婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

認同.. 夠膽連神都呃?攞著數? 我有朋友係咁, 講明搏多幾分入名牌小學. 佢講起我都唔想同佢講下去, 唔通開口教訓佢咩...傷感情. 佢覺得為左個仔咩都得.

原文章由 RAA 於 08-2-27 17:27 發表
為咗任何利益而去受洗, 呢個諗法/舉動真係cheap到暈 . 好反感 :;pppp: .

複式洋房

唔覺得咁叫尊重
原文章由 062004 於 08-2-22 00:36 發表
樓主, 你99明益你啦, 可能係呢刻會好理智去諗小朋友意願既問題,但到搵小學係個CREDIT. 好多上好既小一,一往往都係天主教既小學, D家長晨咁早去學校門口等攞入學申請表,爭到頭崩額裂, 就係差個1-2分.

我有問過教 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我外家全部都係天主教..我喺教堂行禮...我經常返教堂!但老公一家信天后,老公讀佛學。我都比亞囡領洗,我同意艾莉所講呢個係比bb的一個祝福!日後bb要入教時還要上道理班,小學時才可領堅振....你估入教真咁易咩!我都想我個囡入教.....

事實係︰佢依家讀天主教學校!學會經常祈禱!她愛天主愛聖母....但也愛天后!

她對宗教有興趣有緣份!去教堂會祈禱,去天后廟會拜神!

雖然教義上我不應鼓勵她拜神,但在99的影响下她也學得很好(她銘記拜神程序,真的很pro.)

我現在的態度是,讓她自由選擇!只要不是不正經的宗教便是了!

回想起老媽以前信黃大仙,有朋友信觀音,最后也歸信主了!但當日同窗教友,我們一起接受天主教教育..現在十年也不會出現在教堂一次又如何??我們現在幫bb做了祝福也盡了責任去介紹我們所信給bb..但將來一定不是我們所能控制的!

若我講得唔好請勿介意,以上純為個人分享!始終宗教是主觀的是個人的!真不想因為宗教又搞到人人鬧交!

原文章由 艾莉 於 08-2-20 09:33 發表
如果無記錯, 天主教同BB受洗, 到佢大左要再領堅振, 先至算係架.

你可以當呢個係對BB既祝福既..如果真係好唔想, 試下同老公傾下喇. 了解下99想同BB受洗既意思同你既想法. ...

洋房

妳應該叫老公同佢講。此終個仔出聲唔會angry好久(因為母子)﹐但如果妳出聲就一定好trouble架﹗
本人都覺得要小朋友大個才由他們自己決定
好似我同老公都有拜觀音(但不會太迷信﹐明白這是心理寄託一種)﹐我奶奶係勁迷信(道教其中一種﹐我不太清楚)﹐佢以前成日想我小朋友跟佢去﹐我老公會出聲反對﹐久而久之就無再要求了﹐就好似小兒現在讀天主教學校﹐但他對聖經一點也沒興趣

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 bird 於 08-2-28 13:42 發表
我外家全部都係天主教..我喺教堂行禮...我經常返教堂!但老公一家信天后,老公讀佛學。我都比亞囡領洗,我同意艾莉所講呢個係比bb的一個祝福!日後bb要入教時還要上道理班,小學時才可領堅振....你估入教真咁易咩!我都想我個囡 ...

以下係我自己個人意見,唔o岩聽都好,我唔會再回應或掀起罵戰!

我好同意 bird 嘅講法,為自己仔女去選擇自己覺得係最好嘅野,我相信冇人會覺得係錯!如果自己覺得某間名校幼稚園好好,我相信做亞媽嘅一定會揀呢間學校比自己個仔/女(讀幼稚園咁細,個小朋友應該未識揀),o個時亦冇問下個仔/女鐘唔鐘意呢間學校啦,咁點解你會揀?咪就係覺得好law!同樣,就係因為覺得呢個宗教係最好嘅,所以我亦揀左呢個宗教比自己個女,日後佢鐘唔鐘意,講真,小朋友係張白紙,你點教,點培養呢個興趣,係做人父母所要做嘅!不過,如果日後個小朋友真係唔選擇,做父母嘅亦唔會/唔好去強迫啦!

首頁

尾頁

跳至