跳至

首頁

尾頁

別墅

原文章由 rebeccajoe 於 08-3-8 10:19 發表
my baby cries for milk right after 15 mins i breast fed him. and i gave him some to comfort him but then he vomitted at the end. I guess he's eating too much~

係呀係呀, 我有一次就係咁, 因為係夜晚, 費事佢嘈嘛, 點知佢就...嘔翻晒出嚟...

別墅

原文章由 weni 於 08-3-8 13:48 發表
Now bb does not want to sleep after drinking milk, open eyes for 1 hour after milk. Just before falling asleep, bb open mouth and want to drink milk again! I sleep for only 4 hours every ni ...

唉, 我個b都係呀, 啱啱先見佢叫咗一下, 谷到面仔紅晒, 跟住又好似要瞓咁...

但係我又夠鍾餵人奶, 一餵就9個字一個鐘, 真係唔知叫唔叫整唔整醒佢好...

大宅

最慘係阿B食食下訓左,但轉個頭又要食,又要再開奶!真係吹漲~

別墅

唉, 講樣傻嘢俾大家聽...真係講就天下無敵, 做就無能為力...

第一晚同bb返到屋企, 佢突然(仲係我遇到的第一次)噴奶, 鼻仔都有流出嚟, 跟住我就俾佢發親, 因為原來係要掃風架(其實一直都知, 唔知點解自己做就唔記得)!

跟住往後幾晚...我係好驚咁唔敢瞓睇實佢, 日頭聽到佢有少少聲都要撲過去望下咩事...

後來諗幾諗, 點會有人日日24小時咁望住個b架, 醫院啲姑娘都唔會啦!

你地話我係咪好白痴呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆 #1 cowHome 的文章

咁又唔好話自己白痴... 個個父母都緊張o者, 何況嘔奶係可大可小, 睇緊 d 都應該.

我就算係餵人奶都會幫 bb 掃風, 之後會幫佢打側訓. 你試下咁做, 會放心 d.

複式洋房

原文章由 meimei333 於 08-3-8 16:15 發表
最慘係阿B食食下訓左,但轉個頭又要食,又要再開奶!真係吹漲~

Yes yes! 食食下訓左,但轉個頭又要食, when you think bb will soon fall asleep, bb would open the mouth and even turn the head to eat the eat bb clothes!

別墅

原文章由 bosch 於 08-3-8 17:40 發表
咁又唔好話自己白痴... 個個父母都緊張o者, 何況嘔奶係可大可小, 睇緊 d 都應該.

我就算係餵人奶都會幫 bb 掃風, 之後會幫佢打側訓. 你試下咁做, 會放心 d. ...

多謝你安慰呀, 而家我的心情有啲唔好, 我媽咪原本話陪我坐月, 點知我個b早咗出世, 佢而家又要搬屋, 到而家bb出咗世成個幾禮拜佢都未有咩時間過嚟...

所以, 好多時候都係我自己一個人對住bb, 我又唔識, 有時都好down, 最慘係我老公要返night shift的時候, bb夜晚又特別扭計唔肯瞓!

想請教各位人奶媽媽:
你地bb食得快唔快?我個bb成日食下停下, 加埋掃風, 要食成個鐘, 每兩個鐘一次, 都幾係嘢...
bb夜晚瞓覺會唔會震震下, 或者係成日發出啲"哼哼", "呀呀"呢啲聲?
如果佢嘔奶, 你地會點做呀?

等待驗證會員

各位媽媽,加油!我都要有心理準備,我的bb都快到!

大宅

cowHome, 我阿B食人奶又唔會食下停下好耐,休息下當然有啦,訓覺時就真係間中有“哼“聲,我走去睇佢又好似無野,我都唔知點解<br />如果佢嘔,當時訓低的話,即刻把佢轉側身。如果係坐,就把身體傾前,好似掃風位置咁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆 #3 cowHome 的文章

慢慢黎丫, 到你摸熟 bb 既脾性時會好 d. 之前我住成個幾禮拜醫院都係自己湊, 都體會到果種辛苦, 到你上左手時, 一切會好好多. 第日我地要老公返番工時, 大家都要自己一個人湊, 所以大家都要努力. 有咩唔識咪問下你媽咪或者上下黎問下, 大家一齊研究下.

我個 bb 有時食 10分鐘, 有時食半個鐘, 計埋掃風真係要成個鐘. 佢訓覺時有時會震, 醫生話係正常既反射作用, 唔駛擔心. 我只係試過掃風時 bb 嘔奶, 咁我會掃多一陣同埋將佢打側身訓. 響醫院時見過有 bb 打側身訓都嘔奶嘔到好勁, d 姑娘之後好似冇乜野咁幫佢清潔掃風.

大宅

我有一晚試過攪足3個鐘阿B先肯訓

瑪瑙宮

回覆 #1 meimei333 的文章

我尋晚又係咁... 抖左一晚, 又扭計啦.

