自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

原文章由 whoareyou 於 08-3-5 22:24 發表
呢d就係典型懶人,出街食唔洗自已煮。
而且d錢又唔係自已辛苦揾番來,打工就話驚份工唔揾定有機會俾人炒,要積穀防饑,同正若攞綜緩又唔驚佢唔俾,長攞長有,梗係唔洗慳住用啦,仲有雙糧出添。

...

開頭我都唔知佢地攞綜緩, 睇新聞果陣仲同老公講,
點解個小朋友babamama冇露面!
到今日先知原來佢地攞綜緩!

唉! 我同老公搵$唔多, 都唔夠膽生bb!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

可能一個綜援害死左個小妹妹, 如果唔係拎綜援, 佢地就唔會咁豪爽搭的士去飲茶, 一定會要果小妹妹响屋企休息. 唉........小妹妹已經走左......要後悔要怪都無用

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

總之最慘係果個小朋友
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

小朋友真係好慘 ,唔理佢父母係唔係攞綜援,生4個咁多真係要花好多時間同心血照顧同教育。

以前d人唔識避孕同埋有人丁旺盛ge觀念先會生好多個,但今時今日ge香港仲邊有咁多人敢多生呢?仲要父母都失業要問政府攞錢,點會有好ge教養質素俾小朋友呢?

無疑今次0個兩個小朋友感染上惡病毒係好不幸,但屋企人有冇俾到最好ge照料?我諗佢父母哀痛之餘都要自己反省一吓。
盡我一己之力,發放正能量!

公爵府

好媽媽勳章

agree呢對父母真的要撫心自問????有無盡父母責任

小妹妹安息
原文章由 召藥師 於 08-3-6 00:06 發表
小朋友真係好慘 ,唔理佢父母係唔係攞綜援,生4個咁多真係要花好多時間同心血照顧同教育。

以前d人唔識避孕同埋有人丁旺盛ge觀念先會生好多個,但今時今日ge香港仲邊有咁多人敢多生呢?仲要父母都失業要問政府攞錢 ...
嚴 守 止 賺 、 止 蝕 位 , 相 信 每 個 投 資 者 都 曉 , 但 利 字 當 頭 , 確 實 知 易 行 難 。 所 以 , 希 望 大 家 , 贏 了 錢 , 開 心 之 餘 , 要 保 持 清 醒 ; 輸 了 錢 , 傷 心 之 餘 , 亦 要 保 持 冷 靜 。 懂 得 平 衡 投 資 心 態 , 也 許 是 致 勝 之 道 的 必 備 條 件 。

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 bbbon 於 08-3-5 23:44 發表

我唔同意, 人係死咗, 但係點解呢個家庭咁好嘢有一個三歲嘅妹妹, 六歲嘅姐姐, 歲半嘅弟弟仲有個媽咪大緊肚??? 呢d係事實, 唔係口唔口德嘅問題.
點解又搭的士又飲茶? 因為有錢囉...........
點解個妹妹嘅祖父指斥屯 ...

agreed!有同感

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 whoareyou 於 08-3-5 22:24 發表
呢d就係典型懶人,出街食唔洗自已煮。
而且d錢又唔係自已辛苦揾番來,打工就話驚份工唔揾定有機會俾人炒,要積穀防饑,同正若攞綜緩又唔驚佢唔俾,長攞長有,梗係唔洗慳住用啦,仲有雙糧出添。

...

講得好

所以好討厭果 D 呃綜緩但又高消費果 D 廢人

大宅

扮假單親嘅夫婦佢哋嘅高消費簡直真系嚇瓜你~~~手機成日換、睇收費電視、屋企重有hifi、乾衣機、又成日去旅行、出入真系會搭的士、又去貢獻啲錢比馬會、又可以將啲仔女送去讀國際幼稚園......... 我哋喱啲死做嘅:手機用左兩三年都吾捨得換款、我哋睇嘅只系無記亞記兩台、晾衫系騎樓、去留下公園玩當同仔女去旅行、搭巴士、打牌都系打二五雞、仔女要同啲都系拎綜援嘅新移民一齊讀平民化到不堪嘅幼稚園, 英文就聽吾到la,只系聽到佢哋嘅鄉下話.

天呀~~~點解咁吾fair嘅?

原文章由 洛婷 於 08-3-6 00:41 發表

講得好

所以好討厭果 D 呃綜緩但又高消費果 D 廢人

大宅

你錯la,佢哋喱啲人系吾會反醒生命系幾咁寶貴,佢哋只會想盡辦法去揾錢,去揾人著數,冇左個仔女,佢哋認為可以再生,佢哋重有咁多個,怕嘜?我有個朋友嘅朋友,就系喱庭敗類,呃綜援不突止,重造埋傷天害理嘅嘢,睇下幾時個天收佢la:;pppp: .
原文章由 召藥師 於 08-3-6 00:06 發表

以前d人唔識避孕同埋有人丁旺盛ge觀念先會生好多個,但今時今日ge香港仲邊有咁多人敢多生呢?仲要父母都失業要問政府攞錢 ...

伯爵府

又可以將啲仔女送去讀國際幼稚園.........

唔係化??正苦唔check 架?

原文章由 餃次子 於 08-3-6 00:58 發表
扮假單親嘅夫婦佢哋嘅高消費簡直真系嚇瓜你~~~手機成日換、睇收費電視、屋企重有hifi、乾衣機、又成日去旅行、出入真系會搭的士、又去貢獻啲錢比馬會、又可以將啲仔女送去讀國際幼稚園......... ...

大宅

政府全數比咖,成三千蚊一個月咖.奈何有咁嘅政府~啲人真系面皮幾丈厚.
原文章由 manfatcentre 於 08-3-6 01:45 發表
又可以將啲仔女送去讀國際幼稚園.........

唔係化??正苦唔check 架?

子爵府

好好照顧餘下既子女,人地出$, 你都要出心力

大宅

原文章由 餃次子 於 08-3-6 00:58 發表
扮假單親嘅夫婦佢哋嘅高消費簡直真系嚇瓜你~~~手機成日換、睇收費電視、屋企重有hifi、乾衣機、又成日去旅行、出入真系會搭的士、又去貢獻啲錢比馬會、又可以將啲仔女送去讀國際幼稚園......... ...

大宅

yes,真有此事,呃你我就日日pk .
原文章由 hiuhiues 於 08-3-6 02:25 發表

首頁
12345...6

尾頁

跳至