自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:自從給了我仔零用錢後,他常常借錢俾同學,仲要同學唔還

朋友case:

囝有幾個老死同學,曾經有同學8達通冇錢,佢囝幫人嘟埋,但多數係人地下次幫佢囝嘟返,唔會實數實還。

朋友好不滿,要囝喺佢面前whatsaap同學明天立即還cash,
佢囝照做但係好唔開心。

朋友認為處理方法好正確,冇問題。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 jojo1234 於 14-10-08 發表我

原帖由 eeb 於 14-10-08 發表
一次過俾$100? 之前俾開幾多?
之前冇比現金,佢用八達通,佢會幫同學”do\"埋,放學買燒買兩盒都成20元,因為佢用得狼死我呢兩個月先比cash

珍珠宮

maisy-lee 發表於 14-10-8 08:53
朋友case:

囝有幾個老死同學,曾經有同學8達通冇錢,佢囝幫人嘟埋,但多數係人地下次幫佢囝嘟返,唔會實數 ...
應該比小朋友自己處理番.
對於父母黎講, 十幾廿蚊好少錢.

但係, 對小朋友黎講,係一個好好學習機會
點樣管理自己既錢?
點樣每月儲蓄?
點樣拒絕同學借錢, 又不會得失同學?

家長咁做, 分分鐘同學背後話個仔,杯葛距就慘.

侯爵府

睇佢幾大,如果高小我唔會直接出聲,會同佢講,媽媽唔舒服(或者求其搵個值口)要睇醫生,呢期無咩錢,叫佢用住儲蓄先,等佢試下有事又無錢嘅感受。

唔好點評我

侯爵府

我個女(小五)好有節制,俾5蚊佢唔用兩三日,到想食就先買5~7蚊,佢好有錢㗎,儲過千蚊。

catlover1026  叻女  發表於 14-10-8 11:38
maisy-lee  小財主!  發表於 14-10-8 10:52
eunice23  好乖  發表於 14-10-8 10:11
唔好點評我

男爵府

引用:Quote:原帖由 jojo1234 於 14-10-08 發表我

原帖由 yiyiyi 於 14-10-08 發表
咁多!?我仔F.1, 1個月$50
一個月$50?! 佢唔洗食飯同同學去街咩?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

由我第一日俾零用阿仔已同佢講清楚,唔可以借錢俾同學。。唔可以扮豪客,請同學食野,只可以買自己想食嘅野同同學仔分享。。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:如果可以就交老師處理,小朋友好多時聽老師

原帖由 mybabylove 於 14-10-08 發表
如果可以就交老師處理,小朋友好多時聽老師講都唔聽我講,我仔小一已試過!

記得當日因為我冇買早餐比仔仔 ...
我阿仔上年班裡同學都發生同類事件,最後要班主任處理。。。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 eeb 於 14-10-08 發表一次過

原帖由 jojo1234 於 14-10-08 發表
之前冇比現金,佢用八達通,佢會幫同學”do"埋,放學買燒買兩盒都成20元,因為佢用得狼死我呢兩 ...
可能一下子一次過俾$100,佢未handle 到,或者開頭逐星期俾,之後兩星期,最後先一個月一次,俾個過渡期佢,慢慢build up 對用錢既概念。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

侯爵府

maisy-lee 發表於 14-10-8 08:53
朋友case:

囝有幾個老死同學,曾經有同學8達通冇錢,佢囝幫人嘟埋,但多數係人地下次幫佢囝嘟返,唔會實數 ...

你朋友完全冇諗個仔既感受

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 yiyiyi 於 14-10-08 發表咁多

原帖由 arielxying 於 14-10-08 發表
一個月$50?! 佢唔洗食飯同同學去街咩?
食飯在學校食

F.1 未比佢自己去街

大宅

我同事個女小五, 一星期只比$10以內既零用錢佢使, 目的係要佢學識自行理財/節儉

禁止訪問

子爵府

引用:如果係我,我會暫停發放零用錢,並會向班主任

原帖由 littlecarey 於 14-10-08 發表
如果係我,我會暫停發放零用錢,並會向班主任反映,由班主任查證及處理
無錯,要班主任通知同學嘅家長

首頁

尾頁

跳至