別墅

我今日谷奶...谷到好似石頭咁..
各位奶媽媽你地點呀..
我'算'左啦!~個乳頭>.<好痛
http://hk.myblog.yahoo.com/kwankwan_fish

瑪瑙宮

原文章由 yeekwan 於 08-3-11 02:56 發表
各位奶媽媽你地點呀..
我'算'左啦!~個乳頭>.

我都係, 陀住2舊石頭咁.

你餵果陣, 將 bb 頭仔推埋 d 自己度啦, 會好 d. 之後搽 d 奶保護番.

大宅

原文章由 bosch 於 08-3-8 11:07 發表
我餵人奶, 好彩係富媽媽.

尋晚bb 唔知做乜, 兩點幾叫醒佢食奶後, 一放落床仔度就喊, 又咀郁郁, 咪俾佢食奶, 之後放落床仔度又喊... 一直到而家都係咁.

而家我阿媽抱緊佢, 佢又靜晒. :naught ...

乜你地都係咁呀! 我個大孖都係呀! 超救命, 連工人姐姐都比佢玩到就死, 仲要佢係唔止喊, 一係就向到眼碌碌, 唔肯訓, 望得咁上下又喊過, 仲要好似比人要殺左佢咁, 搞到我兩公婆同工人。你都話佢食奶呀, 我個個仲要係咀郁郁但唔食奶羅, 等我成日晒奶, 因為有時我係要比醫院要佢食既特別奶粉, 我老公超肉赤, 個衰女咁敗家, d奶粉唔平架麻

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我昨日終於出院啦!真正開始過我們有BB在家的生活。

真係好辛苦呀! 不過每次望到BB我就好開心,好感動,又想起生佢嘅時候,第一次聽到佢哭聲及見到佢個樣的感動 ,又覺得「一切也願意」

我好努力想餵佢食全人奶呀!不過到今日都仲係要補奶粉。因為我係3月6日晚上開刀生,要3月8日先可以落床試餵人奶,在醫院時就每日4次餵奶。不過因為開始時未上奶,所以姑娘要我補奶粉俾BB食。宜家我開始上奶啦,雖然未上到話一邊在哺乳時另一邊會有奶水出(一時時會咁,不過就算唔係只要吮都有奶汁),不過我個仔好似慣左呢個先飲人奶然後奶粉的方法,佢每次都只肯飲人奶半小時左右,然後就算仲有人奶佢都唔肯再吮,係都要飲奶粉啦!我想問有無人曾經歷過我的情況,有無人知點樣可以令BB戒奶粉,乖乖食埋我的人奶呀?

我曾經想過俾越來越少奶粉佢飲,又或者只俾人奶唔食罷就,不過我又怕自己人奶唔夠佢食,會餓親佢佢唔夠營養呀!

仲有呀!因為我正開始要同BB establish一個平日生活routine,有無人可以share佢嘅routine呀?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 yeekwan 於 08-3-11 12:56 AM 發表
各位奶媽媽你地點呀..
我'算'左啦!~個乳頭>.

我之前唔識餵人奶,兩邊乳頭都俾bb啜到損左.....好痛!

複式洋房

我係醫院第一次餵人奶時, 已經比阿仔啜到損左, 回家後更損到出血 ! 諗番起見到佢咀角有血的情境, 好嚇人! (佢食到超大力!我真係忍唔到啦!)
從此之後, 我無勇氣再埋身餵了....家陣我只係PUMP出來, 諗住
PUMP到多少就比佢食多少算了!

我係咪好唔夠偉大呢?

原文章由 晞玥 於 08-3-11 12:32 發表

我之前唔識餵人奶,兩邊乳頭都俾bb啜到損左.....好痛!

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我又唔覺得咁叫唔夠偉大。講真,我覺得一個女人願意冒風險冒痛冒辛苦去生個BB出來,已經係好偉大嘅一件事啦!

所以唔好為左咁小事覺得自己唔偉大,你已經好偉大!

原文章由 tsangws 於 08-3-11 18:39 發表
我係醫院第一次餵人奶時, 已經比阿仔啜到損左, 回家後更損到出血 ! 諗番起見到佢咀角有血的情境, 好嚇人! (佢食到超大力!我真係忍唔到啦!)
從此之後, 我無勇氣再埋身餵了....家陣我只係PUMP出來, 諗住
PU ...

別墅

我好彩暫時都未俾亞b食損乳頭, 但係佢因為細得滯, 啜奶唔夠力, 啜啜下就累, 加上佢又面黃, 佢個人就寧捨易眼瞓, 所以, 不論我夠唔夠奶, 佢都係食唔飽, 所以, 啲黃退極都退唔到, 搞到而家要入院照燈...

醫院啲姑娘話, 都係最好泵啲奶出嚟, 睇下有幾多, 然後張啲量補奶粉加夠個份量佢喎...

首頁

尾頁

跳至