Carseat#,自己又買5起架"法拉利"car(係呢世都買5起, ) 買佢張carseat都好吖~哈

大宅

原文章由 ling1211 於 08-3-4 12:14 發表

TT:
哈哈~峻峻超攪笑 不過睇佢個樣真係好5 like坐喎 你就好la,有人送 我仲揾緊睇下有冇2手吖,如果冇我或者buy呢張~Ferrari 法拉利汽車坐椅http://www.toysrus.com.hk/babiesrus/ActionCtrl ...

[quote]原文章由 heidi0653 於 08-2-25 20:00 發表
我囡囡NB時都有用,但到左5-6個月就次次都勁喊,之後就一直都係係車入面"自由活動",但我好攰呢,因為一直都係要抱住佢同佢同埋安全帶決鬥。

其實想搵靓靚既2手carseat,一直都唔啱心水,早兩日係荷花買左個"法拉你"既carseat,會員價$7xx,正價$12xx,諗住平平地,唔坐都無咁浪費,好彩暫時囡囡都好似好鍾意,好開心咁,之後次次都訓左,今次都屬於幸運呢!!!!!!

不如你睇埋荷花heidi0653話之前買緊7xx咋 ,不過依家唔知道仲有冇

[ 本文章最後由 小TT 於 08-3-4 12:39 編輯 ]

男爵府

畀面勳章

原文章由 小TT 於 08-3-4 12:37 發表

[quote]原文章由 heidi0653 於 08-2-25 20:00 發表
我囡囡NB時都有用,但到左5-6個月就次次都勁喊,之後就一直都係係車入面"自由活動",但我好攰呢,因為一直都係 ...

TT:
其實我喺荷花都有比包包試過呢張,好舒服ga,不過好迫,問sales有冇size分又話冇,但上"玩具反斗城"web原來有分side,只係荷花得1個size,所以呃我話冇 我呢wk會帶包包去試下先~同埋我喺荷花睇時已做完特價la

[ 本文章最後由 ling1211 於 08-3-4 12:44 編輯 ]

大宅

原文章由 ling1211 於 08-3-4 12:42 發表

TT:
其實我喺荷花都有比包包試過呢張,好舒服ga,不過好迫,問sales有冇size分又話冇,但上"玩具反斗城"web原來有分side,只係荷花得1個size,所以呃我話冇 我呢wk會帶包包去試下先~同埋我喺荷花睇時已做完特價l ...

你係咪考車牌pass咗喇,我唔敢考車牌住,我怕害到人

男爵府

畀面勳章

原文章由 小TT 於 08-3-4 12:47 發表

你係咪考車牌pass咗喇,我唔敢考車牌住,我怕害到人

TT:
我12月PASS左la,其實我開頭米又係1樣甘諗,成日覺得自己1定揸5掂,我又怕c,有咩事就騰雞到暈,所以c6架車已比我攪到花面貓 ,但而家已開始上手,同埋摸熟架車後就冇甘驚la,上wk仲開始夠胆行高速公路添
你試吓學la,考左牌出入真係方便好多,個個開頭都驚ga la,揸揸吓就ok

大宅

原文章由 ling1211 於 08-3-4 13:02 發表

TT:
我12月PASS左la,其實我開頭米又係1樣甘諗,成日覺得自己1定揸5掂,我又怕c,有咩事就騰雞到暈,所以c6架車已比我攪到花面貓 ,但而家已開始上手,同埋摸熟架車後就冇甘驚la,上wk仲開始夠胆行高速公路添 ...

c6架車已比我攪到花面貓

如果係我c6一定唔放過我:;pppp:

男爵府

畀面勳章

原文章由 小TT 於 08-3-4 13:19 發表

c6架車已比我攪到花面貓

如果係我c6一定唔放過我:;pppp:

TT:
haha~因為c6架車係2手車,而來我地都諗住今年9月換新車,所以c6話預左比我摧殘 不過換左車後,我再係甘,佢可能 對住我~

大宅

原文章由 ling1211 於 08-3-4 13:58 發表

TT:
haha~因為c6架車係2手車,而來我地都諗住今年9月換新車,所以c6話預左比我摧殘 不過換左車後,我再係甘,佢可能 對住我~

原來如此 你地諗住換咩車,我地果架7人車
我地當5人車坐咋,留2個位可以放多d野,因為我地1.8
c6話坐晒7人馬力唔夠

男爵府

畀面勳章

原文章由 小TT 於 08-3-4 14:38 發表

原來如此 你地諗住換咩車,我地果架7人車
我地當5人車坐咋,留2個位可以放多d野,因為我地1.8
c6話坐晒7人馬力唔夠

TT:
我地諗住換架冇頭冇尾嗰D細車ar,因我like揸細車 原來你架係靚車,5怪得你話整花架車,你c6會

民房

原文章由 ling1211 於 08-3-3 00:16 發表
hi all mami:
我將要買張carseat接載包包出入,請問carseat可5可以擺喺車頭坐ga?

Car Seat,基于安全理由,係唔可以擺前座嘅。由其係有SRS(安全氣袋)嘅車,就算係輕微碰撞,都可以致命架!
熊猫爸爸

民房

我有消委會嘅Car Safty Seat報告,有需要可以PM我,1.7mb,可以 Email 俾你睇。
熊猫爸爸

大宅

原文章由 ling1211 於 08-3-4 13:58 發表

TT:

亞LING

你買咗CARE SEAT未呀,包包肯唔肯坐呢
峻峻如果有人係格離佢都肯坐
老公單獨車佢就唔掂
喊到"刷"天,有次老公頂佢唔順
要攬住佢揸車mouth:真係好危險

男爵府

小tt...好耐冇見呀, 峻峻好嗎

原文章由 小TT 於 08-4-3 00:16 發表

亞LING

老公單獨車佢就唔掂
要攬住佢揸車mouth:真係好危險 ...

大宅

原文章由 Creamy_mami 於 08-4-3 00:18 發表
小tt...好耐冇見呀, 峻峻好嗎

佢緊係好,我辛苦Dmouth:

佢依家好鬼百厭

[ 本文章最後由 小TT 於 08-4-3 01:01 編輯 ]

男爵府

原文章由 小TT 於 08-4-3 01:00 發表

佢緊係好,我辛苦Dmouth:

佢依家好鬼百厭

男爵府

畀面勳章

原文章由 pandapapa 於 08-4-2 22:06 發表

Car Seat,基于安全理由,係唔可以擺前座嘅。由其係有SRS(安全氣袋)嘅車,就算係輕微碰撞,都可以致命架!

O...而+知.....THANK VERY MUCH

男爵府

畀面勳章

原文章由 小TT 於 08-4-3 00:16 發表

亞LING

老公單獨車佢就唔掂
要攬住佢揸車mouth:真係好危險 ...

TT:
仲末吖,c6諗諗吓都係話等我揸熟1段time,D技術再好D先買吖,佢話怕而+買左,我到時就會越黎越大胆載住包包週圍去,如突然有咩突發事我攪5掂.....即例如好似峻峻甘,5肯坐,到時喊到"刷"天甘,都會影響到我~所以而+多數1個揸or載大仔就可以law

民房

原文章由 pandapapa 於 08-4-2 22:14 發表
我有消委會嘅Car Safty Seat報告,有需要可以PM我,1.7mb,可以 Email 俾你睇。

終于整到。。擺咗上網,大家可以參考。不過係05年10月嘅(係最新架喇)

熊猫爸爸

首頁

尾頁

跳至