婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

民房

我都係由細到大慣左自己洗, but 我老公屋企人嘅做法真係令人難頂至極..

好幾年前仲未同我老公結婚, 都喺佢屋企住過一段唔短嘅時間,
佢屋企真係唔理男女老幼, 底褲面衫, 甩色唔甩色...
總之放得入洗衣機既都會放入去洗,
我問過我老公, 佢唔覺嘔心 and 唔乾淨架咩?
佢同我講由細到大都係咁, 所以佢唔覺有問題

最令我難頂嘅係..佢屋企人會將要洗嘅衫放喺廁所嘅架上面, 等儲到差唔多一機衫先再由老爺拎去洗
情況就係衫疊衫,底褲疊底褲, 胸圍疊臭襪咁樣, 之後再由個男人由廁所拎去露台洗 + 掠

我老公自己家姐細妹+媽咪係一家人可以可以當冇事都算..
但點解連佢呀哥嘅女友都可以咁做呢? 咁做真係唔覺嘔心架咩??
我自問就做唔出, 我係連面衫褲都唔敢放喺佢屋企洗tim 呀 !!

子爵府

我細個就會用機洗...
之後同老公同居+結左婚...都係自己手洗...
我同我老公屋企人一齊住...佢地個個都係自己手洗返....就算開機洗衫...都係各自各洗...即佢地一機....我同老公一機...我叔仔+佢女友一機..

大宅

我姑奶沖完涼都係放低D胸圍低褲比我99
洗(用手洗),因為屋企D衫係我負責用手洗
我之前話過呢D私人貼身衣物我係吾會幫
姑奶洗,要洗99你自己幫她洗吧!好心
喇成30幾歲人比我出埋聲叫佢自己洗都
吾做要個亞媽洗,真係好核突,女人始終
都會有分秘自己野就話O者,點可以幫人洗
佢自己屋企又吾係無水沖涼,日日在外家
沖涼比野人做(註:姑奶已結左婚有埋女,
日日回娘家取飯盒回家,個女成日留低吾理
)好黑人憎

大宅

自己手洗...

大宅

畀面勳章 大廚勳章

沖涼個陣抵fu用洗~
bar會用 fa sa 沖下~之後2樣野1齊放落洗e袋再洗~

複式洋房

原文章由 short 於 08-3-3 14:36 發表
我姑奶沖完涼都係放低D胸圍低褲比我99
洗(用手洗),因為屋企D衫係我負責用手洗
我之前話過呢D私人貼身衣物我係吾會幫
姑奶洗,要洗99你自己幫她洗吧!好心
喇成30幾歲人比我出埋聲叫佢自己洗都
吾做要個亞媽洗,真係好核突,女人始終
...

30幾歲都要亞媽洗內衣褲!~  甘佢點教仔女...

複式洋房

原文章由 Lumei 於 08-3-3 11:33 發表
我都係由細到大慣左自己洗, but 我老公屋企人嘅做法真係令人難頂至極..

好幾年前仲未同我老公結婚, 都喺佢屋企住過一段唔短嘅時間,
佢屋企真係唔理男女老幼, 底褲面衫, 甩色唔甩色...
總之放得入洗衣機既都會放入 ...

其實甘私人既野點解d人唔自己洗... 我奶奶仲要撈埋小朋友衫洗, 唉..........

別墅

放假一番6299度, 我沖完涼就順便自己洗內衣褲. 但後來因為要安胎, 去左6299度住, 自己身體唔方便, 99就會幫我用手洗..(有次我62仲幫我洗添, 嚇死我...) 而家生完bb, 如果再番去過夜, 我都會自己洗, 仲會幫老公洗埋襪.

複式洋房

原文章由 maggiewawa 於 08-3-3 20:42 發表
放假一番6299度, 我沖完涼就順便自己洗內衣褲. 但後來因為要安胎, 去左6299度住, 自己身體唔方便, 99就會幫我用手洗..(有次我62仲幫我洗添, 嚇死我...) 而家生完bb, 如果再番去過夜, 我都會自己洗, 仲會幫老公洗埋襪 ...

甘即係你6299都知呢d野要自己洗, 唔會撈埋一機衫洗都好!~ 不過62幫你洗就真係...

民房

胸圍內褲由細都大都係自己手洗, 阿媽教唔係好dirty.
試過一次99內褲一齊洗 ,老公叫他放入洗衣機洗, 我問他為應什麼一齊洗, 他說沒有問題.. 又有磨擦.

大宅

當然自己洗啦, 同樣地, 我都唔會幫人掠底橫爸爸

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

未結婚個時係機洗,結左婚之後同 99 一齊住,佢叫我唔好將 d 胸圍底底攞係機洗,要自己洗,但係 99 同我老公,叔仔個 d 就可以係機洗!!:;pppp:

大宅

我由以前開始都一向自己手洗, 亦都唔會同c6 d 衫一齊洗, 就算未結婚前去佢屋企過夜我都會帶返自己屋企洗.

但我99 就一向都撈埋一齊洗(包括62, c6, 叔仔果d) 極之冇衛生 ~

所以我盡量都會將自己& c6 d 衫同佢o地分開洗.

大宅

用手洗完放入袋再機洗,有時我掠有時奶奶掠.

複式洋房

我99話佢落左消毒藥水(滴露)所以唔駛怕!~ 仲有大家係一家人唔駛怕... 

子爵府

未結婚時同媽咪的初褲一齊用機洗,
我認為手洗好唔乾淨(可能係我唔識洗啦!)
結左婚,
我99要一家人d衫分開洗!(佢迷信!重男輕女,認為女人d衫係「下等」一d,唔可同男人d一齊洗、一齊晾)
老公一機
我一機,
佢一機,
仲要日日洗!!!(我要返工,真係洗衫專員咩!)

我認為極之不環保!:;pppp:

而家,我同老公的衫褲一齊洗,落消毒劑,
奶奶唔喜歡用大眼雞洗衣機(佢認為洗得唔乾淨wo!因為佢只係洗2件衫,又怕要洗2個鐘,只係較左好短o既時間,當然唔會乾淨)

m到的底底當然要自己洗啦!手洗完再用洗衣機洗!
bb仔d衫都要自己一機,始終bb d 皮膚敏感d!

大宅

由細到大媽咪教自己話d內衣褲要自己用手洗, 所以結咗婚都係一樣, 呢樣o野我就感染埋99, 因為我未同佢住之前佢係用洗衣機

別墅

原文章由 Gami 於 08-3-4 13:09 發表

甘即係你6299都知呢d野要自己洗, 唔會撈埋一機衫洗都好!~ 不過62幫你洗就真係...

我都真係嚇親, 佢幫99忙... 99話比我聽,我先知... 早知點辛苦都自己洗啦... 超級唔好意思啊

以後都怕左...(佢地好多野都用手洗, 洗衫問題唔多驚...)

男爵府

原文章由 笑死人 於 08-2-29 17:32 發表
未結婚時d內衣褲,會放入洗衣機一齊洗...
結婚後自己洗返...

me too

我依家仲會自己儲埋一機衫
自己開一機

吹咩

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

首頁

尾頁

跳至