時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

轉載 :

警察部今次被玩死。

70 年代以前既警察部,係港英殖民統治機器。港英要打邊個,警察就打邊個。66暴動如是,67 暴動亦如是。警察唔會問良心。天星加價關我咩事。你鬧佢係黄皮狗,佢只會打多你兩棍。直至73年保釣,鬼佬警司一樣係,話知你記者在場,同樣見人就扑。咩野叫人權? 咩野係警民關係?

高佬麥上場,各方改革,其中一樣,就係警察部。成立老廉,再大加警察人工,提高警察文化水準。慢慢經過十幾廿年,一兩代人努力,至有所謂警民合作;市民有事打999 搵差人,係80 年代至開始!

到咗80年代以後,知道香港要比番大陸,警察再變,中下層華人開始上位話事,政治部逐漸撤出,先至有所謂警察"政治中立"之說。

到咗97 年,簡單講,警隊唔再係殖民地警察。政治問題,警察部冇辦法,亦唔適合處理。就算係03年咁大大鑊,都係政治問題政治解決,警察部都唔駛出手。

今次呢單野,係70年代以來,警察部都未曾處理過既嚴重政治問題。警隊高層同政府高層自視過高,進退失據。欠缺政治手腕,一開始時用錯方法,以為一下用硬就打散就收工。發現唔得之後,唔知係中聯同係國安定係邊個既屎橋,搞群眾互鬥,違反咗過去警察部做事方法,變咗更不可收拾。呢三十年以來,前線警察所受訓練,同內部既管理文化,係現代公民社會既做法,講規例,靠法律,講人權,講合作。咁搞法令警察失信於民。而家放警察响前線,長期同市民對立,兩邊不是人。打又唔打,唔打又捱閙。高層唔知點處理,失踪算數。中層發現自己人格分裂,做到想喊。基層成為箭杷,吃力不討好。

呢支警隊係幾代人努力,先至由有牌爛仔變成Asia's Finest. 就咁樣比政府高層幾個低能仔敗咗去。唉。

BoBoCute    發表於 14-10-19 00:53
cheers_iris  Agree  發表於 14-10-18 10:21
情到深處人孤獨

禁止訪問

回覆:Dauntlessff 的帖子

伯爵府

引用:我岩岩係mk搭小巴番屋企。。係先達對出班暴

原帖由 星野月櫻 於 14-10-18 發表
我岩岩係mk搭小巴番屋企。。係先達對出班暴民突然沖出馬路塞住路中心。。搞到我塞左陣。。。最可憐係跟住我 ...

男爵府

回覆:Dauntlessff 的帖子

我會覺得個女人一係好留戀個Ex, 一係對個老公非常不滿,想離開佢。

男爵府

引用:回覆 味兒 的帖子我係男人,所以都唔係十刀

原帖由 Dauntlessff 於 14-10-18 發表
回覆 味兒 的帖子

我係男人,所以都唔係十刀明,不過好明顯係有個Message .不如集思廣益想吓。
我會覺得個女人一係好留戀個Ex, 一係對個老公非常不滿,想離開佢。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:唔支持班垃圾廢柴就係幫到警方,睇警方點都

原帖由 勁揪 於 14-10-18 發表
唔支持班垃圾廢柴就係幫到警方,睇警方點都強調唔清場淨係清走障礙物就知,加上周皇今晚宣讀聖旨個騰雞樣同 ...
熱切期待

撑警隊呀sir加油

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:有意思,但示威者都唔應該佔用市民做人質,

原帖由 zzz520 於 14-10-18 發表
有意思,但示威者都唔應該佔用市民做人質,好多市民都好知足,旺角好多人搵食,條路好多車要用,我認同你講 ...
e d 就係佢地最失敗之處,搞社會運動卻不得民心,與民為敵運動唔捱得幾耐,只怪班友仔太天真,細既無腦者,連大個d都無?定住係象牙塔入面?空有理想只懂喊口號既一堆白痴

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

班暴民點會走,越玩越忘我

男爵府

引用:唔支持班垃圾廢柴就係幫到警方,睇警方點都

原帖由 勁揪 於 14-10-18 發表
唔支持班垃圾廢柴就係幫到警方,睇警方點都強調唔清場淨係清走障礙物就知,加上周皇今晚宣讀聖旨個騰雞樣同 ...
加油!

大宅

回覆:anlywan 的帖子

黃之鋒昨晚在金鐘大會上表示,旺角一旦失守,金鐘必定勢危,故三個佔領據點缺一不可。他指現時不是比較旺角或金鐘兩個佔領區哪個較好的時候,呼籲金鐘和旺角的戰友不要互相指摘,因如果率先失去任何一個據點,將對佔領運動的士氣造成嚴重打擊。

黃又特別讚揚來自香港討論區和Baby-kingdom的「戰友」,早前發起流動佔領,令金鐘據點得以保住。

唔知佢係咪真係咁講呢?

BK已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

男爵府

回覆:喺旺角既朋友快d走,今晚會出事

明白警察辛苦,但將情緒發洩係示威者度絕對唔岩,佔街犯法你可拉佢,咩罪/坐監由法官判,呢個一向係香港法冶模式!

LAUKUK  現在還有法治?   發表於 14-10-18 14:23

侯爵府

zzz520 發表於 14-10-18 03:47
班人係咪痴架,附近有人住架,喺度唱歌
所以佢咪咁神憎鬼厭囉

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

zzz520 發表於 14-10-18 03:41
真係想知班人日頭無野做架,得閒到咁既
佢哋可能返緊工, 專業示威者

禁止訪問

引用:Quote:zzz520 發表於 14-10-18 03:41 真係

禁止訪問

男爵府

其實政府同他們傾,就算傾惦,他們都5會走,只會話走咗啦!現時的人時自發的,5關我哋事,咁政府吹佢5脹wow。如果傾5惦,仲大喎。 明明話佔中,做乜要佔其他地方呢?實太擾民啦!d班暴民5會散的,夜晚就大搞亂,玩殘d警察,快d果斷清場啦!
撐警察,加油加油

禁止訪問

引用:其實政府同他們傾,就算傾惦,他們都5會走

首頁

尾頁

跳至