論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+kmami+於+14-10-21+發表一個3

原帖由 ckfamily 於 14-10-21 發表
睇你好唔好彩啦,唔一定冇,我呢個姐姐响小朋友3歲,bb就出世時請,而我係ftm, 老公都搵左好耐,每個星期日 ...
我都係ftm想揾local姐姐,agent直言有人在家local姐姐一定唔揀你(依家係工人揀僱主),全部sell海外白紙俾我

侯爵府

引用:Quote:ckfamily 發表於 14-10-21 15:36 睇

原帖由 kmami 於 14-10-21 發表
咁你好好彩喎!!
係呀,我成日話呢個係bb同姐姐既緣份,大女出世時,搵到個好姐姐,後來家人有事,做完一張約之後就走左,之後請過4-5個,有d做左幾日就走,有2個做左年幾就走,到細女出世就請到而家呢個姐姐,可以話兩個女腳頭好,所以而家我好好珍惜呢個姐姐,對佢好d,好既姐姐好難搵

kmami    發表於 14-10-24 02:04

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

回覆:EDMOND888 的帖子

我大部分時間full time mum,一個nb,一個兩歳,姐姐會renew too,睇緣份,但是我都想再請多個佢relative ,因為我姐姐一睇二唔得,我又唔想咁辛苦

複式洋房

12月生點會趕唔到?我請而家個工人都係
個半月就交到人俾我,我8月尾請,今個
月已到,工人一到炒埋個舊嘅,夾到fit哂
樓主我諗我家俾你更難請,我就係之前個
本地斷約印印公主令到我唔會再請本地

珊瑚宮

点解A凖狂Sell海外?因海外工人要比5個月人工做佣金。 A凖集团賺多二萬

本地工人唔使比佣。赚少咗

kmami  原來如此   發表於 14-10-24 02:03
玩具萬歲!

別墅

我係twins媽,bbs12頭出世,5月開始搵工人,見過3個local話唔做,最後簽海外菲,話10月尾到,點知9月頭agent話姐姐失蹤搵唔到人!又叫我請無經驗既姐姐!

最後我又搵到個local,昨日到步!

kmami    發表於 14-10-24 01:54

男爵府

回覆 rara0602 的帖子

我也是孖B,出年四月生,咁點算?幾時搵好,唉~一頭霧水

別墅

回覆 AY1113 的帖子

其實都係講彩數,我建議早啲搵定,因為湊孖b真係比較難請!請有經驗香港做過真係更難!你睇我連請有經驗海外等左差不多兩個月都可以唔到!
而家請到既係媽咪工人介紹,有啲工人姐姐介紹會易啲既!good luck!

大宅

回覆:請工人, local 實唔做?

我換左4個, 有炒有佢自己resign, 都堅持請海外, 吾好比多錢做壞規矩!

水晶宮

yeikaki 發表於 14-10-21 09:14
我朋友搵到個 local v. smart helper, but she pay $ 6800
唔好比我工人知,
我怕佢受唔住誘惑

水晶宮

AY1113 發表於 14-10-22 17:44
回覆 rara0602 的帖子

我也是孖B,出年四月生,咁點算?幾時搵好,唉~一頭霧水 ...
依家好開始搵啦,
不過唔係搵工人,係搵好既Agency,
你花多少少時間做資料搜集先啦,
行街時留意下D中介公司,入去問下價,睇下間介紹公司既規模,有無未完約工人係度坐晒係度,D職員既態度(係推銷定係認真聽你講你既需要?),扮下野話想請工人,都急急地,睇下佢地比D咩資料你揀...
如果間公司係好,佢介紹既工人都會好.
如果間公司衰,佢會不停說你請斷約工人.

公爵府

方方媽媽 發表於 14-10-23 00:11
唔好比我工人知,
我怕佢受唔住誘惑

5 怪之我工人都辭職 5 做我份工

男爵府

回覆 方方媽媽 的帖子

原來係咁嫁?!多謝你意見,我自己B都未陀穩,又要揾工人,r 哂頭,一般agent收幾$先合理呢?

複式洋房

引用:Quote:BABY99WONG+發表於+14-10-21+11:43+l

原帖由 kmami 於 14-10-21 發表
我十二月中生, 又無請陪月...等唔切, 好難攪! 一心諗住靠老公/工人攪掂, 点知工人突然 resign! 激死!!!!!! ...
我同你1樣,個仔3.5,12月頭生,月頭請左個姐姐,嚟左10日偷錢比我炒左,雖然同我6299住,但佢2個都要番工,我都係1之諗住有老公有工人就得,點知比個工人搞死,呢幾日不停都有去僱傭公司搵,Agent幫我搵左個年紀係細左d,但有機會趕到我生時嚟!!

水晶宮

AY1113 發表於 14-10-23 10:37
回覆 方方媽媽 的帖子

原來係咁嫁?!多謝你意見,我自己B都未陀穩,又要揾工人,r 哂頭,一般agent收幾$ ...

好難就咁比較價錢,
因為有D收費會包埋驗身、保險等費用,即係全包.
有D收完Agency Fee服務費之後,其他收費,例如政府收費、機票、驗身、保險費等,逐樣同你實報實銷.
所以,更加唔可以就咁睇錢貪平,因為之後逐樣計,可能會仲貴.
但貴既,又未必一定已包晒所有野.
仲有,就係唔可以貸"2年內唔啱任換工人"呢D野,
因為,佢唔收你收續費任你換,你都要比工人人工、來回機票、新工人之驗身、簽証費之類,
而Agent又可以向工人收介紹費.
你不斷換,間Agency唔收你手續費都仍然賺到笑呀.
佢地可能為左要你不斷換,就推介D垃圾比你架.

fitfish  agree  發表於 14-10-23 11:43

複式洋房

sususisi 發表於 14-10-22 01:56
12月生點會趕唔到?我請而家個工人都係
個半月就交到人俾我,我8月尾請,今個
月已到,工人一到炒埋個舊嘅 ...
個半月咁快!! 我誇咗個 christmas n new yr, 所以最快都要兩個月, 到時仔都生咗

複式洋房

wingshan27 發表於 14-10-23 10:38
我同你1樣,個仔3.5,12月頭生,月頭請左個姐姐,嚟左10日偷錢比我炒左,雖然同我6299住,但佢2個都要番工,我都係 ...
咁啱!!! Local 得D 斷約, 唔敢請, 依加攪緊 overseas......再睇緊陪月......好煩惱!!!Good luck for us la!!!

複式洋房

EDMOND888 發表於 14-10-21 16:09
我都係ftm想揾local姐姐,agent直言有人在家local姐姐一定唔揀你(依家係工人揀僱主),全部sell海外白紙俾 ...
Same here, d agent 衰到明明我 part time, 都寫低我係 stay in

首頁

尾頁

跳至